Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Σταθερή και σε χαμηλό επίπεδο η σεισμική δραστηριότητα στην Αμοργό

Δεν σταματά η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με τις δονήσεις κατά την διάρκεια της σημερινή ημέρας να περιορίζονται σε μικρά μεγέθη (έως 3,8 Ρίχτερ στις 09:12) και με την μεγαλύτερη δόνηση να καταγράφεται στις 05:37 τα ξημερώματα μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 15/2, σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 11,5 χλμ. και το επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Στο μεταξύ, πιθανή ηφαιστειακή διέγερση «δείχνουν» τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Σεισμικού Κέντρου, μετά από καταγραφή δονήσεων που ενδέχεται να οφείλονται στην κίνηση μάγματος στον σεισμογόνο χώρο της Ανύδρου.

Όπως μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ: «από ότι φαίνεται οι επιστήμονες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, η σεισμική ακολουθία να οφείλεται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα και συγκεκριμένα σε διείσδυση μάγματος στο ρήγμα της Άνδρου, εκεί όπου αυτή την ώρα πλέει το ωκεανογραφικό Αιγαίο.

Μάλιστα προχθές (13/2) το βράδυ κατέβασε εξειδικευμένα όργανα στο ηφαίστειο Κολούμπο. Αυτά τα δεδομένα έχουν κάποια στοιχεία, τα μελετούν. Στην παρούσα φάση η επιστημονική ομάδα του Αιγαίου έχει χαρτογραφήσει και το ρήγμα της Άνδρου.

Όλα αυτά θα τα συζητηθούν στην αυριανή (16/1) σύσκεψη στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και στην Επιτροπή Ηφαιστειακού Τόξου».

Το Λιμεναρχείο προχώρησε σε επικαιροποίηση των περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια της Σαντορίνης, όπως απαγόρευση παραμονής αυτοκινήτων στο λιμάνι εάν δεν υπάρχουν κατάπλους πλοίου.

Αναφορικά με τα σχολεία, ο Δήμαρχος Σαντορίνης απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα εισαγωγής ειδικής ποσόστωσης για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί και η Ίος, μετά τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Κλιμάκιο ΕΑΓΜΑ στην Αμοργό τη Δευτέρα

Όπως μετέδωσε η ertnews: «η σεισμικότητα τις τελευταίες ώρες και τα τελευταία 24ωρα δείχνει σταθερή και σε χαμηλό επίπεδο.

Νωρίτερα εκτιμήθηκε η κατάσταση στην Αμοργό από τον Δήμο και τον έπαρχο της Νάξου. Έγινε αίτηση πρόταση του Δήμου Αμοργού για μοριοδότηση των μαθητών που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Από τη Δευτέρα αναμένεται το τεστ στο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης για έλεγχο και τις επόμενες ώρες συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή για το ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος των σχολείων και την επόμενη εβδομάδα».

Κ. Συνολάκης: «Kαθαρά ηφαιστειακοί οι χθεσινοί σεισμοί»

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, χαρακτήρισε καθαρά ηφαιστειακούς τους σεισμούς που σημειώθηκαν χθες στη Σαντορίνη και την Αμοργό.

«Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, ήταν σαφές ότι επρόκειτο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς», δήλωσε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» ο Κώστας Συνολάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Συνολάκης ανέφερε:

«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο». Έπειτα τόνισε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους. «Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες». Και όπως είπε, «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε».

Μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα δήλωσε ότι φαίνεται μια μείωση, γεγονός που δείχνει βελτίωση της κατάστασης. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».

Ο κ. Συνολάκης επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο θα μπορούσε να σβήσει, απάντησε: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».

Όσο για το αν η δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, ο κ. Συνολάκης απάντησε: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-15 18:47:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button