Κόσμος

Σε δίλημμα η Ιταλία για τη δημοσιογράφο που συνελήφθη στο Ιράν

Η Σεσίλια Σάλα περνά τη 12η ημέρα της σε απομόνωση, σε ένα κελί της διαβόητης φυλακής Εβίν στην Τεχεράνη. Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, οι αξιωματούχοι δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απελευθερώσουν την 28χρονη ιταλίδα δημοσιογράφο, αφού το Ιράν παραδέχτηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα ότι συνέλαβε τη Σάλα στις 19 Δεκεμβρίου για «παραβίαση του νόμου της Ισλαμικής Δημοκρατίας», όπως ανέφερε.

Οι αναλυτές, γράφουν οι Times, πιστεύουν ότι η μοίρα της μπορεί τώρα να εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί σε έναν Ιρανό που βρίσκεται σε φυλακή του Μιλάνου, καθώς συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μαλπένσα στις 16 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν τη σύλληψη της Σάλα στην Τεχεράνη.

Καθώς επιχειρούσε να αλλάξει αεροπλάνο στο Μιλάνο, ο Μοχάμεντ Αμπεντινί τέθηκε υπό κράτηση λόγω αιτήματος έκδοσης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο ο ιρανός παρείχε λαθραία αμερικανικά εξαρτήματα στο Ιράν για να κατασκευάσει drones όπως εκείνο που σκότωσε τρεις στρατιώτες σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία τον Ιανουάριο.

Εν μέσω ενός νέου γύρου αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή, και καθώς οι σύμμαχοι του Ιράν ηττώνται στη Γάζα, στον Λίβανο και στη Συρία, διπλωμάτες στη Ρώμη, στην Τεχεράνη και στην Ουάσινγκτον προετοιμάζονται για συνομιλίες που θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν η Σάλα θα ανταλλαχθεί με τον Αμπεντινί ή αν θα περάσει μήνες ή και χρόνια στη φυλακή.


«Ο κύριος λόγος που το Ιράν φυλάκισε τη Σάλα ήταν η σύλληψη του Αμπεντινί στην Ιταλία» είπε στους Times ο Νικόλα Πέντε, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Μελετών στη Ρώμη.

«Η σύλληψη αλλοδαπών ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ιρανών που κρατούνταν στο εξωτερικό ήταν μια κόκκινη γραμμή που δεν περνούσε η Τεχεράνη, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια αυτή η πρακτική συνηθίζεται, εν μέρει λόγω της αποτυχίας των συνομιλιών για μια πυρηνική συνθήκη, αλλά και λόγω μιας νέας γενιάς ιρανών ηγετών που κοιτάζουν προς την Κίνα και τη Ρωσία και πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη Δύση» πρόσθεσε ο Πέντε.


Τον Ιούνιο το Ιράν αντάλλαξε δύο Σουηδούς που είχε συλλάβει, με έναν πρώην ιρανό αξιωματούχο που είχε φυλακιστεί στη Σουηδία εξαιτίας του ρόλου του σε μαζική εκτέλεση στο Ιράν τη δεκαετία του 1980. Πέρυσι η Τεχεράνη εξασφάλισε την επιστροφή ενός καταδικασμένου ιρανού τρομοκράτη που φυλακίστηκε στο Βέλγιο, παραδίδοντας έναν βέλγο ανθρωπιστή που είχε συλλάβει.

Εάν οι κατηγορίες των ΗΠΑ κατά του Αμπεντινί είναι αληθείς, το Ιράν έχει έναν πολύ καλό λόγο να τον θέλει πίσω.


Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στη Μασαχουσέτη ανέφερε ότι κατηγορεί τον Αμπεντινί και τον Μαχντί Μοχάμεντ Σαντεγκί, έναν Ιρανοαμερικανό, για τον ρόλο τους στη σύσταση εταιρειών στις ΗΠΑ, στην Ελβετία και στο Ιράν, με στόχο να παρακάμψουν τις Δυτικές κυρώσεις. Κατηγορούνται για λαθρεμπόριο αμερικανικών εξαρτημάτων σε συστήματα πλοήγησης που έχουν εγκατασταθεί σε ιρανικά drones τύπου Σαχέντ. Ενα από αυτά τα drones, γράφουν οι Times, χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Ιορδανία, όπου σκοτώθηκαν οι τρεις αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Σαντεγκί, που συνελήφθη στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών, ενώ ο Αμπεντινί κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Η Σάλα, που εργάζεται για την ιταλική καθημερινή εφημερίδα Il Foglio και το podcast Chora Media, πέρασε μια εβδομάδα στο Ιράν πριν τη σύλληψή της, παίρνοντας συνέντευξη από έναν αξιωματούχο του IRGC και μια κωμική ηθοποιό που έχει φυλακιστεί.

