Σαμ Άλτμαν (OpenAI) στο Νταβός για τεχνητή νοημοσύνη: «Μακριά από αποφάσεις ζωής και θανάτου»
Ο διευθύνων σύμβουλος της της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «καλή σε ορισμένα πράγματα, αλλά όχι καλή σε μια κατάσταση ζωής και θανάτου».
Είναι «ένα σύστημα που είναι μερικές φορές σωστό, μερικές φορές δημιουργικό, συχνά εντελώς λάθος – στην πραγματικότητα δεν θέλετε να το έχετε να οδηγεί το αυτοκίνητό σας. Αλλά χαίρεσαι που σε βοηθάει όταν κάνεις brainstorming για το τι να γράψεις ή σε σου γράφει κώδικα προγραμματισμού που εσύ απλά ελέγχεις».
Το ChatGPT είναι ένα από τα πολλά συστήματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) που μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο κατά παραγγελία των χρηστών και τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν όμως και δυστοπικοί φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα ή, τουλάχιστον, να οδηγήσει σε εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας.
Ο Άλτμαν είχε μια πιο αισιόδοξη άποψη. Είπε ότι οι άνθρωποι έχουν βρει τρόπους να γίνουν πιο παραγωγικοί χρησιμοποιώντας τη δημιουργική ΤΝ και επίσης έχουν καταλάβει «για ποιο λόγο δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν». Η δημιουργική ΤΝ δίνει στους ανθρώπους «καλύτερα εργαλεία» και «πρόσβαση σε πολύ περισσότερες δυνατότητες», αλλά «εξακολουθούμε να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα βασικά θέματα της φετινής συνάντησης στο Νταβός, με πολλαπλές συνεδρίες που διερευνούν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία, τις θέσεις εργασίας και την ευρύτερη οικονομία.
«Ενίσχυση, όχι υποκατάσταση»
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Μαρκ Μπένιοφ, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά μάλλον να τους ενισχύσει.
Ως παράδειγμα, ανέφερε ένα τηλεφωνικό κέντρο της Gucci στο Μιλάνο που είδε τα έσοδα και την παραγωγικότητα να αυξάνονται κατακόρυφα αφού οι εργαζόμενοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το λογισμικό ΤΝ της Salesforce στις αλληλεπιδράσεις τους με τους πελάτες.
Παρά την αισιοδοξία για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, τόσο ο Μπένιοφ όσο και ο Άλτμαν τόνισαν την ανάγκη ρύθμισης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία από ορισμένες από τις πιθανές υπαρξιακές απειλές που θέτει η τεχνολογία.
«Νομίζω ότι είναι καλό που οι άνθρωποι φοβούνται τα μειονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας», δήλωσε ο Άλτμαν. «Νομίζω ότι είναι καλό που μιλάμε γι’ αυτό, νομίζω ότι είναι καλό που εμείς, και άλλοι, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε υψηλά στάνταρ».
Ο Άλτμαν αναφέρθηκε επίσης στην απότομη απόλυσή του και στη συνέχεια την ταχεία επαναπρόσληψή του από το συμβούλιο της OpenAI μέσα σε λίγες ημέρες τον περασμένο Νοέμβριο, την οποία χαρακτήρισε «τόσο γελοία». »Κάποια στιγμή, απλά πρέπει να γελάσεις», είπε.
Με πληροφορίες από: AI shouldn’t make ‘life-or-death’ decisions, says OpenAI’s Sam Altman by Hanna Ziady, CNN
Δημοσιεύτηκε ! 2024-01-19 09:20:01