![Σαντορίνη: Εν αναμονή του κύριου σεισμού οι επιστήμονες – Έξι δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ σε μια ώρα Σαντορίνη: Εν αναμονή του κύριου σεισμού οι επιστήμονες – Έξι δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ σε μια ώρα](https://img.cnngreece.gr/img/1200/630/90/2025/02/05/2a9b7b50-apoklismos-og.jpg?t=WK8YM8rYvt-5I9wEGO02tQ)
Σαντορίνη: Εν αναμονή του κύριου σεισμού οι επιστήμονες – Έξι δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ σε μια ώρα
Το πρωί της Πέμπτης (06/02) νέος δυνατός σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στη Σαντορίνη.
Ο σεισμός σημειώθηκε 27 χλμ Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος 13,9 χιλιόμετρα.
Ακολούθησε ακόμη μια σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ αλλά και μια ασθενέστερη δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ.
Έξι σεισμοί σε 1,5 ώρα
Την προηγούμενη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης και σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) να σημειώνονται το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Β. Καραστάθης: «Είμαστε στα μισά του δρόμου»
«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4» δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ο κ Καραστάθης υπογράμμισε: «Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα»
«Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» τόνισε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
ΕΚΠΑ για Σαντορίνη: Περισσότεροι από 6.400 σεισμοί σε 10 ημέρες
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ περισσότεροι από 6.400 σεισμοί σε διάστημα μόλις εννέα ημερών σημειώθηκαν στην Σαντορίνη και την Αμοργό
Οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ επισημαίνουν ότι το φαινόμενο παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν υπάρχει ένας κύριος σεισμός με σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος από τους υπόλοιπους.
Αντιθέτως, παρατηρείται μια συνεχής αύξηση του ρυθμού σεισμικότητας, σημειώνουν.
Τα επίκεντρα, αρχικά, εντοπίστηκαν στο μέσο της απόστασης μεταξύ Ανύδρου και Σαντορίνης, ενώ στη συνέχεια παρατηρήθηκε μια μετατόπιση προς τα βορειοανατολικά, με κατεύθυνση προς την Άνυδρο.
Παπανικολάου: Σεισμός 6 Ρίχτερ σηματοδοτεί πιθανή κορύφωση
Την ίδια ώρα ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έθεσε ως κρίσιμο «κατώφλι» τα 6 Ρίχτερ.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι περιμένουμε το κύριο γεγονός, το οποίο ελπίζω να γίνει ως το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να κορυφωθεί η όλη δραστηριότητα και να μπούμε στην εκτόνωση. Θα πρέπει να ανέβει κοντά στο 6, ώστε να φτάσουμε στην κορύφωση και να πούμε ότι τελειώνουμε. Και 5,9 δεν θα μας χαλάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.
«Αυτό θεωρώ ως το κύριο ενδεχόμενο. Όσο δεν έρχεται αυτό, βλέπετε ότι έχουμε αυτήν την κορύφωση και μάλιστα για το χθεσινό 5,2 δεν είναι ότι αυξήθηκε το μέγεθος, είναι ότι αυξήθηκε ο χώρος που βρίσκεται κάτω από εντατική κατάσταση και σπάνε ρήγματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε δώσει όλοι την προσοχή μας στο ρήγμα της Ανύδρου που περνάει από το νησάκι, αλλά προσωπικά θεωρώ πιο επικίνδυνο το παράλληλο προς αυτό, λίγο βορειότερο ρήγμα, που είναι νότια της Ίου και έχει βυθίσει την περιοχή όλη, περνώντας κάτω από την περιοχή που βλέπουμε όλους αυτούς τους σεισμούς».
Χθές άλλωστε, ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας μιλώντας στο CNN Greece, εκτίμησε ότι τα 6 Ρίχτερ είναι ένα κρίσιμο μέγεθος.
«Τα 6 Ρίχτερ είναι ένα μέγεθος που αν καταγραφεί θα μπορούμε πιθανότατα να μιλάμε για εκτόνωση» σημείωσε ο κ. Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία εικόνα εκτόνωσης των σεισμικών φαινομένων.
Λέκκας: Προειδοποιεί για κατολισθήσεις στη Σαντορίνη – Οι πιο επικίνδυνες περιοχές
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας κρούει «κώδωνα κινδύνου» για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων.
Όπως εξήγησε κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την κυβερνητική σύσκεψη παρουσία και του πρωθυπουργού, στην Πολιτική Προστασία την Τετάρτη (5/2) «ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες τον χρόνο».
Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε οι Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει τις πέντε περιοχές υψηλού κινδύνου και προχωρούν στη λήψη μέτρων.
«Χαρτογραφήσαμε τις περιοχές και συγκεντρώσαμε τις πέντε περιοχές υψηλού κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιλέξαμε πέντε περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση και θα ληφθούν μέτρα: Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 09:55:00