Στη σκιά του Τραμπ το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Ένας άνθρωπος κυριαρχεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, παρόλο που δεν θα είναι εκεί αυτοπροσώπως και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ενώ ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ ορκίζεται σήμερα (20.1.25) ως ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, μια εναρκτήρια συναυλία είναι στο πρόγραμμα της ετήσιας συνάντησης της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο Νταβός.
Φαίνεται λίγο ξεπερασμένο, αλλά η συναυλία έχει σκοπό να επιστήσει μουσικά την προσοχή στον κίνδυνο από το λιώσιμο των παγετώνων. Την ίδια στιγμή, η προστασία του κλίματος και η βιωσιμότητα περνούν σε δεύτερη μοίρα στην εποχή Τραμπ που αρχίζει τώρα. Οι συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα το προαναγγείλουν ήδη, σημειώνει η Handelblatt.
Όταν μάνατζερ, πολιτικοί και επενδυτές από όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν στις Άλπεις αυτή την εβδομάδα, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη διπλωματική αναδιοργάνωση και την ασφάλεια του κόσμου, στην οικονομική έκρηξη στις ΗΠΑ και την Ασία που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη και στη ραγδαία αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Και από την αρχή, είναι σαφές ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την Ευρώπη να μην μείνει πίσω.
Αυτό προκύπτει ήδη από μια έρευνα μεταξύ δεκάδων επικεφαλής οικονομολόγων από γνωστά ερευνητικά ινστιτούτα και τράπεζες που δημοσιεύθηκε ενόψει της εκδήλωσης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% από αυτούς αναμένει επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης τους επόμενους δώδεκα μήνες. Μόνο το 17% αναμένει ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τις περιφέρειες είναι αρκετά διαφορετικές: το 44% των οικονομολόγων αναμένει ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, έναντι 15% στην περσινή έρευνα. Οι οικονομολόγοι είναι επίσης αισιόδοξοι για την Ασία, με ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για την Ινδία.
Οι προβληματικές περιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι η Ευρώπη και η Κίνα. Το 74% των επικεφαλής οικονομολόγων αναμένει αδύναμη ή πολύ αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Αναμένουν επίσης ότι η Κίνα θα χάσει τη δυναμική της τα επόμενα χρόνια.
Αντιδρά η Ευρώπη στην αδύναμη ανάπτυξη;
Οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) την Τρίτη (21.1.25) ελπίζουν σε πρώτες απαντήσεις στο ερώτημα πώς αντιδρούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στην αδύναμη ανάπτυξη και πώς τοποθετούνται σε σχέση με τους υψηλούς δασμούς που απειλεί ο Τραμπ: έχουν προγραμματιστεί ομιλίες από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD) και τον Φρίντριχ Μερτς (CDU), ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
Την Τετάρτη (22.1.25), η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συζητήσει επίσης, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, πώς μπορεί η Ευρώπη να καλύψει το χάσμα ανάπτυξης με τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ θα ήθελε επίσης να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, Ding Xuexiang θα μπορούσε να πάρει θέση για το θέμα αυτό στο Νταβός. Αφού η Κίνα δεν εκπροσωπήθηκε ιδιαίτερα στο WEF πέρυσι, το Πεκίνο στέλνει φέτος έναν υψηλόβαθμο εκπρόσωπο. Ο Ντινγκ θεωρείται έμπιστος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Η επιχειρηματική ελίτ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για δύο θέματα:
• Πώς σκοπεύει η Κίνα να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα;
• Υπάρχουν κάποια πρώτα μηνύματα από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για να αποτραπεί ένας υπερβολικά βίαιος εμπορικός πόλεμος;
Η Ουκρανία πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για σημαντικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις: Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Selenskyj) θα εκφωνήσει επίσης ομιλία την Τρίτη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι μπορεί να επιτύχει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ότι θα περικόψει τις παραδόσεις όπλων.
Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο WEF είναι ενωμένοι από το γεγονός ότι πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, λέει ο Borge Brende, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Η συνεργασία θα βασίζεται όλο και περισσότερο αποκλειστικά στα εθνικά συμφέροντα», εξηγεί σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Η Sandra Navidi, ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων Beyond Global με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει παρόμοια άποψη. «Υπό τον Τραμπ, τα περισσότερα πράγματα θα βασίζονται σε προσωπικές σχέσεις και κατά περίπτωση συμφωνίες», είναι πεπεισμένη. Στο μέλλον, τα πράγματα θα γίνουν «λιγότερο προβλέψιμα και δεν θα βασίζονται πλέον στον νόμο και την τάξη».
