
Σι Τζινπίνγκ: «Επένδυση στην Κίνα σημαίνει επένδυση στο μέλλον!»
Ηχηρή απάντηση στον οικονομικοπολιτικό απομονωτισμό του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ο κινέζος πρόεδρος και γραμματέας Σι Τζινπίνγκ μιλώντας σε Δυτικούς CEO οικονομικών κολοσσών, παραγωγικών και χρηματοπιστωτικών. Τους είπε ότι η Κίνα θα προστατεύσει το διεθνές εμπόριο, απέφυγε όμως να αναφέρει ότι αυτό δέχεται ισχυρά πλήγματα από τη δασμολογική πολιτική του Λευκού Οίκου (σχολίασε μόνο ότι «οι ανατρεπτικές κινήσεις» σε αυτό το πεδίο είναι καταδικαστέες).
Ισως είναι για γέλια (ή για κλάματα, αναλόγως το πρίσμα), όμως η «κομμουνιστική» Κίνα κρατάει σήμερα ψηλά το λάβαρο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και εγγυάται τις σχετικές μπίζνες, ενώ οι ΗΠΑ «συμμαζεύονται». Και πώς θα έπραττε διαφορικά, δηλαδή, αφού η οικονομική ανάπτυξή της ακριβώς σε αυτήν την παγκοσμιοποίηση στηρίζεται, ασχέτως αν πλέον οι ξένες επενδύσεις έχουν πέσει σε χαμηλό επίπεδο (σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ το 2024).
Συνεπώς το δεύτερο μήνυμα του κορυφαίου κινεζικού επιχειρηματικού μίτινγκ με τίτλο China Development Forum, το κρυμμένο πίσω από το πολιτικό (ότι ένα μεν το Κόμμα, αλλά κανένας ο σοσιαλισμός), είναι η επενδυτική πρόσκληση στις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες για επενδύσεις: η Κίνα επιθυμεί να ανακτήσει άμεσα την εμπιστοσύνη του Δυτικού κεφαλαίου, δηλαδή χρειάζεται ζεστό χρήμα στην κοινωνία της.
Στο φόρουμ συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι κολοσσών όπως η Samsung, η Pfizer, η Astrazeneca, η Mastercard, η BMW και η Eli Lilly, και άκουσαν τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, να τους διαβεβαιώνει ότι «η Κίνα είναι ανοιχτή» και αποσκοπεί σε «win-win αποτελέσματα». Είπε ο Λιφένγκ: «Θα καλωσορίσουμε περισσότερες επενδύσεις από πολυεθνικές, μοιράζοντας ευκαιρίες ανάπτυξης».
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σι προέτρεψε τους περίπου 40 εκπροσώπους του Δυτικού κεφαλαίου να προστατεύσουν και οι ίδιοι το παγκόσμιο εμπόριο «χωρίς να ακολουθούν τυφλά τις ανατρεπτικές κινήσεις» που εκδηλώνονται στο σύστημα. «Ελπίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να έχει ένα πλατύ, μακροπρόθεσμο όραμα, συνεισφέροντας περισσότερη θετική ενέργεια στην παγκόσμια ανάπτυξη» είπε ο Σι, ζητώντας από τους ακροατές του «στενή συνεργασία με το Πεκίνο».
Το κλου ήταν η εξής αποστροφή του λόγου του, όπως τη μετέφερε η Repubblica: «Επένδυση στην Κίνα σημαίνει επένδυση στο μέλλον» σχολίασε ο Σι και συγχρόνως υποσχέθηκε στους ξένους ότι οι μη κινεζικές εταιρείες θα έχουν «δίκαιες ευκαιρίες» συμμετοχής σε κρατικούς διαγωνισμούς ανάληψης έργου.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-28 17:01:00