Κόσμος

Σε γραμμή Γερμανίας κι η Ολλανδία για το Mεταναστευτικό

Η Ολλανδία σκοπεύει εντός των επόμενων μηνών να εφαρμόσει σειρά μέτρων για να περιορίσει τη μετανάστευση, όπως ένα μορατόριουμ σε όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της χώρας την Παρασκευή, λίγες ημέρες αφότου η Γερμανία αποφάσισε να επεκτείνει τους ελέγχους στα δικά της σύνορα.

Οπως έκανε γνωστό η νέα ολλανδική κυβέρνηση –με επικεφαλής το εθνικιστικό, αντιισλαμικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς– πρόκειται να κηρύξει μια «εθνική κρίση ασύλου», κάτι που ελπίζει ότι θα της επιτρέψει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αναγκαιότητα, ακόμη και τη νομιμότητα, αυτής της κίνησης, αλλά η υπουργός Μετανάστευσης Μαργιολάιν Φάμπερ (προέρχεται από το PVV) είπε ότι ενεργεί με βάση τις δυνατότητες που παρέχονται από τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας.

«Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο» ανέφερε στη σχετική δήλωσή της.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε παράλληλα ότι στοχεύει να ζητήσει την εξαίρεση της Ολλανδίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το Ασυλο, γεγονός που πιθανότατα θα προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών, δεδομένου ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη υιοθετήσει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο –οι όποιες εξαιρέσεις θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί στη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Εχουμε εγκρίνει νόμους, δεν μπορεί να επιλέξει κανείς να εξαιρεθεί από την εγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ, αυτή είναι μια γενική αρχή» σημείωσε σε ένα πρώτο σχόλιο του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μαμέρ, κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως ο Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές το 2023, υποσχόμενος ότι θα επιβάλει τους αυστηρότερους νόμους για τη μετανάστευση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα τρία κόμμα τον Μάιο, μόνο όμως αφού παραιτήθηκε από την ιδέα να αναλάβει την πρωθυπουργία. Επικεφαλής της κυβέρνηση τέθηκε ο Ντικ Σχόοφ, ένας μη αιρετός τεχνοκράτης ο οποίος δεν προέρχεται από κανένα κόμμα.

Σε μία από τις πρώτες ενέργειές της, η κυβέρνηση αυτή ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες όσων έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Προανήγγειλε επίσης έναν νόμο με τον οποίο θα αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων για έως και δύο χρόνια, ενώ θα περιορίζονται και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.

Η επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα ολλανδικά σύνορα που ήρθε να προστεθεί στα παραπάνω ενέτεινε την ανησυχία για ένα φαινόμενο ντόμινο –που ξεκίνησε η Γερμανία– ανάλογων μέτρων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-13 19:36:14

Back to top button