Περιβάλλον

Σκωτία: Τουλάχιστον 77 μαυροδέλφινα πέθαναν αφού εξόκειλαν σε παραλία

Ενα κοπάδι 77 μαυροδέλφινων εκβράστηκε νεκρό σε μια ακτή των νήσων Ορκνεϊ της Σκωτίας, σε ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη μαζική προσάραξη των ογκωδών θηλαστικών εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Η British Divers Marine Life Rescue τόνισε ότι, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, έστειλε διασώστες στην ακτή του Σάντεϊ, ενός μικρού νησιού στο αρχιπέλαγος Όρκνεϊ.

«Κατά την άφιξη τους, οι διασώστες βρήκαν ότι υπήρχαν περίπου 77 μαυροδέλφινα στα ρηχά, τα οποία προφανώς ήταν εγκλωβισμένα για πολλές ώρες. Δυστυχώς, μόνο 12 από αυτά (ήταν) ακόμα ζωντανά», τόνισε η φιλοζωική οργάνωση.

Το κοπάδι περιελάμβανε αρσενικά κήτη μήκους έως επτά μέτρων, καθώς και θηλυκά, νεογέννητα και νεαρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε τι τα οδήγησε να βγουν στα ρηχά, αλλά είναι πιθανό ένα κήτος να αντιμετώπισε πρόβλημα και το υπόλοιπο κοπάδι να προσπάθησε να το βοηθήσει.

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή όσο διενεργούνταν οι νεκροψίες-νεκροτομές.

Θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο παρόμοιο συμβάν στη Σκωτία τουλάχιστον από το 1995. Πέρυσι, ένα κοπάδι 55 φαλαινών κατέληξε αφού βγήκε στη στεριά, στη νήσο Λούις της Σκωτίας.

Μόνο 15 από τις φάλαινες ήταν ζωντανές όταν εκβράστηκαν στην ξηρά. Η μία επανήλθε στη ζωή, ενώ οι υπόλοιπες χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία.

Επίσης, το 2011, 60 έως 70 κήτη βρέθηκαν σε ρηχά νερά στην κομητεία  Σάντερλαντ της Σκωτίας.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μαζικότερο αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε το 1927, όταν 126 από τις 130 φάλαινες-δολοφόνοι που εκβράστηκανστο Ντόρνοχ Φέρθ στα Χάιλαντς της Σκωτίας, έχασαν τη ζωή τους.

Στο Σάντεϊ, σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιοχή αποκόπηκε από την παλίρροια και η άμμος στην παραλία όπου είχαν ξεβραστεί αποδείχτηκε πολύ μαλακή για να επιτρέψει στα θηλαστικά να αποκατασταθούν.

Οι διασώστες προσπάθησαν να τις κρατήσουν ζωντανές ρίχνοντας θαλασσινό νερό πάνω τους, αλλά αργότερα ελήφθη η απόφαση για ευθανασία.

Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου των νήσων Ορκνεϊ είπε ότι διεξάγονται συζητήσεις με εκπροσώπους της κοινότητας για τον καλύτερο τρόπο απόρριψης των σορών.

Ανέφερε ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις φαλαινών που βγήκαν στη στεριά, περιβαλλοντικοί υγειονομικοί συνιστούσαν να αφεθούν τα κουφάρια στο έλεος της θάλασσας.

«Η εκτίμησή μας σε αυτή την περίπτωση, δεδομένης της κλίμακας και των πιθανών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, είναι ότι θα χρειαστεί να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα –για παράδειγμα να ταφούν εκεί που βρίσκονται, ή να μεταφερθούν οι σωροί σε έναν μεγάλο τάφο αλλού», αναφέρει η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικοί στη θαλάσσια ζωολογία αναφέρουν ότι το φαινόμενο σε αυτή την κλίμακα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένο στη Σκωτία, ειδικά την τελευταία δεκαετία– γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, που ίσως οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού των κητών, καθώς και των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-12 18:06:38

Back to top button