Σαΐτια από την Λακωνία, χορτόπιτες με μάραθο και πράσο
Απλότητα και μεγαλείο νοστιμιάς, τα σαΐτια ή τσαΐτια από τη Λακωνία είναι οι πιο υγιεινές χορτόπιτες, δοκίμασε τη γέμιση με πράσο και μάραθο, που είναι της εποχής, θα με θυμηθείς!
Η πανέμορφη Λακωνία, όπως βέβαια και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, είναι αυτό που λέμε “place to be”!
Ένας προορισμός ιδανικός για όλες τις εποχές που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από αντίστοιχα ξακουστά ευρωπαϊκά μέρη.
Απίστευτο φυσικό κάλλος με εκπληκτικές θάλασσες, κατάφυτες πεδιάδες και βουνά, αλλά και νησιά!
Αυτό όμως που ολοκληρώνει τον τόπο, εκτός από τα συγκλονιστικά τοπία και την ιστορία, είναι η τοπική κουζίνα της Πελοποννήσου!
Η σπουδαία χερσόνησος παράγει σχεδόν τα πάντα και αυτό την καθιστά ασύγκριτη.
Κάθε ένας από τους επτά νομούς της φημίζεται για κάτι ιδιαίτερο, κοινώς “παίζει” δυνατά σε κάθε κατηγορία!
Όμως σε αυτό το ποστ, θα σταθώ στη Λακωνία αφού θα μιλήσω για τα σαΐτια δηλαδή τις παραδοσιακές χορτόπιτές της.
Η ταλαντούχα φωτογράφος και φίλη Δανάη Ίσαρη –εδώ μπορείτε να διαβάσετε σχετικά) κατάγεται από την Λακωνία.
Συχνά-πυκνά παρουσιάζει την Λακωνία μέσα από τον λογαριασμό της, στο Instagram και ειδικά τις τοπικές νοστιμιές, όπως τα σαΐτια.
Ταυτόχρονα θα ήθελα να αναφερθώ και σε μια ακόμη φίλη, και συναρπαστική σεφ την Σταυριανή Ζερβακάκου και το νέο της εστιατόριο “Aspasia” στη Μάνη.
Η Σταυριανή στο “Aspasia”χρησιμοποιώντας μόνο την πρώτη υλή του τόπου θέλει να προσφέρει στον επισκέπτη όχι ένα απλό φαγητό αλλά μια συνολική εμπειρία.
Αν βρεθείς προς τα μέρη εκείνα, στη Λακωνία, να πας “Aspasia” -πληροφορίες ΕΔΩ– γιατί θα γευτείς τους θησαυρούς του τόπου!
Αχ, ξεμυαλίστηκα μ’ αυτά και μ’ αυτά!
Ιδανικά θα ΄θελα τόσο πολύ να βρεθώ εκεί για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.. δύσκολο, οπότε ας περάσουμε στη συνταγή για τα σαΐτια.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
Χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρη, ίσως τα σαΐτια ξεκίνησαν να φτιάχνονται από τη ζύμη του ψωμιού που περίσσευε.
Αυτού του είδους, οι εύκολες χορτόπιτες στο τηγάνι, και όχι μόνο χορτόπιτες αλλά κάθε είδους τέτοια πιταράκια, ήταν το καλύτερο δεκατιανό.
Στον κάθε κήπο πάντα υπήρχαν χόρτα, μαρούλια, σπανάκια, σέσκουλα και μυρωδικά για να ετοιμάσουν μια γρήγορη γέμιση.
Για τα τσαΐτια, σίγουρα κάθε νοικοκυρά είχε τον δικό της τρόπο, στη ζύμη, τη γέμιση και το ψήσιμο.
Κατσικίσιο τυρί, μυζήθρα, τοπικά τυριά και ποικιλία χόρτων είναι εντός θέματος.
Ενώ τόσο το ψήσιμο, όσο και το τηγάνισμα είναι και τα δύο αποδεκτά, στη συνταγή για τα σαΐτια από τη Λακωνία.
√ Η ζύμη
Μια ζύμη απλή και εύκολη για όλους που θα την ανοίξεις σε φύλλα.
Εδώ θέλει προσοχή μόνο το πάχος της ζύμης ώστε να ψηθούν σωστά οι χορτόπιτες.
Από αλεύρι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι έχεις στο ντουλάπι, προσαρμόζοντάς τη συνταγή για σπιτικό φύλλο σύμφωνα με τις δικές σου διατροφικές προτιμήσεις.
