Κόσμος

Στην Ελβετία η «πράσινη μετάβαση» μπορεί να περιμένει

Το δικό της σχόλιο στο πρόσφατο «οικολογικό δημοψήφισμα» της Ελβετίας έκανε η Corriere della Sera, αφού διαπίστωσε ότι από τις συγκεκριμένες κάλπες της «αλπικής άμεσης δημοκρατίας» εξήχθη σαφές συμπέρασμα. «Εστάλη το μήνυμα» ότι ο λαός δεν θέλει «πράσινη μετάβαση» τώρα, συνεπώς «αυτή μπορεί να περιμένει». Αλλά, ποιος λαός ακριβώς;

Οπως σημείωσαν οι ίδιοι οι Μιλανέζοι, «η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν περί το 38% και οι επτά στους δέκα ψηφοφόρους είπαν ΟΧΙ στο έξτρα πράσινο». Δηλαδή η συνολική κοινωνική απήχηση των… υπερπρασίνων Νέων Πρασίνων της Ελβετίας είναι ασήμαντη, δυσανάλογη του ντόρου που κάνουν. «Σε λίγες πόλεις επικράτησε το ΝΑΙ. Ηταν η ήττα του ιδεολογικού περιβαλλοντισμού».

Την πρωτοβουλία των οικολόγων «προς υπεράσπιση του περιβάλλοντος» η Corriere τη χαρακτήρισε «κάπως περίπλοκη στη διατύπωση, διότι προέβλεπε σημαντική μείωση των επιβλαβών εκπομπών σε διάστημα 10 ετών, χάρις σε ριζικές πλην ασαφείς αλλαγές στη μετακίνηση, στη θέρμανση των κατοικιών και στο επίπεδο κατανάλωσης».

Πίσω από αυτές τις ασάφειες –«σημεία της ενεργειακής μετάβασης ελάχιστα επεξηγημένα, αν και θεμελιώδη»– η Corriere διέκρινε την πρόθεση να υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των Ελβετών (οι οποίοι προφανώς την αντελήφθησαν και απείχαν μαζικά από τις κάλπες). «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ατομικής ελευθερίας και της ευημερίας» συμπέρανε.


Μα έσπευσε να γλυκάνει κάπως τους τόνους: «Η Ελβετία είναι, πάντως, από τις πιο αφοσιωμένες χώρες [στην «πράσινη μετάβαση»]. Με νόμο του 2023 απαιτεί την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050. Ενώ ένα πιο πρόσφατο μέτρο θέτει στόχο το 2035 να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% σε σύγκριση με το 1990. Ολα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει σημάδια επιβράδυνσης σε όλα τα προγράμματά της».

Τότε, τι συνέβη; «Ο λαϊκός προσανατολισμός έχει αλλάξει στην Ελβετία και εμείς αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Οι αγορές οικολογικών αντλιών θερμότητας έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ η χρήση ντίζελ και φυσικού αερίου για την οικιακή θέρμανση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Στο Σαφχάουζεν, επίσης την περασμένη Κυριακή, η λαϊκή ψήφος απέρριψε τη μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στη Βέρνη οι πολίτες είπαν “όχι” σε ένα ηλιακό έργο που ήταν πολύ επιθετικό».


Μπορεί το σχόλιο της Corriere να απέφυγε να θυμίσει ότι, με την ψήφο των Αμερικανών, στο Οβάλ Γραφείο κατοικοεδρεύει πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υπέρμαχος των ορυκτών καυσίμων, ωστόσο έγραψε ότι «χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί» – και αυτό το τελευταίο μάλλον δεν ήταν σπόντα μόνο για τη μεγάλη αποχή από τις ελβετικές «οικολογικές κάλπες».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-13 18:27:00

Back to top button