Οικονομία

Σε ποιες περιοχές στρέφονται οι ξένοι για αγορά εξοχικής κατοικίας

Παρά τις σημαντικές αυξήσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις τιμές των εξοχικών κατοικιών της Ελλάδας, η χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη την πρώτη επιλογή για τους ξένους αγοραστές. Αυτό συμβαίνει καθώς τα ελληνικά ακίνητα παραμένουν ακόμη και τώρα φθηνότερα σε σύγκριση με αυτά άλλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ φέτος ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκεται η Κρήτη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Elxis-At Home in Greece, η Κρήτη έχει αναδειχθεί αγαπημένος προορισμός των ξένων για απόκτηση εξοχικής κατοικίας, καθώς έχει φθηνότερα ακίνητα σε σχέση με άλλα νησιά όπως αυτά των Κυκλάδων, ενώ έχει και μεγαλύτερο απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών. Ο περιοχές του νησιού που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση βρίσκονται στη νότια πλευρά και αφορούν κυρίως τους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων, με θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, στην Κρήτη, η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας διαμορφώνεται σε 51,4% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 57,3% με βάση την επιφάνεια και κατά 56,3% με βάση τον όγκο. Σύμφωνα με την επεξεργασία της Elxis (αξιοποιώντας τις μηνιαίες εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ), με βάση τις άδειες που έχουν εκδοθεί φέτος, θα προστεθούν 2.106 νέες κατοικίες στο συνολικό απόθεμα του νησιού τους επόμενους μήνες.

Βέβαια, φέτος πόλος έλξης αποτέλεσε και η ακτογραμμή από την Πρέβεζα μέχρι την Πάλαιρο, λόγω και της εύκολη πρόσβασης σ΄ αυτή. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, καθώς γίνονται συνεχώς νέες κατασκευές. Ακόμη, όπως αναφέρει η έρευνα, υπάρχει επίσης σημαντική στροφή και προς τις περιοχές του Ιονίου, με την Κέρκυρα.

Με βάση τις άδειες της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου, στην Κέρκυρα προβλέπεται να κατασκευαστούν 251 νέες κατοικίες και στην Πρέβεζα άλλες 535. Μεγάλο ποσοστό των ακινήτων αυτών θα απευθυνθούν σε ξένους αγοραστές εξοχικής κατοικίας.

Έχοντας ήδη κινηθεί υψηλά ανοδικά την τελευταία διετία, οι τιμές των εξοχικών στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσουν την αυξητική τους πορεία και το επόμενο διάστημα, με έναν ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8% με 10%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ξένοι αγοραστές να επιλέγουν να τοποθετηθούν και για λόγους επενδυτικούς, προσδοκώντας σε σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες.

Σήμερα, η μέση τιμή πώλησης εξοχικών κατοικιών έχει αυξηθεί κατά 44% και διαμορφώνεται πλέον φέτος σε 378.500 ευρώ, από 263.000 ευρώ, που ήταν το 2022. Μόνο κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, η αύξηση αγγίζει το 27,8%, έναντι αύξησης 12,5% κατά το διάστημα 2022-2023, λόγω της σταθερά υψηλής ζήτησης και της προτίμησης των ξένων αγοραστών για ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας και υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες πωλήσεις αφορούν εξοχικά μέσης αξίας 350.000 ευρώ, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ.

Επίσης, για πρώτη φορά έπειτα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών, Elxis-At Home In Greece, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης και των αγορών εξοχικών κατοικιών και από Έλληνες, όχι μόνο ομογενείς, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Οι αγοραστές αυτοί κινούνται σε σπίτια υψηλής αισθητικής, τα οποία πωλούνται από τα σχέδια, σε τιμές που κινούνται μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ, χωρίς να έχουν ως αποκλειστικό τους μέλημα την πολύ χαμηλή τιμή.

To άρθρο Σε ποιες περιοχές στρέφονται οι ξένοι για αγορά εξοχικής κατοικίας δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 08:05:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button