Αθλητικά

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Τα «μυστικά» της δεύτερης νιότης του

Με τρία γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σε μόλις μισή ώρα παιχνιδιού η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ομάδα μετά τον περασμένο Μάρτιο, που κατόρθωσε να φύγει νικήτρια (3-0) από την έδρα της Αλαβές. Ηταν το τέταρτο γρηγορότερο «χατ-τρικ» στα χρονικά του ισπανικού πρωταθλήματος. Μια (ακόμη) «δήλωση» του πολωνού σούπερ-σταρ ότι στα 36 του χρόνια δεν… ξόφλησε, όπως πολλοί είχαν πιστέψει.

Η ριπή των γκολ που έριξε ο «Λέβα» το βράδυ της Κυριακής στο «Μεντιθορόθα» της Βιτόρια, όπου μεταπολεμικά μόνον ο Ρονάλντο (το «Φαινόμενο») και ο Κριστιάνο Ρονάλντοέχουν πετύχει κάτι τέτοιο, δεν θα ήταν είδηση αν ο σέντερ-φορ της Μπαρτσελόνα δεν είχε περάσει μια μακρά περίοδο έντονης αμφισβήτησης, που το καλοκαίρι λίγο έλειψε να τον διώξει από τη Βαρκελώνη.

Ο πρώην προπονητής του, Τσάβι, είχε εισηγηθεί να αποκτηθεί στη θέση του ο 25χρονος Ντάργουιν Νούνιες. Η διοίκηση του συλλόγου, που προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα, το σκεφτόταν σοβαρά. Διότι, όπως έγραψε η Sun, είναι ο πιο υψηλά αμειβόμενος παίκτης της ομάδας. Οι αποδοχές του για την τρέχουσα σεζόν ανέρχονται στα 31,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος ο Λεβαντόφσκι είχε δεχθεί πολύ δελεαστικές προτάσεις από club της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Στο τέλος, όμως, καμία από τις δυο πλευρές δεν πήρε την πρωτοβουλία να διαλύσει αυτόν τον «γάμο».

Νέα σεζόν, Λεβαντόφσκι από τα παλιά, γράφει σήμερα το Athletic. Εδώ και μερικές εβδομάδες ο Πολωνός δείχνει αναγεννημένος – είναι ξανά ο ποδοσφαιριστής που έλαμψε στην τελευταία του χρονιά στην Μπάγερν Μονάχου (2022). Εχει σκοράρει 10 γκολ στη Λα Λιγκα, όσα και ο Ερλινγκ Χάαλαντ στην Πρέμιερ Λιγκ, κι άλλα δυο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο σύνολο, 12 γκολ σε 11 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, έναντι 11 του Νορβηγού και 9 του Χάρι Κέιν που τον διαδέχθηκε στην Μπάγερν. Κανένας άλλος παίκτης στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν εμφανίζει, εφέτος, τέτοιες επιδόσεις.

Στην Ισπανία, όλοι περίμεναν «πώς και πώς» να απολαύσουν τον Κιλιάν Εμπαπέ με τη φανέλα της νέας του ομάδας, Ρεάλ Μαδρίτης, όμως στις εννέα πρώτες αγωνιστικές ο 25χρονος Γάλλος έχει πετύχει 5 γκολ – τα μισά σε σχέση με τον Λεβαντόφσκι, ο οποίος έχει αρχίσει τη σεζόν ακριβώς όπως την παρθενική του στη Βαρκελώνη (2022-2023). Τότε είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση, και η ομάδα του είχε κατακτήσει τον τίτλο.

Ο πολωνός «στράικερ» σκοράρει, κατά μέσον όρο, ένα γκολ κάθε 74 λεπτά αγώνα. Με συχνότητα εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του ισπανικού πρωταθλήματος. Αρκετά από τα τέρματα αυτά αποδείχτηκαν καθοριστικά, χαρίζοντας στην ομάδα του 9 από τους 24 βαθμούς της. Το ότι ξαναβρήκε τη φόρμα του, το οφείλει στον νέο του προπονητή, Χάνσι Φλικ. Το ότι στα 36 του διαθέτει φυσική κατάσταση 25άρη, στη σύζυγό του.

Ο Φλικ τον γνώριζε από τη συνεργασία τους στην Μπάγερν. Υπό τις οδηγίες του, το 2020, ο Λεβαντόφσκι είχε δώσει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές του παραστάσεις. Στην Μπαρτσελόνα ο γερμανός τεχνικός φρόντισε, ώστε ο χαρισματικός «γκολτζής» να τροφοδοτείται από τους συμπαίκτες του με τον τρόπο που ταιριάζει στα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. Αλλάζοντας ρόλους και στιλ παιχνιδιού, έδωσε ώθηση και σε άλλους παίκτες, όπως ο Ραφίνια, που επίσης πέρασε μια δύσκολη διετία, ο Ινίγο Μαρτίνεθ, ο Μαρκ Κασάδο και ο Ερικ Γκαρθία.

Η κυρία Λεβαντόφσκα κρύβεται πίσω από την εντυπωσιακή του διάρκεια. Η 36χρονη πρώην πρωταθλήτρια του καράτε, παθιασμένη από μικρή με τη γυμναστική και την υγιεινή διατροφή, η οποία έχει αποκτήσει πτυχίο στη Διαιτολογία – Διατροφολογία, καθοδηγεί τον σύζυγό της (και πατέρα των δυο παιδιών τους) από τη μέρα που παντρεύτηκαν, πριν από 11 χρόνια. «Ούτε θυμάμαι, πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγα κάτι τηγανητό, γρήγορο φαγητό, ή λακτόζη», έχει πει ο «Λέβα» σε συνέντευξή του στη Marca.

Λεβαντόφσκι, Ραφίνια και Λαμίν Γιαμάλ, συνθέτουν εφέτος μια… φονική επιθετική τριάδα: την πιο παραγωγική στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Μέχρι στιγμής έχουν πετύχει, συνολικά, 23 τέρματα. Οι Κέιν, Ολίσε και Μουσιάλα, της Μπάγερν, 18. Οι Σαλάχ, Ζότα και Ντίαζ, της Λίβερπουλ, 15. Οι Εμπαπέ, Βινίσιους και Ροντρίγκο, της μισητής αντιπάλου, Ρεάλ Μαδρίτης, 14.

Τρεις εβδομάδες πριν από το ισπανικό clasico (26 Οκτωβρίου στο «Μπερναμπέου»), η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης, στους +3 από τη Ρεάλ. Εχει συγκεντρώσει 24 από τους 27 βαθμούς που ήταν διαθέσιμοι, κάτι που στο παρελθόν συνέβη μόλις πέντε φορές. Στις τρεις από αυτές, στέφθηκε πρωταθλήτρια.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-07 16:13:50

Back to top button