Πολιτική

Σε εγρήγορση για την επίσκεψη Ράμα η κυβέρνηση – Πότε και πού θα γίνει η ομιλία

Στάση αναμονής τηρεί η κυβέρνηση προκειμένου να δει το ύφος και τα μηνύματα που θα στείλει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην ομιλία που θα δώσει το πρωί της Κυριακής (12/5) στην Αθήνα.   

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Αλβανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 10.30 το πρωί στο κλειστό του Γαλατσίου.

Όσο και αν ο ίδιος τονίζει ότι η επίσκεψη είναι ιδιωτική η ημερομηνία της ομιλίας μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς είναι η ημέρα της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη.

Όπως αναφέρει το himara.gr για τον συγκεκριμένο χώρο αρχικά οι άνθρωποι του Ράμα είχαν λάβει αρνητική απάντηση, όμως μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο δόθηκε το πράσινο φως.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις των διοργανωτών μετά την ομιλία να υπάρξει συναυλία με γνωστή Αλβανίδα τραγουδίστρια η οποία διαπρέπει στην Ελλάδα και θα αποτελέσει τον κράχτη ώστε να διασφαλιστεί η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.

Η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στο κυβερνητικό επιτελείο συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως η επίσκεψή του είναι άκαιρη. Πρόσθεσε πάντως ότι σαν Ελλάδα δεν θα την εμποδίσουμε.

«Θα απαντήσουμε αν υπάρξει αφορμή»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ την Παρασκευή (10/5) χαρακτήρισε ιδιωτική την επίσκεψη Ράμα.

«Η κυβέρνηση δεν προσκάλεσε τον κ. Ράμα», είπε μεταξύ άλλων για να τονίσει με νόημα: «Προφανώς θα απαντήσουμε αν υπάρξει οποιαδήποτε αφορμή για απάντηση».

Σχολιάζοντας την πρόταση να υπάρχει από πολλούς να υπάρξει μία κριτική προκαταβολικά τόνισε: «Εδώ ακούω μια άνευ αντιπροτάσεως κριτική «να πούμε κάτι για να πούμε». Η ουσία είναι ότι η ελληνική Κυβέρνηση ούτε προσκάλεσε τον κ. Ράμα, ούτε είναι μια διμερής συνάντηση, ούτε θα μπορούσε όμως -και κανείς δεν έχει πει το αντίθετο, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ειπωθεί- να απαγορεύσει μια συγκέντρωση. Θα φροντίσει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τα πρωτόκολλα που προβλέπονται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και από κει και πέρα είναι μια ιδιωτική επίσκεψη, στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες χώρες, του Έντι Ράμα, όπως έχει δικαίωμα να κάνει, και τίποτε περισσότερο».

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει αν αναφερθεί στο θέμα Μπελέρη είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν είναι δουλειά μας ούτε να ερμηνεύσουμε τη σκοπιμότητα του Έντι Ράμα ούτε ν’ αντιπαρατεθούμε σε μια υποτιθέμενη σκοπιμότητα. Δουλειά μας είναι με τις πράξεις μας, όχι με τα ωραία λόγια, να δείχνουμε τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και ότι έχουμε πολύ μεγάλο δίκιο με το μέρος μας και δεν φοβόμαστε γι΄ αυτό», υπογράμμισε.

«Τι θέλω να πω: Μας λένε ταυτόχρονα «γιατί έρχεται ο Ράμα» , χωρίς να λένε τι και πως θα μπορούσε να γίνει και από την άλλη λένε «γιατί βάλατε τον Μπελέρη» -εγώ θα πω και τον Πύρρο Δήμα- «στο ψηφοδέλτιο», συνέχισε.

«Ξέρετε, στην πολιτική και εσωτερική και εξωτερική – εδώ δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι ζήτημα Κράτους Δικαίου- η στήριξη στο Κράτος Δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνεται με πράξεις, όχι με λόγια. Όταν κάποιος πηγαίνει στην ομογένεια στην Αλβανία, στους Έλληνες ομογενείς στα μειονοτικά χωριά και δεν αναφέρεται στην δική τους επιλογή ως δημάρχου, δεν αναφέρεται καν. Οι άνθρωποι αυτοί εξέλεξαν έναν δήμαρχο και ο δήμαρχος αυτός – δεν είναι θέμα υποψηφίου Ευρωβουλευτή, είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος, η επιλογή τους- δεν έχει ορκιστεί. Πάει εκεί…», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη (8/5) στον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης

«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Έντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Τι δήλωσε ο ίδιος ο Ράμα για την επίσκεψη

Ο ίδιος ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας και τις Ευρωεκλογές και πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τους Αλβανούς στην Ελλάδα.

«Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 του μηνός δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα ή με συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, αλλά δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης της Αλβανίας. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται σε μια μακρά σειρά προγραμματισμένων επισκέψεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου ζει μια τεράστια κοινότητα Αλβανών, για να συνεργαστώ με τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας γι’ αυτούς και το Όραμά μας Αλβανία 2030. Αυτά είναι όλα για την επίσκεψή μου στη φιλική γειτονική Ελλάδα», σημείωσε ο Ράμα στο X.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-10 11:58:01

Back to top button