Κόσμος

Στο έλεος της πλημμύρας η Ιαπωνία, καταστροφή στη σεισμόπληκτη Ισικάουα

Σφοδρές πλημμύρες και κατολισθήσεις πλήττουν τις τελευταίες 48 ώρες την κεντρική Ιαπωνία, έχοντας στοιχίσει τουλάχιστον έξι ανθρώπινες ζωές και προκαλέσει μαζική καταστροφή.

Στο επίκεντρο των ακραίων φαινομένων  είναι η περιοχή Ισικάουα, που μετρά ακόμη πληγές από τον ισχυρό φονικό σεισμό της Πρωτοχρονιάς.

Δυο εργάτες οδοποιίας που αγνοούνταν βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας κατολίσθησης· δεκάδες συνάδελφοί τους μετά βίας σώθηκαν, βρίσκοντας καταφύγιο σε υπόγεια σήραγγα, μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Στην Ουατζίμα, παραθαλάσσια πόλη στον νομό Ισικάουα, σπίτια πλημμύρισαν και οι αρχές ανέσυραν το πτώμα άνδρα από ποτάμι.

Στη Σούζου, πόλη στην ίδια περιοχή, άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στα συντρίμμια του σπιτιού του, που καταπλακώθηκε από κατολίσθηση.

Δυο τουλάχιστον άνθρωποι αγνοούνται ακόμη.

Βροχές και κατολισθήσεις θέτουν σε κίνδυνο κατάρρευσης τα σπίτια στην Ισικάουα. Kyodo/via REUTERS

Το Σαββατοκύριακο, δεκάδες ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν, προκαλώντας νέες ζημιές σε ζώνες που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον σεισμό 7,5 βαθμών της 1ης Ιανουαρίου, οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 374 νεκρούς.

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για  καταρρακτώδεις βροχές άνευ προηγουμένου, με το ύψος της βροχής να ξεπερνά κατά τόπους και τα 540 χιλιοστά.

Οι τοπικές Αρχές της Ισικάουα, που βρέχεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, κήρυξαν κατάσταστη ύψιστου συναγερμού και κάλεσαν περισσότερους από 110.000 κατοίκους να απομακρυνθούν επειγόντως από τα σπίτια τους.

Πέρα από τα κτίρια που πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο εξαιτίας κατολισθήσεων και σε περίπου 6.200 νοικοκυριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση — σε κάποια και η ύδρευση.

Οι πλημμύρες έπληξαν πολλές κατοικίες, όπως και οκτώ κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σεισμοπαθών στις πόλεις Ουατζίμα και Σούζου, όπου διέμεναν πολλοί από όσους έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας του σεισμού

Ο στρατός κλήθηκε να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και αρωγής στην επαρχιακή περιοχή, κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία σπάνε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχίζουν ζωές.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα, τη σφοδρότητα και την απρόβλεπτη φύση αυτών των φαινομένων.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 12:02:37

Back to top button