Υγεία

Σε αδιέξοδο οι φαρμακευτικές λόγω clawback

Ξεπέρασαν κάθε απαισιόδοξη εκτίμηση οι υποχρεωτικές επιστροφές για το πρώτο 6μηνο του 2023 που θα πληρώσουν οι φαρμακευτικές σύμφωνα με τα πρώτα σημειώματα που εστάλησαν από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

Σύμφωνα με το PhARMA Innovation Forum (PIF), οι υποχρεωτικές επιστροφές πρώτου εξαμήνου 2023 λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, είναι 83% όταν το 2022 έφτασε το 69%. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πλέον καλύπτει το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του PIF Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι εταιρείες είναι υπέρογκα με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες να τίθεται σε κίνδυνο, η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών να καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία.

Η κα Μπαρμπετάκη επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί σαφή ένδειξη της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για το φάρμακο στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αφορά στο ύψος του clawback 2023 και να χαραχθεί μία δίκαιη και αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι στο φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε παραδεχθεί ότι η τεράστια αύξηση του clawback που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, δημιουργεί παρενέργειες που ζημιώνουν τη φαρμακευτική βιομηχανία και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Στόχος, όπως είχε πει, είναι να μειωθεί το clawback πάνω από 300 εκατ. ευρώ.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-10 10:05:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button