Ρωσία: Εμφύλιος πόλεμος ολιγαρχών και κεντρικής τράπεζας
Ενας κρίσιμος παράγοντας για τη συνέχιση και την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ο ρωσικός πληθωρισμός, έγραψε ο Φεντερίκο Φουμπίνι στην Corriere della Sera, διότι έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο του Κρεμλίνου και πλέον βάζει στον Πούτιν διλήμματα – αν και δεν έχει πολλές επιλογές. Πρέπει να επιλέξει είτε τον στασιμοπληθωρισμό (οικονομική επιβράδυνση συν ανατιμήσεις) είτε τον υπερπληθωρισμό (τιμάριθμος εντελώς εκτός ελέγχου).
Ο Πούτιν πρέπει να διαλέξει είτε τους μεγάλους ολιγάρχες του χάλυβα και των όπλων, οι οποίοι τροφοδοτούν τον πόλεμό του και κερδίζουν από αυτόν, είτε την επιβράδυνση της οικονομίας ώστε να κρατηθεί υπό έλεγχον το κόστος ζωής. Κατά τον ιταλό αρθρογράφο, τα δύο μέτωπα συγκρούονται ανοιχτά πλέον, σε μια χώρα όπου το βούτυρο κοστίζει 30% ή 40% περισσότερο από ό,τι στην αρχή του πολέμου, υπάρχει ανέχεια και εγκληματικότητα (κλοπές και ληστείες) ακόμη και στα γαλακτοπωλεία.
Η Τράπεζα της Ρωσίας προέβη σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων και η οικονομία έχει αρχίσει να μπλοκάρει. Οι τιμές αυξάνονται εξαιτίας του πολέμου αλλά και των επιπτώσεων από την εφαρμογή των Δυτικών κυρώσεων. Ως πληθωριστικοί παράγοντες αναφέρονται από την κεντρική τράπεζα η ζήτηση που δεν ικανοποιείται από την παραγωγή, αλλά και οι αυξημένες δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού το τέταρτο τρίμηνο του έτους κατά 13,4 δισ. ευρώ.
Επίσης, ο περιορισμός της παραγωγής οφείλεται στην έλλειψη εργατικών χεριών, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Τέλος, η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η αποφυγή νέας αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι εφικτή μόνο αν υπάρξει σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού, κάτι που δεν διαφαίνεται προς το παρόν. Η έλλειψη εργατών εξηγείται με τη στρατολόγηση για τον πόλεμο ή με τη φυγή από τη Ρωσία. Οσο για το κόστος ζωής, συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη και με επιτόκια στο 21%.
Την κεντρική τράπεζα θεωρούν παρεκκλίνουσα περίπτωση οι προαναφερθέντες μεγάλοι ολιγάρχες του στρατιωτικοβιομηχανικού μηχανισμού, με συμφέροντα στον πόλεμο, και ζητούν από τον Πούτιν να την επαναφέρει υπό κυβερνητικό έλεγχο αμέσως, συνέχισε ο Φουμπίνι. Οι επιθέσεις όλων τους προς τη διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, είναι συνεχείς.
Η Ναμπιούλινα δέχεται όμως επίθεση και από κρατικούς οργανισμούς, όπως το Ρωσικό Κέντρο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων, το οποίο την κατηγόρησε ότι επί ημερών της η κεντρική τράπεζα προκαλεί τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας και κατάρρευσης των επενδύσεων στο εγγύς μέλλον. Αυτά τα πυρά ήταν και τα πιο επικίνδυνα, διότι προέρχονται από έναν φορέα που αποτελεί μέρος του ρωσικού συστήματος διακυβέρνησης. Με δυο λόγια, ο στρατιωτικοβιομηχανικός μηχανισμός ζητάει από τον Πούτιν το κεφάλι της Ναμπιούλινα.
Προς το παρόν, ο Πούτιν σιωπά και ζυγίζει την κατάσταση. Ωστόσο έχει όλο και λιγότερο χρόνο στη διάθεσή του, την ώρα που και το ρούβλι καταρρέει, ακόμη και έναντι του κινεζικού γιουάν, καθιστώντας έτσι τις απαραίτητες εισαγωγές από την Κίνα ακόμη ακριβότερες. Ο Φουμπίνι κατέληξε ότι ο μόνος τρόπος χρηματοδότησης του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία είναι οι εξαγωγές πετρελαιοειδών στην Κίνα, στην Ινδία, στην Τουρκία, στη Μαλαισία και στην Ινδονησία.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-15 11:28:00