Γυναίκα

Σοφία Πολυζωγοπούλου: Ο γάμος με τον Απόστολο Λύτρα, η φημολογούμενη κρίση και ο ξυλοδαρμός

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του στην Ανακρίτρια ενώ του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος να μην πλησιάζει την σύζυγό του.

Κατά την απολογία του ο ποινικολόγος παραδέχτηκε την πράξη του, δήλωσε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη. Παράλληλα, υποστήριξε πως εάν προφυλακιστεί θα κλείσει το δικηγορικό του γραφείο, γεγονός που, όπως είπε, θα δημιουργούσε στον ίδιο και την οικογένειά του βιοποριστικό πρόβλημα.

Οι δηλώσεις στους δημοσιογράφους και η δημόσια συγγνώμη

Ο Απόστολος Λύτρας, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, έκανε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, τονίζοντας πως στη ζωή του δεν έχει υπάρξει βίαιος, ότι θέλει να θεραπευτεί ζητώντας βοήθεια. Ακόμα ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τη 37χρονη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου και τις τρεις κόρες του.

Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Λύτρας δήλωσε: «Ομολόγησα την πράξη μου, ζητάω συγγνώμη γι’ αυτό που συνέβη και από τη σύζυγό μου, την οποία πραγματικά υπερ-αγαπάω. Και από τις τρεις κόρες μου. Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό. Κι εγώ ακόμα δε μπορώ να δώσω εξήγηση. Όπως και η ίδια κατέθεσε, δεν έχω υπάρξει στη ζωή μου βίαιος, θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο θα θεραπευτώ. Θα ζητήσω βοήθεια. Γιατί έχω χτίσει μία καριέρα και μία οικογένεια κι αυτό έχει γίνει με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Αυτή η πράξη είναι αδιανόητη για εμένα και γι’ αυτήν. Θα αναζητήσω τις αιτίες για το περιστατικό και είναι κάτι που δε μπορώ να συγχωρήσω στον εαυτό μου».

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων νωρίς το πρωί. Η απολογία του γνωστού ποινικολόγου ενώπιον της ανακρίτριας ξεκίνησε στις 09:30 και κράτησε περίπου 2 ώρες.

Στο πλευρό του βρίσκονταν η πρώην σύζυγός του, η μεγάλη κόρη του, ο κουμπάρος του και συνάδελφος του, γνωστός επίσης δικηγόρος, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του δικηγορικού του γραφείου.

Το περαστικό

Ο γνωστός δικηγόρος, το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής (16/6), ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μετά από καβγά και στη συνέχεια τη μετέφερε τραυματισμένη σε ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Αθήνας για να περιποιηθούν τα τραύματά της, ενώ και οι δύο είπαν στο ιατρικό προσωπικό ότι ο τραυματισμός προκλήθηκε έπειτα από πτώση από σκάλες.

Ο γιατρός που περιποιείτο τη νεαρή γυναίκα στο εξεταστήριο της είπε ότι «αυτά τα τραύματα δεν είναι από πτώση από σκάλα και κάτι άλλο συμβαίνει». Παρά το ότι η τραυματισμένη γυναίκα επέμενε ότι «έπεσα από τις σκάλες», τελικά μετά την παρατηρητικότητα και την πίεση του γιατρού, του εκμυστηρεύτηκε προφορικά ότι ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της.

Τότε ο γιατρός χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως υποχρεούται με βάση το νέο νόμο Φλωρίδη, ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. και οι άνδρες της Άμεσης Δράσης που έφτασαν στην κλινική είδαν τον δικηγόρο και τη σύζυγό του. Όταν ρώτησαν τι συμβαίνει για να μάθουν τις συνθήκες τραυματισμού της γυναίκας, οι αστυνομικοί πήραν την απάντηση από το ζευγάρι, το οποίο επέμενε ότι η γυναίκα τραυματίστηκε πέφτοντας από τις σκάλες. Οι αστυνομικοί όμως δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις, αφού υπήρχε και η μαρτυρία του γιατρού και οδήγησαν το ζευγάρι στο πλησιέστερο Α.Τ. του κέντρου της Αθήνας, στην Ομόνοια, για κατάθεση και στη συνέχεια ενημέρωσαν τον εισαγγελέα.

