Επιστήμη

Σαντορίνη: Παρά την αυξημένη δραστηριότητα δεν υπάρχει άμεση απειλή ηφαιστειακής έκρηξης

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ασυνήθιστη κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα. Τα τελευταία 24ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο τα 4,9.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Παρόλο που επισημαίνουν ότι η πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει χαμηλή, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα αποτελεί υπενθύμιση της δυναμικής γεωλογικής φύσης του νησιού.

Ο Ντέιβιντ Πάιλ, γεωεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς την καλντέρα της Σαντορίνης, περιγράφει το φαινόμενο ως «ασυνήθιστο» και επισημαίνει τις δυσκολίες στην πρόβλεψη της εξέλιξής του.

«Το πρόβλημα με αυτό το γεγονός είναι ότι έχουμε συνέχεια σεισμούς», δήλωσε ο Πάιλ στο Live Science. «Όλα συμβαίνουν υποθαλάσσια, και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα διαφέρει από ένα παρόμοιο γεγονός που συνέβη το 2011 και το 2012 και το οποίο συνδέθηκε με την κίνηση του μάγματος στα έγκατα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

«Η περιοχή που επηρεάζεται είναι λίγο μεγαλύτερη, ο ρυθμός με τον οποίο εντοπίζονται οι σεισμοί είναι επίσης μεγαλύτερος, και το επίκεντρό τους βρίσκεται έξω από την καλντέρα της Σαντορίνης», δήλωσε ο επιστήμονας.

Ωστόσο, παρά την αυξημένη δραστηριότητα, τα γεωχημικά δεδομένα από την περιοχή δεν έχουν δείξει σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση των αερίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή ηφαιστειακής έκρηξης.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 14:01:00

Back to top button