Κόσμος

Ρωσία: Εκλήθη για εξηγήσεις ο Γερμανός πρέσβης για το νέο κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη (22/10) ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας για να διαμαρτυρηθεί για ένα νέο κέντρο ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής Θάλασσας.

Τη Δευτέρα (21/10), η Γερμανία εγκαινίασε το κέντρο για να ενισχύσει την αμυντική ετοιμότητα στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αρχές της Μόσχας δήλωσαν ότι εξέφρασαν «αποφασιστική διαμαρτυρία» στον Γερμανό πρέσβη για τη δημιουργία του κέντρου ναυτικής διοίκησης στο Ροστόκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι «στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην πρώην Ανατολική Γερμανία θα έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες».

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι η κατάσταση «δεν θα παραμείνει χωρίς αντίστοιχη απάντηση από τη ρωσική πλευρά».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι το νέο κέντρο αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» της συνθήκης επανένωσης της Γερμανίας του 1990, η οποία αναφέρει ότι δεν θα αναπτυχθούν ξένες ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή.

Το κέντρο ναυτικής διοίκησης θα διοικείται από έναν Γερμανό ναύαρχο και θα επανδρώνεται από προσωπικό από άλλες 11 χώρες του ΝΑΤΟ.

Στόχος του θα είναι να «συντονίζει τις ναυτικές δραστηριότητες στην περιοχή» και να παρέχει στο ΝΑΤΟ μια «εικόνα της θαλάσσιας κατάστασης στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας όλο το εικοσιτετράωρο», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 19:39:00

Back to top button