Ελλάδα

Σαντορίνη: Εκλεψαν τον εξοπλισμό του σεισμολογικού σταθμού!

Την ώρα που σεισμολόγοι και γεωλόγοι παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, κάποιοι «αποψιλώνουν» τον πολύτιμο εξοπλισμό τους!

Ο νέος σεισμολογικός σταθμός που είχε εγκατασταθεί στις 11 Φεβρουαρίου στη Βλυχάδα έπαψε να λειτουργεί επειδή κάποιοι έκλαψαν την μπαταρία και το ηλιακό σύστημα τροφοδοσίας του!

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι οι επιστήμονες βρήκαν τον σταθμό βανδαλισμένο.

Ο βανδαλισμένος σεισμολογικός σταθμός στη Βλυχάδα (Κώστας Παπαζάχος / Facebook)

Ο σταθμός, σύμφωνα με τον καθηγητή, τοποθετήθηκε προκειμένου να βελτιωθεί το δίκτυο παρακολούθησης στη Σαντορίνη, στα νότια, κοντά στη Βλυχάδα, για να παρακολουθεί και το νότιο τμήμα.

Το αποψιλωμένο σύστημα τροφοδοσίας του σεισμολογικού σταθμού. (Κώστας Παπαζάχος / Facebook)

«Οι πιο πολλοί σταθμοί είναι εγκατεστημένοι στην ύπαιθρο, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία, σε ησυχία, να μπορούν να καταγράφουν σεισμούς, άρα χρειάζονται ηλιακά πάνελ και μπαταρίες για να λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς χρήση ρεύματος. Σε όλη την Ελλάδα είναι εγκατεστημένοι σταθμοί χωρίς προβλήματα, ξαφνικά αυτός ο σταθμός καταστράφηκε. Είναι εξαιρετικά σπάνια έως ανύπαρκτα τέτοια περιστατικά βανδαλισμού σε σεισμολογικούς σταθμούς διότι η κοινωνία έχει ευαισθησία σε αυτά τα μηχανήματα που είναι πολύτιμα για την σεισμική παρακολούθηση της χώρας».


Ο καθηγητής ανάρτησε φωτογραφίες του κατεστραμμένου σταθμού στα κοινωνικά δίκτυα, παρακαλώντας να γίνεται σεβαστή η δουλειά των επιστημόνων και ο απαραίτητος για αυτήν εξοπλισμός.



Μέσα στις επόμενες ημέρες ο σεισμολογικός σταθμός θα αποκατασταθεί.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-22 11:31:00

Back to top button