ΣΕΞ

Σεξ: Το κόλπο των 20′ που απογειώνει την ευχαρίστηση

Μια απλή κίνηση που εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, φαίνεται πως μπορεί να κάνει θαύματα και στον ερωτικό τομέα – Ανακαλύψτε την

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

«Τι ακριβώς είναι το σεξ;» διερωτάται σε άρθρο του για τη δύναμη του αγγίγματος ο δημοσιογράφος Michael Castleman, δημοφιλής ιατρικός συντάκτης με 46 χρόνια εμπειρίας σε θέματα σεξουαλικότητας και την έρευνα γύρω από το σεξ, για τον οποίο ο τρόπος που τα media προβάλλουν την ερωτική πράξη και επιθυμία είναι μυωπικός.

Σύμφωνα με τον Castleman, συγγραφέα του οδηγού για άνδρες  «Great Sex: The Man’s Guide to Whole-Body Sensuality» -ανάμεσα στις υποψηφιότητες της Αμερικανικής Ένωσης Εκπαιδευτών, Συμβούλων και Θεραπευτών Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης ως ένας από τους καλύτερους στην κατηγορία του- το σεξ, όπως απεικονίζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την ψυχαγωγία, από τις ταινίες και σειρές έως τα μυθιστορήματα και την πορνογραφία, περιστρέφεται συνήθως γύρω από την διείσδυση, αφήνοντας κατά μέρος τις πιο οικείες διαστάσεις της σεξουαλικής απόλαυσης.

«Πενήντα χρόνια μελέτης για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα δείχνουν ότι το πραγματικά ικανοποιητικό σεξ -ιδίως το σεξ που προκαλεί αμοιβαίους οργασμούς– σπάνια προέρχεται αποκλειστικά από τη συνουσία, αλλά σχεδόν πάντα από ένα χαλαρό, παιχνιδιάρικο, αμοιβαίο μασάζ σε ολόκληρο το σώμα που, μετά από 20 λεπτά περίπου, οδηγεί σε ένα παιχνίδι με τα γεννητικά όργανα, που μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι την κολπική διείσδυση» σημειώνει στο Psychology Today.

Αυτό το σεξουαλικό παιχνίδι, που μπορεί να περιλαμβάνει χάδια, ελαφρές πιέσεις ή άλλου είδους ερεθισμό των γεννητικών οργάνων, με σκοπό τη διέγερση και την απόλαυση, δεν ενισχύει απλώς το ερωτικό παιχνίδι, αλλά προσφέρει και πολλά άλλα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, όπως διαπίστωσε και ανασκόπηση 212 μελετών.

Τα οφέλη του αγγίγματος

Μια ομάδα Γερμανών και Ολλανδών ερευνητών ανέλυσε έρευνες δεκαετιών σχετικά με το άγγιγμα και το μασάζ, με δεδομένα για περισσότερους από 13.000 συμμετέχοντες από διάφορες ηλικιακές ομάδες και ιστορικό υγείας. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν τα βαθιά οφέλη του απαλού αγγίγματος, ιδιαίτερα του 20λεπτου μασάζ, όπως σημαντικές βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία για τους αποδέκτες της τεχνικής χαλάρωσης.

Τα βασικά ευρήματα έδειξαν:

  • Μείωση του στρες. Είκοσι λεπτά απαλό άγγιγμα ήταν αρκετά για χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
  • Ηρεμιστικές ιδιότητες. Άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ που δέχονταν τακτικά 20λεπτα μασάζ έγιναν πιο ήρεμα και λιγότερο ταραγμένα.
  • Βελτίωση της διάθεσης. Το μασάζ συνδέθηκε με καλύτερη διάθεση, ιδίως σε άτομα με διάφορες καταστάσεις υγείας, κυρίως χρόνιο πόνο ή καρκίνο του μαστού.
  • Χάιδεμα ζώων. Η αλληλεπίδραση με τα ζώα, όπως μέσω του χαϊδέματος, βελτίωσε τους δείκτες ευτυχίας και ευεξίας.
  • Υγεία των νεογέννητων. Το καθημερινό μασάζ σε πρόωρα μωρά οδήγησε σε ταχύτερη αύξηση βάρους και εξιτήριο από τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).
  • Ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη. Το συχνό μασάζ βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μασάζ συνέβαλε σταθερά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Ταχύτερη αποκατάσταση από την κόπωση. Το μασάζ επιτάχυνε την αποκατάσταση από την έντονη σωματική άσκηση και την κόπωση.

