Κόσμος

Πώς το χαλαρό κυριακάτικο γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ παραλίγο να εξελιχθεί σε νέα απόπειρα δολοφονίας του – Όλο το χρονικό

Την Κυριακή (15.09.2024, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγινε στόχος μιας «απόπειρας δολοφονίας», όπως χαρακτηρίστηκε από το FBI, στο γκολφ κλαμπ του στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σημειώθηκε μόλις εννέα εβδομάδες μετά από την προηγούμενη επίθεση εναντίον του και γεννά ερωτήματα για τις επιχειρήσεις των Μυστικών Υπηρεσιών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είχε επιστρέψει στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα αυτό το Σαββατοκύριακο έπειτα από δύο εβδομάδες όπου μεσολάβησε το προεδρικό ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις και μια περιοδεία στη Δυτική Ακτή, για να συγκεντρώσει υποστήριξη ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η Κυριακή επρόκειτο να είναι μια ημέρα ξεκούρασης για τον Τραμπ προτού ξαναμπεί στο μονοπάτι της προεκλογικής του εκστρατείας.

Χθες ο 78χρονος Τραμπ αποφάσισε να επιδοθεί σε έναν γύρο γκολφ στο ιδιωτικό του κλαμπ, το Trump International στο West Palm Beach. Ο πρώην Πρόεδρος βρισκόταν μεταξύ της πέμπτης και έκτης τρύπας του γηπέδου, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά του.

Ένα μέλος των Μυστικών Υπηρεσιών εντόπισε την κάννη μιας καραμπίνας να προεξέχει από έναν φράχτη σε θάμνους μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Ο επίδοξος δράστης, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ εγκατέλειψε το σημείο πριν προλάβει να τον πυροβολήσει.

Όμως για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις δύο μήνες, κάποιος έφτασε επικίνδυνα κοντά στο να σκοτώσει τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ.

Τώρα, με τη συζήτηση να μαίνεται σχετικά με το επίπεδο προστασίας που παρέχεται στον Τραμπ, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές που αναμένεται να είναι μια έντονα αμφισβητούμενη εκλογική αναμέτρηση, η Dailymail παρουσιάζει πώς εκτυλίχθηκε το χθεσινό χάος.

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 1.30 μ.μ.

Το αστυνομικό τμήμα του Γουέστ Παλμ Μπιτς ειδοποιήθηκε για τους πυροβολισμούς από τη Μυστική Υπηρεσία, αφού εντόπισε τον δράστη στους θάμνους του Trump International Golf Club στο Μαρ-α-Λάγκο, δήλωσε ο σερίφης του Γουέστ Παλμ Μπιτς Ρικ Μπράντσοου.

Εκείνη τη στιγμή, ο επίδοξος δράστης βρισκόταν σε απόσταση περίπου 300-500 μέτρων από τον υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος έπαιζε γκολφ.

REUTERS/Marco Bello

Ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας εντόπισε μια κάννη όπλου με διόπτρα να προεξέχει μέσα από έναν φράχτη στο γήπεδο του γκολφ και «ενεπλάκη αμέσως» με τον δράστη, σύμφωνα με τον Μπράντσοου.

Ο πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ασφαλές μέρος, ενώ ο ύποπτος διέφυγε από τη σκηνή με ένα μαύρο SUV Nissan που είχε σταθμεύσει σε μικρή απόσταση από το κρησφύγετό του.

1:40μμ-2.00μμ

Ο διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του 45ου προέδρου, Στίβεν Τσαγκ, δήλωσε: «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ασφαλής μετά τους πυροβολισμούς στην περιοχή του. Δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες προς το παρόν».

Ο πρώην και νυν υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν θα παραδοθεί ποτέ». «Υπήρξαν πυροβολισμοί στην περιοχή μου, αλλά πριν οι φήμες αρχίσουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, ήθελα να ακούσετε πρώτα αυτό: ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!» «Τίποτα δεν θα με σταματήσει. Δεν ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΩ ΠΟΤΕ!», έγραψε.

«Θα σας αγαπώ πάντα που με στηρίζετε. Ενότητα. Ειρήνη. Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά. Ο Θεός να σας ευλογεί» έγραψε ακόμα. 

Εν τω μεταξύ, ένας μάρτυρας ανέφερε ότι ο ύποπτος διέφυγε με το Nissan, αναφέροντας τον αριθμό κυκλοφορίας.

Ο ύποπτος συνελήφθη περίπου 45 μίλια από τον τόπο του εγκλήματος λίγο μετά τις 2 μ.μ., αφού δεκάδες περιπολικά τον καταδίωξαν, με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου.

