Υγεία

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκαν κρούσματα το τελευταίο τρίμηνο

Τι αναφέρει νέα έκθεση του ECDC. Ποιες χώρες είχαν κρούσματα σε οικόσιτα πτηνά και σε ποιες σε άγρια.

Σε 13 χώρες της Ευρώπης εντοπίστηκε το τελευταίο τρίμηνο ο ιδιαίτερα λοιμογόνος ιός Α(Η5) που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Όλα τα κρούσματα ήταν σε οικόσιτα ή άγρια πτηνά, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Όπως αναφέρει σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, μεταξύ 16 Μαρτίου και 14 Ιουνίου 2024 καταγράφηκαν συνολικώς στην Ευρώπη 42 περιπτώσεις γρίπης των πτηνών. Οι 15 αφορούσαν οικόσιτα πτηνά και οι 27 άγρια. h

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν 8 περιστατικά μόλυνσης οικόσιτων πουλερικών στην Ουγγαρία και 7 στη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία ήταν επίσης μία από τις 12 χώρες όπου εντοπίστηκε ο ιός και σε άγρια πτηνά. Οι άλλες 11 ήταν:

  • Η Γερμανία (13 περιστατικά)
  • Η Πολωνία (3 περιστατικά)
  • Η Βρετανία (2 περιστατικά)
  • Δανία, Γαλλία, Λετονία, Μολδαβία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία (από 1 περιστατικό)

Το ECDC επισημαίνει ότι η γρίπη των πτηνών κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα στην ευρωπαϊκή περιοχή. Γενικότερα στον πλανήτη όμως εντείνει την παρουσία της.

Εκτός Ευρώπης, η κατάσταση επιδεινώνεται στις ΗΠΑ. Έως και τις 2 Ιουλίου 2024 είχαν αναφερθεί κρούσματα σε 140 φάρμες γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων σε 12 αμερικανικές πολιτείες. Έχουν επίσης αναφερθεί 4 κρούσματα σε ανθρώπους. Όλοι τους μολύνθηκαν από άρρωστες αγελάδες.

Στη χώρα αναφέρθηκαν επίσης κρούσματα σε γάτες που κατανάλωσαν γάλα από μολυσμένες αγελάδες.  Οι μισές από τις γάτες πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών.

Τα κρούσματα στους ανθρώπους

Εκτός από τις ΗΠΑ, ακόμα 11 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αναφέρθηκαν από τις 13 Μαρτίου έως σήμερα:

  • Στο Βιετνάμ (2)
  • Στην Αυστραλία (1)
  • Στην Κίνα (6)
  • Στην Ινδία (1)
  • Στο Μεξικό (1 – ο ασθενής έχασε τη ζωή του)

Οι άνθρωποι αυτοί νόσησαν από διάφορους τύπους ιών που προκαλούν γρίπη των πτηνών. Όλοι μολύνθηκαν από την επαφή τους με άρρωστα πουλερικά. Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει αναφέρει κρούσματα σε ανθρώπους από την επαφή με άρρωστα βοοειδή.

Το ECDC επισημαίνει ότι είναι ο χαμηλός ο κίνδυνος που συνιστά η γρίπη των πτηνών για τον γενικό πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο οι εργαζόμενοι στην πτηνοτροφία και όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά, πτηνά ή άλλα μολυσμένα θηλαστικά κινδυνεύουν περισσότερο.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-05 15:40:17

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button