Οικονομία

Σκυλακάκης: Δεν καταργείται το πράσινο τιμολόγιο – Καταργείται η υποχρεωτικότητα

Διευκρινίσεις σχετικά με το πράσινο τιμολόγιο έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μετά το «αλαλούμ» που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως «καταργείται» από το 2025. 

«Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται» εξηγεί ο υπουργός και τονίζει πως «Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει».

Όπως διευκρινίζει «αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι, από την 1η.1.2025 σε νέους πελάτες».

Απόφαση των παρόχων

Ο υπουργός σημείωσε πως οι πάροχοι δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο από τις αρχές του νέου έτους, διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει, εις το διηνεκές, υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση.

Παρόλα αυτά, εκτίμησε πως οι περισσότεροι θα το διατηρήσουν και για νέους καταναλωτές, αφού είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν.

«Από την αρχή που νομοθετήθηκε αυτή η υποχρωτικότητα ήταν για έναν χρόνο. Ήταν μεταβατικός ο νόμος» είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πως οι καταναλωτές που είναι, ήδη, στο πράσινο τιμολόγιο παραμένουν σε αυτό, μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι, για οποιοδήποτε λόγο να αλλάξουν, είτε τύπο, είτε πάροχο τιμολογίου.

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ

Στον μακροπρόσθεσμο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τα τιμολόγια, προβλέπονται δύο κυρίως τρόποι τιμολόγησης.

Αυτοί είναι:

1. Το δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο, το οποίο θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για τις επιχειρήσεις κυρίως, διότι αυτές έχουν -κατά βάση- έξυπνους μετρητές.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα μπορούν να κατεβάσουν το κόστος του ηλεκτρισμού.

2. Ενθάρρυνση των σταθερών τιμολογίων για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος που έχει μικρή κατανάλωση και δεν έχει το χρόνο, να παρακολουθεί τα «σκαμπανεβάσματα» της αγοράς.

Διζωνικές χρεώσεις στο ρεύμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο «διζωνικό τιμολόγιο», το οποίο όπως είπε είναι απλά δύο ζώνες κατανάλωσης.

Το ακριβές χρονικό διάστημα των ζωνών θα προσδιοριστεί σε δύο εβδομάδες περίπου.

Στην παρούσα φάση στο Υπουργείο γίνεται μία αξιολόγηση των δεδομένων για την κατανάλωση που γίνεται ανά ώρα και ανά συσκευή, για να υπάρχει πλήρης εικόνα σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνει η παρέμβαση.

Όπως εξήγησε οι καταναλωτές που έχουν, ήδη, νυχτερινό τιμολόγιο «δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα περάσουν, αυτομάτως, στο διζωνικό τιμολόγιο, αλλά αν επιθυμούν να έχουν μία ενιαία τιμή μπορούν να αλλάξουν».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 13:11:16

Back to top button