Ο τελευταίος ζήτησε να γίνει καταγραφή του συμβάντος και να σχηματιστεί δικογραφία, όπως όριζε ο νόμος, παρά το ότι ο γνωστός δικηγόρος και η σύζυγός του επέμεναν πως δεν υπήρξε ενδοοικογενειακή βία, αλλά πτώση από σκάλες και δεν υπήρχε πρόθεση να υποβληθεί μήνυση από κανέναν. Ο εισαγγελέας, όμως, του απήγγειλε την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, που στα πλαίσια του νέου νόμου, αποτελεί κακούργημα. Από την πλευρά της, η σύζυγός του δέχθηκε να πάρει κωδικό panic button στο κινητό της (πρόκειται για την ειδική εφαρμογή για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με την οποία ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές όταν βρίσκονται σε κίνδυνο). Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι εδώ και έξι μήνες βρισκόταν σε διάσταση και το τελευταίο διάστημα γίνονταν προσπάθειες επανασύνδεσης.

Ήταν σε διάσταση 6 μήνες με τη σύζυγό του

Η σύζυγος του ποινικολόγου, Σοφία Πολυζωγοπούλου μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 16/6 σε ιδιωτική κλινική με βαριά τραύματα. Συγκεκριμένα, φέρει σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, κάταγμα στη μύτη, ενώ έχει τραυματιστεί στη γλώσσα, πιθανότατα από δάγκωμα.

Ο Απόστολος Λύτρας, το πρωί της Δευτέρας 17 Ιουνίου, στην απολογία του παραδέχθηκε ότι βιαιοπράγησε εναντίον της συζύγου της ενώ στις πρώτες δηλώσεις του μετά την απόφαση της εισαγγελέως εμφανίστηκε μετανιωμένος τονίζοντας ότι θα αναζητήσει τις αιτίες που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη και θα προσπαθήσει να θεραπευτεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέφερε το πρωί της Δευτέρας 17/6 μέσα από την εκπομπή Super Κατερίνα η Χρύσλα Γεωργακοπούλου, το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση τους τελευταίους έξι μήνες. Πιο συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος ανέφερε πως η τελευταία κοινή δημόσια εμφάνιση του ζευγαριού ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκ τότε, ήταν σε διάσταση και έμεναν σε ξεχωριστά σπίτια, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έκαναν κάποιες προσπάθειες για να είναι και πάλι μαζί.

«Οι ποινές για την ενδοοικογενειακή βία πρέπει να γίνουν βαρύτερες», δήλωνε ο Απόστολος Λύτρας

Ο ίδιος ο Απόστολος Λύτρας μιλώντας, παλαιότερα στο OPEN, δήλωνε με αφορμή δολοφονίες και περιστατικά κακοποίησης γυναικών, πως «οι ποινές για την ενδοοικογενειακή βία πρέπει να γίνουν βαρύτερες».

«Ούτε οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιο μένος για τις γυναίκες. Έχουν γίνει τόσες γυναικοκτονίες και δεν έχει γίνει το παραμικρό. Για να μην φτάνουμε συνέχεια σε τέτοια σημεία θα πρέπει οι ποινές για την ενδοοικογενειακή βία να γίνουν βαρύτερες. Πρέπει επίσης να γίνονται αμέσως καταγγελίες. Δεν πρέπει καμία γυναίκα να υπομένει κακοποίηση από τον σύντροφό της και να μην πηγαίνει να το καταγγείλει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Απόστολος Λύτρας τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με υποθέσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα μεταξύ αυτών ανέλαβε και την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, τη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη, ενώ είναι και δικηγόρος της οικογένειας Παντελίδη.

Ποια είναι η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου είναι δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω, απόφοιτος της Νομικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα Κοινωνιολογίας του Δικαίου. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων Ελλάδος και της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, αλλά και επιστημονικός συνεργάτης στον Επιστημονικό Όμιλο Νέων Πολιτικών Επιστημόνων.

Η 37χρονη δικηγόρος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και παιδιών και με την παραβατικότητα ανηλίκων και είναι νομικός σύμβουλος στη στέγη κακοποιημένων γυναικών.

Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η Σοφία Πολυζωγοπούλου έχει θέσει ως προτεραιότητα της την προστασία της γυναίκας από απανταχού νταήδες. Ίσως όχι τυχαία.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και παιδιών και με την παραβατικότητα ανηλίκων και είναι νομικός σύμβουλος στην στέγη κακοποιημένων γυναικών.

Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα, ο πατέρας της κατάγεται από την Ακροποταμιά και η μητέρα της από το Λουκά.

Η δικηγόρος είχε θέσει υποψηφιότητα στις περασμένες δημοτικές εκλογές στο πλευρό του Γιάννη λυμπέρη με την παράταξη ΗΛΙΔΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Τελικά ο συνδυασμός δεν επικράτησε. Στα πλαίσια της προεκλογικής της καμπάνιας είχε δηλώσει:

«Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορώ να εισφέρω στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγαπώ, την Αμαλιάδα, αλλά και στην Πηνεία, από όπου έλκω την καταγωγή μου, με την γνώση και τις εμπειρίες μου τόσο από την επαγγελματική μου διαδρομή ως μαχόμενη δικηγόρος, όσο και από τις κοινωνικές μου δραστηριότητες ως ένας ενεργός πολίτης όλα αυτά τα χρόνια.