Τα οφέλη του αγγίγματος ήταν εμφανή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξαρτήτως του ποιος έκανε το μασάζ. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα πρόωρα βρέφη, τα οποία ωφελήθηκαν περισσότερο από το μασάζ που τους έκαναν οι γονείς τους σε σύγκριση με εκείνο από το ιατρικό προσωπικό. Ένα ακόμα εύρημα ήταν η ισχυρότερη θετική επίδραση σε άτομα με διαγνωσμένες σωματικές ή ψυχικές ασθένειες, οπότε οι ερευνητές πρότειναν την ενσωμάτωση του μασάζ στη ρουτίνα κλινικής φροντίδας ως μέσο βελτίωσης της ποιότητα ζωής.

Άγγιγμα ζωής

Ο Castleman ανατρέχει στον 19ο αιώνα και τις παρατηρήσεις του Νεοϋορκέζου γιατρού Henry Dwight Chapin (1857-1942) και της συζύγου Alice Delafield, πρωτοπόρου στο πεδίο της κοινωνικής εργασίας, για να αναδείξει το νευραλγικό ρόλο του αγγίσματος και εκτός σεξουαλικού περικειμένου. Οι Chapin και Delafield είχαν παρατηρήσει ότι τα βρέφη στα ορφανοτροφεία που δέχονταν ελάχιστη σωματική επαφή υπέφεραν συχνά από «αποτυχία ανάπτυξης» (failure to thrive), παρά το γεγονός ότι τρέφονταν καλά. Διαπίστωσε ότι τα βρέφη που αγκαλιάζονταν από τους φροντιστές είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνα που έμεναν μόνα τους στις κούνιες. Η έρευνα αυτή αναδεικνύει ότι το άγγιγμα είναι μια θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, ιδίως στη βρεφική ηλικία, παρατηρεί ο Castleman.

Άγγιγμα και σεξουαλική απόλαυση

Παρά την καθολικότητα των ευεργετικών του ιδιοτήτων, η ανασκόπηση έδειξε πως οι γυναίκες έβγαιναν περισσότερο κερδισμένες από ένα μασάζ συγκριτικά με τους άνδρες. «Η διαφορά αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στις σεξουαλικές επαφές, όπου οι γυναίκες συχνά επιθυμούν περισσότερο άγγιγμα -που συνήθως αναφέρεται ως προκαταρκτικά- προτού προχωρήσουν στη συνουσία» εξηγεί ο Castleman, διευκρινίζοντας πως ο όρος «προκαταρκτικά» υπονοεί συνήθως κάτι δευτερεύον σε σχέση με τη συνουσία. Για τον λόγο αυτό, συστήνει την αναθεώρηση και αντίληψη του «ερωτικού παιχνιδιού», ως ουσιαστικού μέρους της σεξουαλικής εμπειρίας «που περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται στη συνουσία».

Οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να αφιερώνουν τουλάχιστον 20 λεπτά σε στοργικά αγγίγματα -όπως φιλιά, αγκαλιές και απαλό μασάζ- πριν περάσουν στο… «κυρίως πιάτο». Ο Castleman προτείνει πέντε έως δέκα λεπτά μασάζ κυρίως πάνω από τους ώμους πριν το πέρασμα στις μαλάξεις χαμηλότερα, ως το κλειδί για μεγαλύτερη απόλαυση.

Διαβάστε επίσης:

Η κίνηση που διεγείρει και ξυπνά άμεσα τη λίμπιντο

Πέντε τρόποι να νικήσετε τη στυτική δυσλειτουργία

Λίμπιντο: Επτά τρόποι να την απογειώσετε


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button