Κόσμος

Σαν σήμερα το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 πλησιάζει όσο ποτέ τον Ερμή

Πριν από 51 χρόνια, στις 29 Μαρτίου του 1974 το Μάρινερ 10 γίνεται το πρώτο διαστημικό σκάφος που φτάνει πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο πλανήτη Ερμή, χαρίζοντας στην επιστημονική κοινότητα έναν τεράστιο πλούτο πληροφοριών για τη ζωή στον πλανήτη.

Κατάφερε να πλησιάσει τον Ερμή σε μια απόσταση 705 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, απόσταση «ρεκόρ».

Οι στόχοι της αποστολής του Μάρινερ 10 ήταν η μελέτη του περιβάλλοντος του Ερμή, η ατμόσφαιρα, η επιφάνεια, και τα χαρακτηριστικά του πλανήτη.

Ο Μάρινερ 10 ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος που εκμεταλλεύτηκε διαπλανητικά πεδία βαρύτητας ως πηγή ενέργειας για την διεξαγωγή ελιγμών, χρησιμοποιώντας την Αφροδίτη για να μειώσει ταχύτητα και να κατεβάσει το περιήλιο του στο επίπεδο της τροχιάς του Ερμή.

Μέχρι τότε λίγα ήταν γνωστά για τον πλανήτη αυτόν επειδή ήταν δύσκολο να παρατηρηθεί με τα γήινα τηλεσκόπια. Το Μάρινερ ήταν η έβδομη επιτυχής αποστολή της σειράς Μάρινερ καθώς και το πρώτο διαστημικό σκάφος που χρησιμοποίησε τη βαρύτητα ενός άλλου πλανήτη (της Αφροδίτης) για να φθάσει στον τελικό του προορισμό, που ήταν ο Ερμής. Επιπλέον ήταν η πρώτη διαστημική αποστολή που επισκέφτηκε δύο πλανήτες.

Οι «πρωτιές» του Μάρινερ 10

  • Το πρώτο διαστημόπλοιο που στάλθηκε για να μελετήσει τον Ερμή
  • Το πρώτο διαστημόπλοιο που χρησιμοποίησε τη βαρύτητα ενός πλανήτη (στην περίπτωση αυτή, της Αφροδίτης) για να φτάσει σε έναν άλλο
  • Το πρώτο διαστημικό σκάφος που επέστρεψε δεδομένα σε έναν κομήτη μακράς περιόδου
  • Πρώτη αποστολή για εξερεύνηση δύο πλανητών (Ερμή και Αφροδίτη) κατά τη διάρκεια μιας και μόνο αποστολής
  • Το πρώτο διαστημόπλοιο που χρησιμοποίησε υποβοήθηση βαρύτητας για να αλλάξει τη διαδρομή πτήσης του
  • Το πρώτο διαστημόπλοιο που επέστρεψε στον στόχο του μετά από μια αρχική συνάντηση
  • Πρώτος ανιχνευτής που χρησιμοποίησε τον ηλιακό άνεμο ως κύριο μέσο προσανατολισμού του διαστημικού σκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης

Κατά τη διάρκεια της ακτής, υπήρχαν πολλά τεχνικά προβλήματα, ωστόσο τελικά η αποστολή του στέφθηκε με επιτυχία.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-29 19:49:00

Back to top button