
Σεισμός στη Μιανμάρ: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής
Μετά από τρεις ημέρες συνεχόμενων επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, η Μιανμάρ προσπαθεί να εντοπίσει και να σώσει τους εγκλωβισμένους από την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε προχθές Παρασκευή (28.03.2025) ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν.
Υπό τον φόβο μιας επερχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, η Μιανμάρ μαζί με την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, εθελοντών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα σε υποδομές και βασικές κρατικές λειτουργίες που προκάλεσε ο φονικός σεισμός.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των στρατιωτικών καθεστωτικών αρχών που κυβερνούν τη Μιανμάρ, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.700, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 3.400 και οι αγνοούμενοι σε 300.
Μάλιστα, το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τις τεράστιες σεισμικές δονήσεις, ειδικά στη Μανταλέι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ.
Οι δορυφορικές λήψεις παρουσιάζουν χαρακτηριστικά σημεία και αξιοθέατα της πόλης πριν (στις 23 Μαρτίου 2025) και μετά (29 Μαρτίου 2025) του καταστροφικού σεισμού.
Η παγόδα Μαχαμούνι πριν τον σεισμό / Maxar Technologies / Handout via REUTERS
Η παγόδα Μαχαμούνι μετά τον σεισμό / Maxar Technologies / Handout via REUTERS
Την ίδια στιγμή, σωστικά συνεργεία και πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό φτάνουν στην χώρα, ενώ τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη.
Η παγόδα Μα Σι Χάνα πριν τον σεισμό / Maxar Technologies / Handout via REUTERS
Η παγόδα Μα Σι Χάνα μετά τον σεισμό / Maxar Technologies / Handout via REUTERS
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ αναμένεται να αυξηθεί και ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η γέφυρα Inwa πριν τον σεισμό / Maxar Technologies / Handout via REUTERS
Η γέφυρα Inwa μετά τον σεισμό / Maxar Technologies / Handout via REUTERS
Η γέφυρα Inwa μετά τον σεισμό / Maxar Technologies / Handout via REUTERS
Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται στις γειτονικές χώρες της Μιανμάρ που έχουν στείλει υλικοτεχνική βοήθεια και διασώστες μαζί με τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.
Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν πλήξει τη Μιανμάρ τα τελευταία 100 χρόνια, ο οποίος προκάλεσε την καταστροφή υποδομών, όπως γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές γραμμές.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-30 18:54:00