Σεισμός 5,2 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγράψει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τις τελευταίες ημέρες.
Η αυτόματη λύση έκανε λόγο αρχικά για σεισμό 5,1 Ρίχτερ, ωστόσο οι επιστήμονες αναθεώρησαν προς τα πάνω την ισχύ του.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού. Το εστιακό βάθος βρίσκεται στα 11,2 χιλιόμετρα.
Το μεσημέρι της Τρίτης είχε σημειωθεί ένας ακόμα ισχυρός σεισμός, 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο εν λόγω σεισμός είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος τα 13 χιλιόμετρα.
ΕΚΠΑ: 6.400 σεισμοί σε μερικές ημέρες
Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα την Τετάρτη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) αναφέρεται ότι πάνω από 6.400 σεισμοί σημειώθηκαν στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου.
Οπως σημειώνεται, η σεισμική δραστηριότητα πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός. Αναφορικά με τον ρυθμό σεισμικότητας, αυτός βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών.
Στην έκθεση τονίζεται πως η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου.
Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, το ΕΚΠΑ αναφέρει πως «ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες».
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας.
«Οι δονήσεις θα συνεχιστούν»
Ενημέρωση για την έντονη σεισμική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
«Συστήνω ψυχραιμία στους κατοίκους της Σαντορίνης, όλοι οι επιστήμονες βρισκόμαστε δίπλα τους», τόνισε η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύη Νομικού. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1956», σημείωσε επίσης η κ. Νομικού, προσθέτοντας: «Ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του ηφαιστείου Κολούμπος αλλά και τα ρήγματα, που όλα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό».
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-05 21:17:00