Κόσμος

Στους «Χιμπακούσα» της Ιαπωνίας το Νομπέλ Ειρήνης – ηχηρό μήνυμα κατά των πυρηνικών όπλων

Η νορβηγική επιτροπή απένειμε το φετινό Νομπέλ Ειρήνης στην ιαπωνική οργάνωση Νιχόν Χιντάνκιο, που αποτελείται από τους «Χιμπακούσα», τους επιζώντες της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, η ιαπωνική οργάνωση λαμβάνει το Νομπέλ Ειρήνης 2024 για τις προσπάθειές της να απαλλαγεί ο πλανήτης από τα πυρηνικά όπλα και για τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των μελών της, που αποδεικνύουν ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά.

Ως απάντηση στις επιθέσεις με ατομικές βόμβες τον Αύγουστο του 1945, δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα, τα μέλη του οποίου εργάζονται ακούραστα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων, σημείωσε η νορβηγική επιτροπή του Νομπέλ Ειρήνης.

Σταδιακά, αναπτύχθηκε ένας ισχυρός διεθνής κανόνας, που στιγματίζει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως ηθικά απαράδεκτη. Αυτός ο κανόνας έγινε γνωστός ως «το πυρηνικό ταμπού», ανέφερε ο Γιόργκεν Βάτνε Φρίντνες, πρόεδρος της Επιτροπής στο Οσλο, την Παρασκευή.

Η μαρτυρία των Χιμπακούσα είναι πολύτιμη σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, τόνισε.

Ο Τεμούρι Τανάκα, επιζών από το Ναγκασάκι και συμπρόεδρος της Νιχόν Χιντάνκιο, στο Τόκιο το 2020 – REUTERS/Issei Kato/File Photo

«Αυτοί οι ιστορικοί μάρτυρες συνέβαλαν στη δημιουργία και εδραίωση μιας ευρείας αντιπολίτευσης στα πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο, βασιζόμενοι σε προσωπικές ιστορίες, δημιουργώντας εκπαιδευτικές εκστρατείες βασισμένες στις δικές τους εμπειρίες και εκδίδοντας επείγουσες προειδοποιήσεις κατά της εξάπλωσης και της χρήσης πυρηνικών όπλων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της βράβευσης.

«Οι Χιμπακούσα μάς βοηθούν να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφτούμε το αδιανόητο και να κατανοήσουμε με κάποιο τρόπο τον αδιανόητο πόνο και τη δυστυχία που προκαλούν τα πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η νορβηγική επιτροπή επιθυμεί ωστόσο να αναγνωρίσει ένα ενθαρρυντικό γεγονός: κανένα πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, συνέχισε.

Οι εξαιρετικές προσπάθειες της Νιχόν Χιντάνκιο και άλλων εκπροσώπων των Χιμπακούσα συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση του «πυρηνικού ταμπού». Είναι επομένως ανησυχητικό το γεγονός ότι σήμερα αυτό το ταμπού κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων δέχεται πιέσεις, τόνισε, αναφερόμενος στις συχνές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων.

Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους, νέες χώρες φαίνεται να ετοιμάζονται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και διατυπώνονται απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων σε συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις. «Αυτή τη στιγμή της ανθρώπινης Ιστορίας, αξίζει να θυμηθούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα: τα πιο καταστροφικά όπλα που έχει δει ποτέ ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο έτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που δύο αμερικανικές ατομικές βόμβες σκότωσαν περίπου 120.000 κατοίκους της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Αλλοι τόσοι πέθαναν από εγκαύματα και τραυματισμούς από ακτινοβολία κατά τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν.

O Γιόργκεν Βάτνε Φρίντνες, πρόεδρος της αρμόδιας νορβηγικής επιτροπής, ανακοινώνει τον νικητή του φετινού Νομπέλ Ειρήνης, στο Οσλο, την Παρασκευή – NTB/Javad Parsa/via REUTERS

Τα σημερινά πυρηνικά όπλα έχουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ. Μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους και να επηρεάσουν καταστροφικά το κλίμα. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να καταστρέψει τον πολιτισμό μας, τόνισε ο ίδιος.

Ποια είναι η οργάνωση Νιχόν Χιντάνκιο

Η μοίρα όσων επέζησαν από την κόλαση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι αποκρύφτηκε και παραμελήθηκε για πολύ καιρό. Το 1956, οι τοπικές ενώσεις «Χιμπακούσα» μαζί με τα θύματα των δοκιμών πυρηνικών όπλων στον Ειρηνικό σχημάτισαν την Ιαπωνική Συνομοσπονδία των Οργανώσεων των θυμάτων από τις βόμβες ατόμου και υδρογόνου. Το όνομα αυτό συντομεύτηκε στα ιαπωνικά σε Νιχόν Χιντάνκιο. Αυτή εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη οργάνωση «Χιμπακούσα» στην Ιαπωνία.

Ο πυρήνας του οράματος του Αλφρεντ Νομπέλ ήταν η πεποίθηση ότι τα αφοσιωμένα άτομα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης. «Απονέμοντας το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη Νιχόν Χιντάνκιο, η νορβηγική επιτροπή επιθυμεί να τιμήσει όλους τους επιζώντες που, παρά τη σωματική ταλαιπωρία και τις οδυνηρές αναμνήσεις, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους για να καλλιεργήσουν την ελπίδα και τη δέσμευση για την ειρήνη».

Οπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, η Νιχόν Χιντάνκιο έχει παράσχει χιλιάδες μαρτυρίες, έχει εκδώσει ψηφίσματα και δημόσιες εκκλήσεις και έχει στείλει ετήσιες αντιπροσωπείες στα Ηνωμένα Εθνη και σε διάφορα συνέδρια ειρήνης για να υπενθυμίσει στον κόσμο την επιτακτική ανάγκη για πυρηνικό αφοπλισμό.

«Μια μέρα, οι Χιμπακούσα δεν θα βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας ως μάρτυρες της Ιστορίας. Αλλά με μια ισχυρή κουλτούρα μνήμης και συνεχή δέσμευση, οι νέες γενιές στην Ιαπωνία μεταφέρουν την εμπειρία και το μήνυμα των μαρτύρων. Εμπνέουν και εκπαιδεύουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη διατήρηση του πυρηνικού ταμπού -προϋπόθεση για ένα ειρηνικό μέλλον για την ανθρωπότητα», συνέχισε η ανακοίνωση.

Η απόφαση να απονεμηθεί το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για το 2024 στη Νιχόν Χιντάνκιο είναι σταθερά εδραιωμένη στη διαθήκη του Αλφρεντ Νομπέλ. Το φετινό βραβείο προστίθεται σε έναν διακεκριμένο κατάλογο βραβείων ειρήνης που η επιτροπή έχει απονείμει στο παρελθόν σε υπέρμαχους του πυρηνικού αφοπλισμού και του ελέγχου των εξοπλισμών.

«Το Νομπέλ Ειρήνης για το 2024 εκπληρώνει την επιθυμία του Αλφρεντ Νομπέλ να αναγνωρίζει τις προσπάθειες που αποφέρουν το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα», κατέληξε ο Φρίντνες.

 

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 12:23:23

Back to top button