
Σούπερ μάρκετ: Πώς άλλαξε το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή
Ευκολία, εξοικονόμηση χρόνου αλλά και περιορισμός των δαπανών εντός και εκτός σπιτιού: τα στοιχεία των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ δείχνουν πως αυτά είναι πλέον από ορισμένα από τα βασικά κριτήρια στις αγορές των καταναλωτών και τα οποία διαμορφώνουν ένα διαφορετικό προφίλ του Έλληνα καταναλωτή σε σχέση με το παρελθόν.
Η «στροφή» στην κατανάλωση στο σπίτι, αποτελεί μία νέα τάση η οποία αποτυπώνεται τόσο στις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, όσο και στην εικόνα στον κλάδο τη εστίασης.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 86% των γευμάτων προέρχονται από το σπίτι» σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Circana κατά τη διάρκεια του πρόσφατου 15ου Food Retail Conference. Tην ίδια στιγμή, στις πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών παρατηρείται «μία αύξηση 4,4% σε αξία, που ανέρχεται στο 5,7% του συνόλου των FMCG. Αντίστοιχα, υπάρχει μία πτώση στα κανάλια εκτός σπιτιού». Aυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν το ποτό στο σπίτι με φίλους, αντί για την έξοδο σε κάποιο κατάστημα εστίασης. Σε αυτή την περίπτωση, προφανώς, η επιλογή τους σχετίζεται με το κόστος και την προσπάθεια να «κόψουν» τις δαπάνες εκτός σπιτιού.
Το χαρακτηριστικό πάντως που παρατηρείται ακόμη και σε ό,τι αφορά τις επιλογές τους για κατανάλωση στο σπίτι, είναι η αναζήτηση της ευκολίας. Αυτό αποτυπώνεται στην άνοδο που καταγράφεται στις πωλήσεις των έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων. «Τα γεύματα των heat and eat, των 5 λεπτών δηλαδή (εξαιρουμένης της ζεστής γωνιάς των σούπερ μάρκετ) φτάνουν το 16% και αυξάνονται» σημείωσε ο κ. Μπορέτος. Στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις διαμορφώνονται στα 144 εκατ. ευρώ σε αξία, καταγράφοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με πέρσι, όπως συμπλήρωσε.
Στην αναζήτηση της ευκολίας στις αγορές αποδίδεται επίσης και η ανοδική πορεία που εμφανίζουν τα convenience stores. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της NielsenIQ, κ. Βάιος Δημοράγκας, τα μικρά σημεία πώλησης, επιφάνειας έως 100 τ.μ., «τρέχουν» με ποσοστό 6% σε σχέση με το 4,3% που τρέχουν στο οργανωμένο κανάλι. Την ίδια στιγμή, με 5πλάσιο ρυθμό κινήθηκε η ανάπτυξη των online πωλήσεων -στους τέσσερις μεγαλύτερους «παίκτες» του οργανωμένου λιανεμπορίου που μετρά η εταιρεία- σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα. Μία τάση που, όπως παρατήρησε, συνεχίζει ανοδικά και τους πρώτους μήνες του 2025.
Από την άλλη πλευρά, με την προσπάθεια των καταναλωτών για περιορισμό των δαπανών σχετίζεται η στροφή όλο και περισσότερων τα τελευταία χρόνια, προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Με βάση τα στοιχεία της Circana, οι πωλήσεις σε αξία των PL, φτάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ και το μερίδιο τους διαμορφώνεται στο 27% επί των συνολικών πωλήσεων, παραμένοντας σε ανοδική πορεία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως το ποσοστό αυτό, διαμορφώνεται αρκετά υψηλότερα, στο 39%. Ένα στα τέσσερα προϊόντα που πωλούνται είναι PL, σημείωσε από την πλευρά του κ. Δημοράγκας της NielsenIQ, εξηγώντας πως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας πήραν ένα σημαντικό μερίδιο και τώρα φθάνουν σε ένα «ταβάνι».
Σκιαγραφώντας, πάντως, το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στην παρούσα συγκυρία, ο κ. Δημοράγκας έκανε λόγο για έναν «απαισιόδοξο καταναλωτή, που μπαίνει με μεγάλη προσοχή και δισταγμό στις αγορές του», αφήνοντας όμως ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τη συνέχεια της χρονιάς. Στα στοιχεία της NielsenIQ, αποτυπώνεται ακόμη ότι οι καταναλωτές στη χώρα μας παραμένουν «ζορισμένοι, προβληματισμένοι και μάλλον απαισιόδοξοι», πολύ περισσότερο μάλιστα σε σύγκριση με την εικόνα σε διεθνές επίπεδο.
«Ο παγκόσμιος καταναλωτής σε ποσοστό 60%, μας λέει ότι είναι σχετικά άνετα και μπορεί να αγοράζει τα πράγματα τα οποία επιθυμεί, ενώ το 40% ζορίζεται. Αντιστρόφως ανάλογο είναι το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών. Κάτω από το 40% δηλώνει πως είναι ”σχετικά άνετα”, ενώ πάνω από το 60%, περιορίζεται στα απολύτως βασικά» σημείωσε ο κ. Δημοράγκας.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-06 07:54:00