Ελλάδα

Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Δεν καθησυχάζονται οι ειδικοί

Σχετική ύφεση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, την ώρα που στην Σαντορίνη παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση.

Ειδικότερα, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), αναφέρθηκε ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση.

Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.

Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα, κλειστά τα σχολεία

Με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι τα δημόσια κτήρια, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις, εντούτοις αποφάσισαν να διατηρηθούν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των Επιτροπών, το Σάββατο 22/2.

Έτσι, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό μέχρι και αύριο Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ συνιστάται εκ νέου στους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτηρίων, την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα στη Σαντορίνη, να προχωρήσουν στο άδειασμα των υδάτων σε πισίνες και να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

ΕΚΠΑ: Περισσότεροι από 21.500 σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού

Στο μεταξύ, τη σεισμικότητα στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, κατέγραψε εκ νέου η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ.

«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 21,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 18,600 με μεγέθη Μ³1.0», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 16 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 770 σεισμοί, με 26 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, δύο (2) σεισμούς με Μ³4.0, και κανέναν (0) με Μ³4.5, με τον ισχυρότερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.4 (22:56:00, τοπική ώρα). Στις 17 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 780 σεισμοί, με 48 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, τέσσερις (4) σεισμούς με Μ³4.0, και έναν (1) με Μ³4.5, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 5.1 να καταγράφεται στις 09:49:51 (τοπική ώρα).

Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 16-17 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 18 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 18η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων τρεις (3) με μέγεθος M≥4.0, και δύο (2) με μέγεθος Μ³4.5, με τους δύο ισχυρότερους σεισμούς, μεγέθους 4.9, να σημειώνονται στις 06:46:53 και 08:08:09 (τοπική ώρα).

Η σεισμικότητα παρουσιάζει σταθερά χαμηλότερο ρυθμό από με την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου. Στις 18 Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα παρουσίασε μετανάστευση σε μια νέα χωρική συστάδα στα ανατολικά της Ανύδρου, όπου και εκδηλώθηκε ο σεισμός μεγέθους 4.9 στις 06:46:53 (τοπική ώρα).




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-20 09:19:00

Back to top button