Κόσμος

Σπαζοκεφαλιά για το Ισραήλ η αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με μια βασική πτυχή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, της οποίας οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί: ποιους παλαιστινίους κρατούμενους θα απελευθερώσουν.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, 30-50 παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αντιστοιχούν σε κάθε όμηρο που απελευθερώνεται.

Ο αριθμός των κρατουμένων, και τι είδους κρατούμενοι θα είναι, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των μεμονωμένων ομήρων.

Για κάθε γυναίκα ή ανήλικο όμηρο που θα επιστρέψει στο Ισραήλ, 30 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.


Για κάθε όμηρο άνω των 50 ετών, θα απελευθερωθούν 30 ηλικιωμένοι ή άρρωστοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Γυναίκες στρατιωτικοί, που απήχθησαν από το Ισραήλ, θα  απελευθερωθούν με αντάλλαγμα για 50 κρατούμενους η καθεμία, συμπεριλαμβανομένων 30 που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Συνολικά, θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.


Μια παρόμοια διαδικασία θα ξεκινήσει με τους άνδρες ομήρους, που είναι στρατιώτες ή σε στρατεύσιμη ηλικία, στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, και ακόμη περισσότεροι κρατούμενοι πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τις σορούς των νεκρών ομήρων στην τρίτη φάση.

Οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν, θα περιλαμβάνουν εκατοντάδες ή ενδεχομένως χιλιάδες που έχουν συλληφθεί μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, πολλοί νέοι άνδρες, αλλά και ανήλικοι, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομών ή διαδηλώσεων.


Ομως, η συμφωνία σημαίνει ότι μεταξύ των κρατουμένων που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους θα είναι και υψηλόβαθμα στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες και τρομοκρατία.

Το Ισραήλ επιμένει σε δύο σημεία, ανέφεραν οι Times. Πρώτον, ότι θα πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο για το ποιοι Παλαιστίνιοι θα αφεθούν ελεύθεροι, και δεύτερον, ότι κάποιοι ή όλοι, θα πρέπει να πάνε στην εξορία και δεν θα πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα παλαιστινιακά εδάφη.

Δεν υπήρξε καμία οριστική διαρροή ή αναφορά για το ποιοι βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο.

Ππως σημείωσαν οι Times, το πιο σημαντικό όνομα είναι αυτό του 65χρονου Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος θεωρείται από πολλούς Παλαιστινίους ως ο μελλοντικός ηγέτης του κράτους τους αν αυτό αναγνωριστεί ποτέ από το Ισραήλ.

Ο Μπαργούτι ηγήθηκε των δύο ιντιφάντα (εξεγέρσεων) κατά του Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και χαίρει σεβασμού από τα μέλη όλων των ανταγωνιζόμενων παλαιστινιακών παρατάξεων, αν και ήταν προσκείμενος στη Φατάχ, το κυρίαρχο κόμμα στη Δυτική Οχθη.

Το Ισραήλ, τα δικαστήρια του οποίου τον καταδίκασαν σε πέντε φορές ισόβια για φόνο, λέει ότι είναι τρομοκράτης.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, δεν βρισκόταν στον αρχικό κατάλογο κρατουμένων που παραδόθηκε στη Χαμάς για έγκριση από το Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Αλλά ορισμένα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης λένε ότι έκτοτε προστέθηκε, τουλάχιστον από την παλαιστινιακή πλευρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απελευθέρωσή του αποτελεί αίτημα της Χαμάς.

Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, υπάρχουν 10.400 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.

Οι μισοί από αυτούς έχουν συλληφθεί μετά την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ στο Ισραήλ.

Το ένα τρίτο βρίσκεται σε διοικητική κράτηση, δηλαδή χωρίς δίκη.

Κατά την απελευθέρωση πριν από 13 χρόνια του Γκιλάντ Σαλίτ, ενός ισραηλινού στρατιώτη, είχαν αφεθεί ελεύθεροι 1.000 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ο Γιαχία Σινουάρ.

Το Ισράηλ δεν θέλει με τίποτα να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο και αυτό προσπάθησε να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις.

Ετσι και αλλιώς όμως, οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί είναι αντίθετοι στη συμφωνία που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-17 12:13:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button