Οικονομία

Σε μια ώρα υπερκαλύφθηκε η πώληση του 10% της Εθνικής 

Αλλάζει χέρια το 10% της Εθνικής Τράπεζας, ποσοστό το οποίο κατείχε μέχρι σήμερα ο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Το βιβλίο προσφορών για την πώληση άνοιξε το πρωί της Δευτέρας και παρ΄ ότι η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαρκέσει τρεις ημέρες, έως και το απόγευμα της Τετάρτης, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο από την πρώτη ώρα. 

Οπως μετέδωσε το Reuters οι προσφορές για την εξαγορά του 10% των μετοχών της Εθνικής από ξένα funds ήδη υπερκάλυψαν τον αριθμό των μετοχών που αποφάσισε να διαθέσει το ΤΧΣ. 

Τιμή διάθεσης 7,84 ευρώ 

Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης των μετοχών του Δημοσίου, ως ανώτατο όριο στο εύρος αναφοράς ορίστηκε η τιμή κλεισίματος της Παρασκευής στα 7,8440 ευρώ. 

Ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στις προηγούμενες συναλλαγές αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. 

Υπενθυμίζεται ότι στη συναλλαγή πώλησης του 22% της ΕΤΕ τον Νοέμβριο του 2023, το εύρος διάθεσης των μετοχών είχε προσδιοριστεί μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ, με την τελευταία τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ να είναι 5,482 ευρώ. Τελικά η συναλλαγή «κλείδωσε» στα 5,30 ευρώ/μετοχή, καταγράφοντας discount 2,57%. Ωστόσο, στο placement της Πειραιώς μερικούς μήνες αργότερα, η διάθεση των μετοχών δεν πραγματοποιήθηκε με discount μεγιστοποιώντας έτσι το όφελος του Δημοσίου. 

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον 

Το Σάββατο ο Σύμβουλος Αποεπένδυσης JP Morgan ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ για το μεγάλο ενδιαφέρον των funds να συμμετάσχουν στη συναλλαγή παρά την απόφαση του Δημοσίου να διακρατήσει μερίδιο 6-8% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. 

Η εικόνα που μετέφερε η JP Morgan από τις διερευνητικές επαφές στο εξωτερικό ήταν πως το ενδιαφέρον των funds δεν έχει καμφθεί, γεγονός στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη μέσω Bloomberg ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το Δημόσιο επί της Εθνικής», έτσι ώστε να μην έχει κανένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας. 

Συνολικά έσοδα έως 727 εκατ. ευρώ

Τα συνολικά έξοδα της διάθεσης τα οποία θα βαρύνουν την Εθνική, εκτιμώνται σε περίπου 22,3 εκατ. ευρώ. Με την υπόθεση ότι θα διατεθεί το σύνολο των προς διάθεση μετοχών, οι δαπάνες που βαρύνουν το ΤΧΣ εκτιμώνται σε έως περίπου 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το συνολικό ποσό των προμηθειών, βάσει της μέγιστης τιμής του εύρους εκτιμάται σε έως περίπου 12 εκατ. ευρώ (1 εκατ. αναφορικά με την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και περίπου 11 εκατ. ευρώ αναφορικά με τη Διεθνή Προσφορά).

Εφόσον διατεθεί το σύνολο των 91.471.515 μετοχών στη μέγιστη τιμή (7,95 ευρώ), θα αντληθούν 727,18 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα για το ΤΧΣ θα διαμορφωθούν ως 714 εκατ. ευρώ.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-30 13:16:52

Back to top button