Ο Αχμάντ Ραφάτ, ένας ιταλοϊρανός δημοσιογράφος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που γνωρίζει τη Σάλα, είπε ότι δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει την Τεχεράνη. «Λογικά είχε έγκριση για όλες τις συνεντεύξεις της και είχε καλή σχέση με τις Αρχές» δήλωσε στους Times.

«Την επομένη της σύλληψης του Αμπεντινί και του Σαντεγκί, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε αξιωματούχους από την ιταλική πρεσβεία και την ελβετική πρεσβεία –δεδομένου ότι η Ελβετία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο Ιράν– και διαμαρτυρήθηκε. Μου είπαν ότι οι Ιρανοί αναφέρθηκαν στους συλληφθέντες ως “ομήρους” και ότι θα “αντιδράσουν”. Δύο μέρες αργότερα η Σάλα συνελήφθη. Προφανώς αυτή ήταν η αντίδραση».

Ο βρετανοϊρανός δημοσιογράφος Πότκιν Αζαρμέρ δήλωσε στους Times: «Είναι πιθανό να προσπαθήσουν να την κατηγορήσουν ότι τράβηξε φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Ενδεχομένως το υπουργείο Πληροφοριών χειρίζεται την υπόθεση και ο σκοπός είναι να την ανταλλάξουν με τον Αμπεντινί. Δεδομένου ότι πήρε συνέντευξη από έναν αξιωματούχο του IRGC πριν τη σύλληψή της, είναι πιθανό να αποφάσισαν απλώς ότι ήταν ιδανική υποψήφια».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στη Repubblica: «Δυστυχώς, το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει να κρατά άδικα πολίτες πολλών άλλων χωρών, συχνά χρησιμοποιώντας τους ως πολιτικό μοχλό».

Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια μπορεί να διαρκέσει «μήνες και όχι εβδομάδες» ανέφερε ο Αλφρέντο ντε Φραντσέσκο, ο ιταλός δικηγόρος που διορίστηκε από την ιρανική κυβέρνηση για να εκπροσωπήσει τον Αμπεντινί.

Οι Αρχές των ΗΠΑ πρέπει τώρα να παραδώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν κατά του Αμπεντινί στους ιταλούς δικαστές, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες για να εξετάσουν το αίτημα έκδοσης. Εάν το χορηγήσουν, ο Ντε Φραντσέσκο θα μπορεί να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας.

«Ο Αμπεντινί είναι κουρασμένος και φοβισμένος, δεν ξέρει γιατί συνελήφθη και εκπλήσσεται πολύ που κάποιος τον θεωρεί διεθνή εγκληματία» είπε ο δικηγόρος. «Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα εξαρτήματα που αγόρασε πουλήθηκαν στο Ιράν και το IRGC δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ιταλία».

Η Ιταλία, σύμφωνα με τους Τimes, πιθανώς θα ήταν έτοιμη να ανταλλάξει τον Αμπεντινί με τη Σάλα, αλλά δεν θα το έκανε χωρίς την άδεια των ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, πέντε Αμερικανοί, κρατούμενοι επί χρόνια στο Ιράν, ανταλλάχθηκαν με ισάριθμους Ιρανούς που κρατούνταν στις ΗΠΑ, ενώ ως μέρος της συμφωνίας η Ουάσινγκτον έδωσε στο Ιράν 6 δισ. δολάρια από παγωμένα περιουσιακά του στοιχεία.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει δεσμευθεί να απελευθερώσει τη Σάλα και ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη συνάντησή της με τον Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα για να ενισχύσει την πιθανότητα να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ.

Οι Ιταλοί μπορεί να «ρωτήσουν τους Αμερικανούς πότε θα επισκεφθεί ο Τζο Μπάιντεν την Ιταλία, προτού τα πράγματα γίνουν περίπλοκα με την έλευση του Τραμπ στην προεδρία» είπε ο Ραφάτ. «Οι Αμερικανοί ίσως παρηγορηθούν από το γεγονός ότι έχουν έναν από τους δύο άνδρες που συνελήφθησαν υπό κράτηση στις ΗΠΑ και δεν θα χρειαστεί να τον παραδώσουν».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-01 19:01:00

Back to top button