Τη ζύμη για τις χορτόπιτες τις έχω δοκιμάσεις με κίτρινο, ολικής αλλά και αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μου άρεσαν όλες το ίδιο.
Τα άλευρα ολικής δίνουν μια πιο “γήινη” γεύση που μου αρέσει και ταιριάζει με τη γέμιση που προτείνω, με πράσο και μάραθο.
√ Η γέμιση
Οι χορτόπιτες, αν προσαρμοστούν με τα υλικά κάθε εποχής, δεν έχουν τελειωμό!
Υπενθυμίζω τη φανταστική βλιτόπιτα, συνταγή εδώ.
Τα σαΐτια τα προτιμώ στην vegan εκδοχή τους δηλαδή χωρίς τυρί αφήνοντας τη γεύση των χόρτων να πρωταγωνιστεί.
Όπως προανέφερα, σε χορτόπιτες χρησιμοποίησα το πράσο και τον μάραθο.
Η γλύκα από το πράσο και το μάραθο είναι απίστευτη, και ολοκληρώνεται με μια γενναία δόση από το αψύ και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Το πράσο θα το “καραμελώσουμε” σχεδόν με λίγο ελαιόλαδο ενώ άνετα μπορείς να εμπλουτίσεις με μια ψιλοκομμένη μαραθόριζα.
Μπορείς επιπλέον να προσθέσεις τυρί αλλά όχι απαραίτητα.
√ Το ψήσιμο
Τα τσαΐτια ψήνονται χωρίς λάδι σε καυτή επιφάνεια όπως το τηγάνι, το μαντέμι και η πλάκα σε bbq.
Δεν βάζω καθόλου λάδι, “βγάζουν” τόσο-όσο οι χορτόπιτες όσο ψήνονται.
Όπως καταλαβαίνεις μιλάμε για την τέλεια, ελαφριά και υγιεινή συνταγή.
Αν έχεις ανοίγει και σωστά το φύλλο και ψήσεις σε πλάκα ή μαντέμι γεύεσαι ατελείωτη νοστιμιά.
Το πράσο και το μάραθο είναι από τις πιο καταπληκτικές γεμίσεις που δοκίμασα όσα χρόνια φτιάχνω τα σαΐτια, δοκίμασέ τα να το διαπιστώσεις κι εσύ!
♡
Εύα
Σαΐτια από την Λακωνία, χορτόπιτες με μάραθο και πράσο
Εκτυπώση Συνταγής
Μοναδική απλότητα και μεγαλείο νοστιμιάς, τα σαΐτια ή τσαΐτια από τη Μονεμβασιά – Λακωνία είναι οι πιο υγιεινές και εύκολες χορτόπιτες, δοκίμασε τη γέμιση με πράσο και μάραθο, που είναι της εποχής, θα με θυμηθείς!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. νερό
- 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- ½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 400 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
- 5 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ή σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας
- Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- 3-4 κ.σ. αλεύρι , για το άνοιγμα των φύλλων
Διαδικασία
Η ζύμη
-
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, ζυμώνουμε για 5’ μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
-
Σκεπάζουμε, με μεμβράνη τροφίμων, και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Η γέμιση
-
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε, σε χαμηλή φωτιά, τα πράσα για 10′ προσθέτοντας αλάτι, συνεχίζουμε ανακατεύοντας τακτικά.
-
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μάραθο και το πιπέρι.
Τα φύλλα
-
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια ίδιου βάρους και πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι.
-
Ανοίγουμε, με τη βοήθεια του πλάστη, το κάθε ζυμάρι σε πάχος όπως το σπιτικό χωριάτικο φύλλο σε μακρόστενο-ορθογώνιο σχήμα.
-
Απλώνουμε στα 6 από τα φύλλα την γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα πιέζοντας πολύ καλά ώστε να μη μας ανοίξουν.
-
Ψήνουμε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό καυτό τηγάνι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές.
-
Όταν τα σαΐτια αποκτήσουν χρώμα, δείχνουν “στεγνά” και ψημένα είναι έτοιμα.
-
Σερβίρουμε σαΐτια ζεστά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκέτα, με τριμμένη μυζήθρα ή με γιαούρτι.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Συμφωνα με την εποχή προσαρμόζουμε τη γέμιση επιλέγοντας τα κατάλληλα χόρτα
– Εδώ μπορείτε να δείτε συνταγές και για άλλες υπέροχες πίτες και πιτάκια