Auto

Σκάνδαλο! Υπεξαίρεση εκατομμυρίων για ανύπαρκτα ηλεκτρικά λεωφορεία

Σύμφωνα με έρευνα της Le Monde, από δέκα έως 12 εκατομμύρια ευρώ εισπράχθηκαν για ηλεκτρικά λεωφορεία που ταξινομήθηκαν μεν, αλλά ουδέποτε υπήρξαν!

Ενώ η Γαλλία λοιπόν υλοποιεί γοργά στη δέσμευσή της για την οικολογική μετάβαση, ιδίως μέσω της ηλεκτροκίνησης των δημόσιων συγκοινωνιών, ένα σκάνδαλο αμαύρωσε αυτές τις προσπάθειες.  Συνάδελφοί μας από τον ιστότοπο Le Monde αποκάλυψαν πρόσφατα ότι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν προγράμματα επιδοτήσεων, υπεξαιρώντας εκατομμύρια ευρώ.

Το σκάνδαλο με τα ηλεκτρικά λεωφορεία εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα στη Γαλλία σχετικά με τη διαχείριση των δημοσίων κονδυλίων

Μιλάμε για εικονικές ταξινομήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων. Μεταξύ του Νοεμβρίου 2022 και του Ιανουαρίου 2023, ταξινομήθηκαν περισσότερα από 600 ηλεκτρικά λεωφορεία. Αλλά αποδείχτηκε ότι περισσότερα από τα μισά δεν υπήρξαν ποτέ. Οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν διοικητικά και διαχειριστικά ελαττώματα στο σύστημα ταξινόμησης για να προσομοιώσουν την αγορά αυτών των λεωφορείων.

Ψεύτικες ταξινομήσεις που τους επέτρεπαν να αποκομίζουν έως και 30.000 ευρώ ανά λεωφορείο. Το πρόγραμμα της αγοράς αυτής χρηματοδοτήθηκε ως μέρος του σχεδίου «France Relance» που ξεκίνησε για τη στήριξη της οικονομίας ύστερα από την πανδημία του κορονοϊού. Η κορύφωση στις ταξινομήσεις που έγινε τον Ιανουάριο του 2023, με περισσότερα από 300 νέα οχήματα, τράβηξε την προσοχή των γαλλικών αρχών.

Ηλεκτρικά λεωφορεία

Ύστερα από έρευνα, προέκυψε ότι 504 εικονικά λεωφορεία είχαν ταξινομηθεί στο όνομα περισσότερων από 120 διαφορετικών ιδιοκτητών. Κυρίως στο Île-de-France, με έντονη συγκέντρωση στο Παρίσι και στο Seine-Saint-Denis. Τρία μοντέλα λεωφορείων ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα σε αυτήν την απάτη: Το Karsan eJest, το 6μετρο Bluebus 6 και το Heuliez GX 337 Elec.

Σύμφωνα με τους ερευνητές-δημοσιογράφους, οι σειριακοί αριθμοί που αναφέρονταν δεν ταίριαζαν με τα πραγματικά οχήματα και είχαν καταφανείς ασυνέπειες. Κάποιες μέρες μάλιστα καταγράφηκαν έως και 45 εικονικές ταξινομήσεις. Το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε τις παρατυπίες και διαβεβαίωσε ότι η απάτη «εντοπίστηκε γρήγορα».

Αυτό το σκάνδαλο εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα στη Γαλλία σχετικά με τη διαχείριση των δημοσίων κονδυλίων. Και για το πόσο επαγρυπνούν οι αρχές απέναντι στους κινδύνους απάτης.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-07 18:52:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button