Είμαι εδώ γιατί μπορώ και θέλω παλέψω για τον τόπο μου με βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, να συνεισφέρω στην ανάδειξη του ιστορικού και τουριστικού υποβάθρου του δήμου μας που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία, να εκφράσω τις καθημερινές αγωνίες των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργαζόμενων γυναικών και μητέρων, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας που επιζητά προοπτική για το αύριο ανάπτυξη για τον τόπο. Θεωρώ ηθική μου υποχρέωση και δεσμεύομαι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για την στήριξη του ευλογημένου τόπου της Πηνείας.»

Ο γάμος με τον Απόστολο Λύτρα και η γνωριμία

«Γνωριστήκαμε μέσω κοινών γνωστών και δεν αργήσαμε να κάνουμε οικογένεια με ένα παιδί. Έχω 2 παιδιά από τον προηγούμενο γάμο μου. Τι θα μπορούσε να πει η γυναίκα μου, ότι είμαι εγωιστής; Ότι εκνευρίζομαι εύκολα. Τη σύζυγό μου τη Σοφία τη θαυμάζω, είναι πάνω στην οικογένεια και το παιδί της και στηρίζει έμενα. Όταν διαφωνούμε σε κάτι, μη λέμε ψέματα, βγαίνει ο δικηγόρος από μέσα μας» είχε δηλώσει σε κοινή τους συνέντευξη ο Απόστολος Λύτρας και η Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Ο Απόστολος Λύτρας και η Σοφία Πολυζωγοπούλου έχουν αποκτήσει μαζί μια κόρη, την 7χρονη Δανάη.

Σε μια εφ’ όλη της ύλης κοινή συνέντευξη του ζευγαριού στο “Mega Καλημέρα”, η Σοφία Πολυζωγοπούλου είχε μιλήσει για τη νομική αλλά και για τη σχέση της με τον γνωστό ποινικολόγο.

«Φόβο δεν ένιωσα ποτέ. Αν χειρίζεσαι τις υποθέσεις με αρτιότητα, ευσυνειδησία και είσαι ειλικρινής απέναντι στους εντολείς σου, δεν υπάρχει λόγος να αισθανθείς φόβο. Πολλές φορές κάποιοι συγχέουν τον δικηγόρο με τον κατηγορούμενο που εκπροσωπεί και υπάρχουν αντιδράσεις, όμως αν αυτές οι αντιδράσεις με φόβιζαν η με πτοούσαν δεν θα έκανα για αυτό το επάγγελμα», είχε σημειώσει η Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Στην ίδια συνέντευξη είχε ερωτηθεί και για τη σχέση της με τον Απόστολο Λύτρα και είχε δηλώσει: «Ο Αποστόλης είναι ένας υπέροχος σύζυγος και πατέρας. Πέραν όμως της προσωπικής μας σχέσης, τον εκτιμώ και τον θαυμάζω απεριόριστα και σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία. Είναι τύχη να συνεργαζόμαστε, καθώς μοιραζόμαστε τα ίδια άγχη, τις ίδιες ανησυχίες αλλά και τους ίδιους στόχους. Μεταξύ μας υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση».

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου είχε μιλήσει επίσης για τη σχέση που έχει με τις δύο κόρες του συζύγου της, από τον πρώτο του γάμο.

«Η Εύα και η Νάντια είναι δυο υπέροχα και χαρισματικά πλάσματα. Είναι οι καλύτερές μου φίλες. Είμαστε πολύ δεμένες και τις αγαπάω πάρα πολύ. Έχουμε εξαιρετική επικοινωνία, σε σημείο που μοιράζονται μαζί μου τα μυστικά τους περισσότερο απ’ ό,τι με τον Απόστολο».

Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη της Σοφίας Πολυζωγοπούλου 3 ημέρες πριν τον ξυλοδαρμό

Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη της Σοφίας Πολυζωγοπούλου στην Τατιάνα Στεφανίδου, τρεις ημέρες πριν τον ξυλοδαρμό της.

Η 37χρονη ποινικολόγος, την Πέμπτη 13/6 βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή T-live και μίλησε για την υπόθεση του πρώην σκηνοθέτη του Σασμού, Κώστα Κωστόπουλου, ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την κατηγορία του βιασμού.

 

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-17 15:20:54

Back to top button