Κόσμος

Σιμπίχα σε Λαβρόφ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ: «Είσαι εγκληματίας πολέμου»

Το πρώτο του ταξίδι σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πραγματοποίησε την Τετάρτη, ο Σεγκέι Λαβρόφ, για να παραστεί στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο ρώσος ΥΠΕΞ βρέθηκε στην ίδια αίθουσα με τον Αντονι Μπλίνκεν, αλλά και τον ουκρανό ομόλογό του, Αντρίι Σιμπίχα, ο οποίος πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε τον Λαβρόφ «εγκληματία πολέμου», τονίζοντας ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει «την πιο σημαντική απειλή» για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Η Ρωσία δεν είναι εταίρος, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κοινή ασφάλειά μας. Η συμμετοχή της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ είναι μια απειλή για τη συνεργασία στην Ευρώπη. Η Μόσχα λέει ψέματα όταν μιλάει για ειρήνη», πρόσθεσε ο Σιμπίχα.

«Η Ουκρανία εξακολουθεί να αγωνίζεται για το δικαίωμά της να υπάρχει. Και ο ρώσος εγκληματίας πολέμου, που είναι παρών σε αυτό το τραπέζι, πρέπει να το γνωρίζει: η Ουκρανία θα κερδίσει το δικαίωμα αυτό και η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει», τόνισε ο ίδιος.


Οταν ο Λαβρόφ πήρε τον λόγο, ο ουκρανός ομόλογός του και αντιπροσωπείες πολλών χωρών, αποχώρησαν από την αίθουσα.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, είπε ότι ο ρώσος υπουργόςπήγε στη Μάλτα «για να πει ψέματα για τη ρωσική εισβολή και για το τι κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία. Δεν θα ακούσω αυτά τα ψεύδη. Δεν θα κάτσω στο ίδιο τραπέζι με τον Λαβρόφ».


Στη συνέχεια, ο ρώσος υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι προσπαθεί «να αποσταθεροποιήσει την ευρασιατική ήπειρο. Η διοίκηση Μπάιντεν προωθεί την υποδομή του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Οι στρατιωτικές ασκήσεις πολλαπλασιάζονται. Πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του συνόλου της ευρασιατικής ηπείρου».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση ότι ενορχήστρωσε έναν «νέο παγκόσμιο πόλεμο», εκτιμώντας πως αυτός κινδυνεύει στο εξής να γίνει «θερμός», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Προκειμένου να επαναφέρει το ΝΑΤΟ στο πολιτικό προσκήνιο, μετά την “αφγανική πανωλεθρία” [τη δυτική στρατιωτική αποχώρηση το 2021], χρειαζόταν ένας εχθρός “που να ενώνει”. Η λύση ήταν μια αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου, μόνο που τώρα ο κίνδυνος είναι πολύ πιο μεγάλος να περάσουμε σε μια θερμή φάση», είπε ο Λαβρόφ ενώπιον των εκπροσώπων των 57 χωρών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, στην πλειονότητά τους χώρες που έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

O ΥΠΕΞ της Μάλτας, Ιαν Μποργκ, υποδέχεται τον ουκρανό ομόλογό του, Αντρίι Σιμπίχα, στο Τακάλι – REUTERS/Florion Goga

Πέρυσι, ο Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι ο ΟΑΣΕ, «ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα παράρτημα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μετά την ομιλία του, ο ρώσος υπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο ο Αντονι Μπλίνκεν.

«Λυπάμαι που ο συνάδελφός μας, ο Λαβρόφ, αποχώρησε από την αίθουσα, μη δίνοντάς μου την ευκαιρία από ευγένεια να μας ακούσει όπως κι εμείς τον ακούσαμε. Και βέβαια, ο ρώσος συνάδελφός μας είναι πολύ χαρισματικός για να πνίξει τους ακροατές σε ένα τσουνάμι παραπληροφόρησης».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ευθύνεται για την κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να εγκριθούν συμφωνίες της τελευταίας στιγμής που επιτεύχθηκαν για ζητήματα όπως οι θέσεις του υψηλόβαθμου προσωπικού σ’ αυτό τον οργανισμό για την ασφάλεια και τα δικαιώματα, στον οποίο οι δυτικές δυνάμεις συχνά κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες διεθνείς προδιαγραφές.

Στη διήμερη σύνοδο συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι αξιωματούχοι από τις 57 χώρες-μέλη του οργανισμού στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η Μάλτα ακύρωσε την Τετάρτη, τη βίζα της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση, επικαλούμενη μια ταξιδιωτική απαγόρευση σε βάρος της.

«Μολονότι ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ υπόκειται σε κυρώσεις από την ΕΕ, δεν υπάρχει ταξιδιωτική απαγόρευση σε βάρος του. Εντούτοις υπάρχει ταξιδιωτική απαγόρευση σε βάρος της κας Ζαχάροβα, της εκπροσώπου του», επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Μάλτας.

Ο ΟΑΣΕ είναι ο διάδοχος ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να συνομιλούν μεταξύ τους η Ανατολή και η Δύση. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, και ιδιαίτερα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτό που αποτελεί ουσιαστικά δικαίωμα βέτο, το οποίο διαθέτει κάθε χώρα, για να μπλοκάρει πολλές σημαντικές αποφάσεις, συχνά παραλύοντας τον οργανισμό.

Φέτος ωστόσο οι χώρες που μπλοκάρουν τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του ΟΑΣΕ είναι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μάλλον, παρά η Ρωσία, λένε διπλωμάτες, αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγκρουσή τους στο διαφιλονικούμενο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Διπλωμάτες λένε πως αυτή την εβδομάδα επιτεύχθηκε μια συμφωνία για την πλήρωση τεσσάρων κορυφαίων θέσεων του ΟΑΣΕ, περιλαμβανομένης της θέσης του γενικού γραμματέα, την οποία θα αναλάβει ο Τούρκος Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών σε υπηρεσιακή κυβέρνηση το 2015.

Η πιο σημαντική ετήσια απόφαση του ΟΑΣΕ -ποια χώρα θα είναι η επόμενη που θα αναλάβει την ετήσια προεδρία του οργανισμού- έχει ληφθεί από καιρό και είναι η Φινλανδία, που θα προεδρεύσει της 50ής επετείου από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, η οποία έθεσε τα θεμέλια του σημερινού ΟΑΣΕ.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-05 15:19:00

Back to top button