
Σε θέρετρο της Ταϊλάνδης οι αμερικανοί ναύτες μετά από εννέα μήνες στη θάλασσα
Μετά από εννέα μήνες στη θάλασσα, μεγάλο μέρος των οποίων πέρασε σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, οι περίπου 5.000 ναύτες και πεζοναύτες του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln πάτησαν ξανά στεριά. Ο προορισμός τους είναι πολύ διαφορετικός από το πολεμικό περιβάλλον που άφησαν πίσω τους: η Πατάγια της Ταϊλάνδης, ένας τουριστικός προορισμός διάσημος για τη νυχτερινή του ζωή.
Η εικόνες που περιγράφουν οι Financial Times είναι σχεδόν σουρεαλιστικές. Αμερικανοί ναύτες, ανάμεσα σε τουρίστες και κάτω από τα φώτα της περίφημης Walking Street, του πιο ζωντανού δρόμου της Πατάγια, έμπαιναν σε μπαρ και χώρους διασκέδασης, ενώ αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν στην παραλία. Ενα μεγάλο πανό καλωσόριζε το πλήρωμα του Abraham Lincoln και ευχαριστούσε τους αμερικανούς στρατιωτικούς για την υπηρεσία τους. Ακόμη και ένας ράφτης διαφήμιζε κοστούμια ειδικά για το αμερικανικό ναυτικό, έτοιμα μέσα σε 24 ώρες.
Το πλοίο έδεσε στο Λάεμ Τσαμπάνγκ, κοντά στην Πατάγια, στην πρώτη κανονική στάση του σε λιμάνι από τότε που έφυγε από τη βάση του στο Σαν Ντιέγκο, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τους FT, η συνεχόμενη ανάπτυξή του αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια της σύγχρονης εποχής για αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Το Lincoln βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου με το Ιράν, πραγματοποιώντας πλήγματα και συμμετέχοντας στην επιβολή ναυτικού αποκλεισμού.
Ακριβώς αυτή η πρωτοφανής διάρκεια έχει μετατρέψει το πλοίο σε σύμβολο της πίεσης που ασκεί ο πόλεμος στους αμερικανικούς στρατιωτικούς πόρους. Οπως αναφέρουν οι FT, συγγενείς μελών του πληρώματος έχουν μιλήσει για ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και είδη υγιεινής, αλλά και για χαμηλό ηθικό και απόπειρες αυτοκτονίας. Οι ίδιοι οι ναύτες έχουν περιγράψει την επιστροφή στη στεριά με τρόπο που δείχνει πόσο έντονα βίωσαν την παρατεταμένη αποστολή.
«Σαν όνειρο με πυρετό» ήταν για έναν από αυτούς η αίσθηση ότι ξαναβρέθηκε στη στεριά. Ενας άλλος είπε ότι απλώς χαίρεται που βρίσκεται «κάπου αλλού εκτός από τον ωκεανό» και ότι περιμένει με ανυπομονησία την επιστροφή στο σπίτι. Η μεγαλύτερη προσδοκία του; Το τζακούζι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Για τις οικογένειές τους, όμως, η χαρά συνοδεύεται από αγωνία. Η Σακίρα Φέρφαξ ταξίδεψε από το Νιου Τζέρσεϊ για να συναντήσει την 25χρονη κόρη της η οποία υπηρετεί στο αεροπλανοφόρο. Είχε μαζί της άρωμα, μαγιό και σανδάλια που της είχε ζητήσει εκείνη, ενώ είχε κανονίσει ακόμη και θεραπείες σε σπα. «Απλώς ανυπομονώ να την κρατήσω στην αγκαλιά μου», είπε.
Το ηθικό του πληρώματος παραμένει, ωστόσο, ένα άλυτο ζήτημα. Μια νεαρή ναύτης είπε στους FT ότι η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων στο αεροπλανοφόρο είναι παρόμοια με εκείνη άλλων πλοίων του 5ου Στόλου, που επιχειρεί στη Μέση Ανατολή: «Είσαι εκεί, αλλά όχι πραγματικά εκεί». Η ίδια εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ναυτικό αν «δεν αλλάξουν τα πράγματα».

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το αεροπλανοφόρο έγινε στόχος ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους και drones, τις οποίες οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αναχαιτίσουν. Παράλληλα, οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστη αμερικανική ναυτική βάση στο Μπαχρέιν δυσκόλεψαν την επισκευή και τον ανεφοδιασμό του. Το πλοίο, που μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 65 αεροσκάφη, θα παραμείνει στο Λάεμ Τσαμπάνγκ για υποστήριξη και ανεφοδιασμό, ενώ μέρος του πληρώματος θα πάρει άδεια.
Η αποστολή έχει ήδη μετατραπεί και σε πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ, ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Οπως σημειώνουν οι FT, συγγενείς στρατιωτικών έχουν απευθυνθεί σε ΜΜΕ και μέλη του Κογκρέσου, καταγγέλλοντας ελλείψεις, προβλήματα με το νερό και ζητήματα ψυχικής υγείας. Κάποιοι ναύτες έχουν επίσης χρησιμοποιήσει ανώνυμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περιγράψουν τις συνθήκες διαβίωσης. Σε ανάρτηση στο Reddit, ένας από αυτούς έγραψε ότι περίμεναν «ώρες μόνο και μόνο για να φάνε αυγά σε σκόνη χωρίς γάλα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ απέρριψαν τις ανησυχίες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι η ανάπτυξη του πλοίου «δεν ήταν καν αρκετά μεγάλη» και τον Χέγκσεθ να χαρακτηρίζει τις αναφορές για κακές συνθήκες «εντελώς διαστρεβλωμένες». Η υπηρεσιακή υπουργός Ναυτικού Χανγκ Κάο υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξε απώλεια ζωής από τα περιστατικά ψυχικής υγείας και ότι τα γεύματα προσαρμόστηκαν όταν δεν ήταν διαθέσιμος φρέσκος ανεφοδιασμός.
Για τις οικογένειες, πάντως, το πρόβλημα δεν έχει λήξει με την άφιξη στην Ταϊλάνδη. Η Σάρα Στράιντερ, επικεφαλής της Secure Families Initiative, είπε ότι συγγενείς περιγράφουν τους ναύτες ως «συναισθηματικά εξαντλημένους». Και το γεγονός ότι οι οικογένειες αποφάσισαν τελικά να μιλήσουν δημόσια θεωρεί ότι λέει πολλά για το μέγεθος της πίεσης. Υπάρχει, όπως εξήγησε στους FT, έντονη κοινωνική πίεση μέσα στο στράτευμα να μη διαμαρτύρεται κανείς, επειδή η καταγγελία προβλημάτων μπορεί να θεωρηθεί έλλειψη πίστης στην υπηρεσία ή στην πατρίδα.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-03 10:17:00