Ο Τραμπ ως ο αντίποδας του πνεύματος του Νταβός
Κατά την άποψη του Navidi, η εποχή Τραμπ αποτελεί επομένως σημείο καμπής για το ίδιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «Με τη φιλελεύθερη, βασισμένη σε αξίες ατζέντα του, το WEF αποτελεί τον αντίποδα του Τραμπ». Για χρόνια, η εκδήλωση τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας. «Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύει την απομάκρυνση από την εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος των συναλλακτικών, διμερών συμφωνιών στις οποίες αναδεικνύει την οικονομική και στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ».
Η στάση του Τραμπ απέναντι στην πολυμερή συνεργασία αντικατοπτρίζεται επίσης στην παρουσία της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο WEF: ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα συνδεθεί μόνο μέσω βίντεο την Πέμπτη (23.1.25). Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένονται υψηλόβαθμοι συμμετέχοντες από την κυβέρνησή του – αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι ακριβώς θα παρευρεθούν.
Ωστόσο, οι εταιρείες τεχνολογίας που οδηγούν την αμερικανική οικονομική έκρηξη εκπροσωπούνται έντονα. Για παράδειγμα, αναμένεται να παραστεί η Σάρα Φρίαρ, οικονομική διευθύντρια της OpenAI, καθώς και ο βραβευμένος με Νόμπελ και επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης Deepmind της Google, Ντέμης Χασάμπης. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κεντρικό θέμα στο Νταβός, όπως δείχνουν οι πολλές αφίσες «AI» σε πολλά κτίρια του περιπάτου.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν υποστηρικτές των Δημοκρατικών, αλλά τώρα έχουν ταχθεί σε μεγάλο βαθμό υπέρ του Τραμπ. Οι επικεφαλής της Meta, της Alphabet, της Amazon και της Apple θα παραστούν στην ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον ως προσκεκλημένοι, ενώ ορισμένοι από αυτούς έχουν επίσης δωρίσει χρήματα για τους εορτασμούς.
Ο ειδικός Navidi λέει: «Ο Τραμπ έχει τόσο ισχυρή έλξη που πολλοί CEOs τον υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα – από φόβο μήπως τιμωρηθούν και για να βελτιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Είναι ηθικά αγνωστικιστές και λειτουργούν σε ένα ηθικό κενό».
Η Wall Street θα μπορούσε επίσης να είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ. Πέρυσι στο Νταβός, οι τραπεζίτες ήταν ήδη εκπληκτικά ανοιχτόμυαλοι όσον αφορά μια δεύτερη θητεία. Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας JP Morgan Chase, δήλωσε πέρυσι: «Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, είχε κάπως δίκιο για το ΝΑΤΟ και τη μετανάστευση».
Ο Ντίμον πιστεύει επίσης ότι ο Τραμπ τα κατάφερε αρκετά καλά για την τόνωση της οικονομίας κατά την πρώτη θητεία του. «Το εμπόριο και η φορολογική μεταρρύθμιση έχουν λειτουργήσει». Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ ανακοίνωσε τώρα μια μεγάλη επίθεση απορρύθμισης, μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης για τις ξένες εταιρείες που παράγουν όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ. «Θέματα όπως η χαμηλότερη προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών και η χαλαρότερη τραπεζική ρύθμιση αποτελούν de facto ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ», διευκρινίζει ο Navidi.
Ο Ali Niknam, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής neobank Bunq, ελπίζει επίσης σε μια προσέγγιση της τραπεζικής ρύθμισης με γνώμονα τις επιχειρήσεις. Ο ανταγωνιστής της γερμανικής fintech N26 εργάζεται ήδη εδώ και ένα χρόνο για την είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ. Ενόψει της τραπεζικής ρύθμισης παγκοσμίως, απαιτεί: «Το κλειδί είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πελατών χωρίς να εμποδίζεται η πρόοδος».
Οι επενδυτικοί τραπεζίτες, από την άλλη πλευρά, ελπίζουν σε αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Πέρυσι στο Νταβός, πολλοί ήταν ακόμη απογοητευμένοι από τον προκάτοχο του Τραμπ, τον Τζο Μπάιντεν: Η αυστηρή αντιμονοπωλιακή πολιτική του Δημοκρατικού εμπόδισε πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Με την αποχώρηση της Λίνα Καν, επικεφαλής της FTC, η Wall Street προσβλέπει τώρα σε μια νέα εποχή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων στοιχείων της τράπεζάς του: «Υπάρχει συνολικά μεγαλύτερη όρεξη για συμφωνίες, υποστηριζόμενη από ένα βελτιωμένο ρυθμιστικό περιβάλλον». Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις συγχωνεύσεις και εξαγορές και στον αριθμό των δημόσιων εγγραφών τους επόμενους μήνες.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-20 18:00:00