
Στην Αίγυπτο ο Μακρόν με το βλέμμα στραμμένο στη Γάζα
Ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται την Αίγυπτο τη Δευτέρα και την Τρίτη, με κεντρικό θέμα συζήτησης το μέλλον της Γάζας. Ο γάλλος πρόεδρος έχει συνομιλίες με τον αιγύπτιο ομόλογό του, με το πολιτικό σκέλος της επίσκεψης να επικεντρώνεται στην υποστήριξη του αραβικού σχεδίου για τον παλαιστινιακό θύλακα έναντι του αμφιλεγόμενου σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ.
Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και η έκκληση για την άρση του αποκλεισμού της βοήθειας, που επέβαλε το Ισραήλ ως μέσο πίεσης στη Χαμάς για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.
Ο Μακρόν θέλει «η κινητοποίησή του να σηματοδοτηθεί» από την υποστήριξη μιας «κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» και από την ανταπόκρισή του «στην επείγουσα» κατάσταση, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Η επανέναρξη του πολέμου στη Γάζα, μετά την επανάληψη στις 18 Μαρτίου των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ ύστερα από εκεχειρία δύο μηνών, χαρακτηρίστηκε «δραματική οπισθοδρόμηση» από τον Μακρόν.
Μόλις έφτασε στο Κάιρο, το βράδυ της Κυριακής, ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι στην αγορά Αλ Χαλίλι, της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Το πρωί της Δευτέρας, συναντήθηκαν ξανά, σε πιο επίσημο επίπεδο, πριν από τριμερή σύνοδο κορυφής στην οποία θα μετάσχει ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.
Σύμφωνα με τη γαλλική διπλωματία, με αυτόν τον τρόπο το Παρίσι θα δείξει την αλληλεγγύη του σε δύο γειτονικές χώρες των παλαιστινιακών εδαφών, οι οποίες έχουν αναστατωθεί από τα σχέδια του αμερικανού προέδρου για τον παλαιστινιακό θύλακα.
Την ίδια ώρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρικτής του σχεδίου αυτού, επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, λίγο μετά την επιστροφή του στην εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε διεθνώς αντιδράσεις, μιλώντας για την απόκτηση του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ με σκοπό την ανοικοδόμησή της και την μετατροπή της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Για να γίνει αυτό, οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοί της θα μπορούσαν να μετακινηθούν προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι οποίες απέρριψαν έντονα την εκδοχή αυτή, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν την αμερικανική πίεση.
«Η Αίγυπτος βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν κυρίως στην επίτευξη της αποκλιμάκωσης ή μιας εκεχειρίας ή μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μάρεϊ, ο διευθυντής του αιγυπτιακού Παρατηρητηρίου, που συνδέεται με το αιγυπτιακό Κέντρο Σκέψης και Στρατηγικών Μελετών.
Ο ερευνητής υπογράμμισε ότι το Κάιρο «αρνήθηκε» σαφώς το σχέδιο Τραμπ, το οποίο θεωρείται «απειλή που στρέφεται κατά των αιγυπτιακών συμφερόντων».
شكراً لفخامة الرئيس @AlsisiOfficial وللشعب المصري على هذا الاستقبال الحار. هذه الحماسة، وهذه الأعلام، وهذه الطاقة التي تليق بخان الخليلي: تحية نابضة للصداقة التي تجمع بين مصر وفرنسا pic.twitter.com/RxcfJAYTDY
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 6, 2025
Η Γαλλία θα επαναβεβαιώσει επίσης την «αντίθεσή της στις εξαναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών» και θα εκφράσει την υποστήριξή της στο αραβικό σχέδιο το οποίο θεωρείται απάντηση στο σχέδιο του Τραμπ, σύμφωνα με το περιβάλλον του Μακρόν.
Η πρωτοβουλία αυτή που προετοιμάστηκε από την Αίγυπτο, προβλέπει την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, χωρίς να μετακινηθούν οι κάτοικοί της.
Το Παρίσι κρίνει ωστόσο ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει «να ενισχυθεί περαιτέρω», κυρίως στο θέμα «της ασφάλειας» και της «διακυβέρνησης» του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι αραβικές χώρες προβλέπουν επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής, σε βάρος της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.
Ο Μακρόν θέλει επίσης να θίξει με τους ομολόγους του «τον απαραίτητο καθορισμό μιας εξόδου από την πολιτική κρίση που θα στηρίζεται στη λύση των δύο κρατών», του ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Ο γάλλος πρόεδρος θα συμπροεδρεύσει τον Ιούνιο στον ΟΗΕ, διάσκεψης πάνω στο ζήτημα αυτό, μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αυτή η συνάντηση θα μπορούσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να αποτελέσει «την κατάλληλη στιγμή» που περιμένει η Γαλλία για την αναγνώριση ενδεχομένως ενός παλαιστινιακού κράτους.
Την Τρίτη, ο Μακρόν θα μεταβεί στο αιγυπτιακό χωριό Αλ Αρίς, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Ράφα, από την οποία περνά η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Σε αυτή την άκρως συμβολική στάση του, ο γάλλος πρόεδρος θα ζητήσει «να ανοίξουν ξανά τα σημεία διέλευσης για να μεταφερθούν ανθρωπιστικά φορτία στη Γάζα» και «θα δηλώσει ξανά τη δέσμευση της Γαλλίας να συνεχίσει την ανθρωπιστική υποστήριξή της προς τους πληθυσμούς της Γάζας», γνωστοποίησε επίσης η γαλλική προεδρία.
Στο λιμάνι αυτό στη Μεσόγειο, που χρησιμεύει ως βάση για τη βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα, ο Μακρόν θα συναντηθεί με προσωπικό γαλλικών ΜΚΟ, του ΟΗΕ, της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, αλλά μάλλον και με παλαιστίνιους «αποδέκτες» της ανθρωπιστικής δράσης, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Σε διμερές γαλλοαιγυπτιακό επίπεδο, αναμένεται σήμερα να υπογραφούν πολλές οικονομικές συμφωνίες στους τομείς των μεταφορών, της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πανεπιστημίων.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-07 12:44:00