Κόσμος

Στα «μαχαίρια» κυβέρνηση και Καθολική Εκκλησία για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Γαλλία λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει εκ νέου για το κοινό η Παναγία των Παρισίων σχετικά με το αν θα χρεώσει τους μελλοντικούς επισκέπτες με τέλος για να εισέλθουν στο γοτθικό αριστούργημα του 12ου αιώνα.

Η Παναγία των Παρισίων, όπως αναφέρει ο Guardian αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 8 Δεκεμβρίου, αφού γλίτωσε οριακά την ολική καταστροφή τον Απρίλιο του 2019, όταν οι φλόγες διέσχισαν τα ξύλινα δοκάρια και τη μολύβδινη οροφή της, ανατρέποντας το μνημειώδες καμπαναριό της και προκαλώντας ένα πενταετές έργο αποκατάστασης μαμούθ.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασιντά Νταντί, πρότεινε αυτή την εβδομάδα οι τουρίστες που επισκέπτονται τον καθεδρικό ναό του Παρισιού, γνωστό ως «η ψυχή της Γαλλίας» και έναν από τους μεγαλύτερους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του κόσμου, να πληρώνουν εισιτήριο εισόδου πέντε ευρώ.

«Θα μπορούσε να είναι ακόμη και παράνομη»

Αν και αυτή είναι μια συχνή πρακτική σε γειτονικές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Γαλλίας αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα και οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη και παράνομη.

Τα εισιτήρια για τον καθεδρικό ναό Duomo του Μιλάνου κοστίζουν 10 έως 30 ευρώ για ένα γρήγορο πάσο και πρόσβαση στην ταράτσα με ανελκυστήρα, αντί για τις σκάλες, ενώ η Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία κοστίζει τρία ευρώ συν 10 ευρώ για το καμπαναριό.

Στην Ισπανία, το τζαμί-καθεδρικός ναός της Κόρδοβα κοστίζει 13€, ο καθεδρικός ναός της Σεβίλλης 12€ και η Sagrada Família στη Βαρκελώνη 26€.

Ο καθεδρικός ναός του Canterbury στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει 20 ευρώ, το Αβαείο του Westminster 36 ευρώ και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου 30 λίρες.

Για αξιόλογους καθεδρικούς ναούς σε πόλεις δημοφιλείς στους τουρίστες, τα έσοδα μπορεί να είναι σημαντικά: η Sagrada Família, το αριστούργημα του Αντόνι Γκαουντί και η μεγαλύτερη ημιτελής καθολική εκκλησία στον κόσμο, συγκέντρωσε περισσότερα από 125 εκατ. ευρώ από τους σχεδόν 5 εκατομμύρια επισκέπτες της το 2023.

Οι «έξτρα χρεώσεις»

Η καθολική εκκλησία της Γαλλίας, ωστόσο, παραμένει σταθερά προσκολλημένη στην αρχή της ελεύθερης πρόσβασης για όλους, είτε είναι πιστοί είτε τουρίστες, αν και ορισμένοι καθεδρικοί ναοί χρεώνουν τους επισκέπτες για την είσοδο σε ορισμένα μέρη του κτιρίου, όπως τα καμπαναριά, οι κρύπτες και τα θησαυροφυλάκια.

Οι εκκλησίες και οι καθεδρικοί ναοί πρέπει να είναι σε θέση να «υποδέχονται όλους, άνευ όρων – άρα αναγκαστικά δωρεάν – ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τις απόψεις και τα οικονομικά μέσα», ανέφερε η επισκοπή της Νοτρ Νταμ σε μια αυστηρή δήλωση.

Επίσης η πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούσε επίσης να προσκρούσει σε νομικές δυσκολίες βάσει του γαλλικού νόμου περί κοσμικότητας του 1905, ο οποίος διαχώρισε την εκκλησία από το κράτος, μεταφέροντας – μεταξύ άλλων – την κυριότητα των θρησκευτικών κτιρίων από την πρώτη στη δεύτερη.

Ο νόμος ορίζει ότι οι επισκέψεις στην εκκλησία «δεν μπορούν να υπόκεινται σε κανέναν φόρο ή τέλος». Οι εκκλησίες μπορούν να χρεώνουν τους επισκέπτες για την είσοδο σε ορισμένες αίθουσες, για παράδειγμα στο καμπαναριό, όπως έκανε η ίδια η Παναγία των Παρισίων (έναντι 17 ευρώ) πριν από την πυρκαγιά, «αλλά δεν μπορείτε να χρεώνετε για την πρόσβαση στο ίδιο το κτίριο», δήλωσε η Μαέγ Κομτ, λέκτορας δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ζαν Μονέ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 16:19:00

Back to top button