Στο Αρκοχώρι Ημαθίας αναβίωσε και εφέτος το «Κουρμπάνι»
Όπως κάθε χρόνο, το έθιμο αναβιώνει στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού του Αγίου-Αθανασίου στη δημοτική κοινότητα Αρκοχωρίου Ημαθίας, προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου. και διεξάγεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή, μετά την εορτή του Αγίου
…
Το «Κουρμπάνι» είναι ένα ανδροκρατούμενο έθιμο, το οποίο διατηρείται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Η προετοιμασία διαρκεί μία εβδομάδα. Κάθε χρόνο την Κυριακή, μετά τη γιορτή του Αγίου-Αθανασίου (18 Ιανουαρίου), 34 καζάνια με κοτόσουπα και άλλα με κρέας και κρεμμύδια, το γνωστό στιφάδο μπαίνουν στην φωτιά.
…
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, που γεύονται οι επισκέπτες. Είναι και πολλά κρεατικά, όπως αρνιά, γουρούνια, κότες, που οι πιστοί τα προσφέρουν στους διοργανωτές και μετά τα αγοράζουν με τις παρέες τους για να τα φάνε στα τραπέζια που έχουν στηθεί στον περίβολο χώρο της εκκλησίας, η στα σπίτια τους.
Μετά τη Θεία Λειτουργία λοιπόν, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες μαζεύονται παρέες-παρέες στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και απολαμβάνουν το φαγητό.
…
Το γλέντι ανάβει στην πλατεία του χωριού με άφθονο κρασί και παραδοσιακούς χορούς, ενώ τα έσοδα που μαζεύονται από την εκδήλωση, διανέμονται στις τέσσερις εκκλησίες του χωριού.
Πηγή: www.foninaousis.gr
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-19 18:53:00