3.49μμ

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις δήλωσε ανακουφισμένη που κανείς δεν τραυματίστηκε.

«Έχω ενημερωθεί για τις αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στον πρώην πρόεδρο Τραμπ και την ιδιοκτησία του στη Φλόριντα και χαίρομαι που είναι ασφαλής» έγραψε στο Χ, πρώην Twitter.

«Η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε επίσης ανακοίνωση και ανέφερε ότι τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και η Χάρις ενημερώθηκαν για το περιστατικό ασφαλείας.

«Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος ενημερώθηκαν για το περιστατικό ασφαλείας στο Trump International Golf Course, όπου ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έπαιζε γκολφ» σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Είναι ανακουφισμένοι που γνωρίζουν ότι είναι ασφαλής. Θα ενημερώνονται τακτικά από την ομάδα τους».

4.29 μ.μ. – 4.32 μ.μ.

Ο ύποπτος κρατείται και παρέμεινε ήρεμος.

Ο σερίφης Synder είπε: «Δεν ρώτησε ποτέ, “περί τίνος πρόκειται;”, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν το αμφισβήτησε ποτέ».

Ο Ντάνιελ Ροντρίγκεζ, ο οποίος επέστρεφε με την οικογένειά του από το Ορλάντο μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, διηγήθηκε την «άγρια σκηνή» όταν οι βοηθοί του σερίφη σταμάτησαν τον Ρουθ.

«Είδαμε πολλούς αστυνομικούς να αρχίζουν να επιταχύνουν πίσω μας’, είπε ο Ροντρίγκεζ. Είδαμε ένα μαύρο Nissan να επιταχύνει και να μπαίνει και να βγαίνει από την κυκλοφορία.

Είδαμε ένα ελικόπτερο να πετάει στον αέρα και πολλούς περισσότερους αστυνομικούς να αρχίζουν να εμφανίζονται. Στη συνέχεια, ένας αστυνομικός της πολιτείας σταμάτησε και σταμάτησε τη λωρίδα κυκλοφορίας». 

4.42μμ

Το FBI ανακοίνωσε ότι πράκτορες ερευνούν «αυτό που φαίνεται να είναι απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ».

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ έφτασε πίσω στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο.

5.17μμ-5.18μμ

Ο Μπράντσοου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και λέει στα μέσα ενημέρωσης ότι το γκολφ κλαμπ του Τραμπ περιβάλλεται από θάμνους, γεγονός που καθιστά δύσκολο να δει κανείς τους ανθρώπους που κρύβονται μέσα σε αυτό.

Πρόσθεσε ότι ο ένοπλος εγκατέλειψε ένα τουφέκι με διόπτρα, μια κάμερα GoPro και δύο σακίδια κρεμασμένα από έναν φράχτη στο κρησφύγετό του κατά μήκος της πλευράς του γηπέδου γκολφ.

Τα υπάρχοντα του υπόπτου επεξεργάζονται, πρόσθεσε ο Μπράντσοου, πριν αποκαλύψει ότι ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας που είδε τον ύποπτο έριξε τέσσερις με έξι σφαίρες πριν ο ύποπτος διαφύγει.

Ο ύποπτος δεν πιστεύεται ότι έριξε ούτε έναν πυροβολισμό.

Εικόνες του οχήματος του επίδοξου δράστη δόθηκαν στις αστυνομικές αρχές από μάρτυρα.

5.24μμ

Ο Ντέιβ Άρονμπεργκ, εισαγγελέας της κομητείας Παλμ Μπιτς, δήλωσε ότι οι εισαγγελείς επεξεργάζονται ένταλμα και αίτηση προφυλάκισης.

5.30μμ

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν σε «καλή διάθεση» μετά το περιστατικό.

«Χαίρομαι που ο πρόεδρος Τραμπ είναι ασφαλής. Μίλησα μαζί του πριν δημοσιοποιηθεί η είδηση και ήταν, εκπληκτικά, σε καλή διάθεση.

Ακόμα δεν ξέρουμε πολλά, αλλά θα αγκαλιάσω πολύ σφιχτά τα παιδιά μου απόψε και θα πω μια προσευχή ευγνωμοσύνης» έγραψε ο Βανς.

5.40μμ

Ο Μπράντσοου ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές αρχές θα είχαν παραταχθεί στο γήπεδο του γκολφ κατά τη διάρκεια της απόπειρας αν ο Τραμπ ήταν εν ενεργεία πρόεδρος.

Επειδή δεν είναι, «η ασφάλεια περιορίζεται στις περιοχές που η Μυστική Υπηρεσία κρίνει ως δυνατές».

«Φαντάζομαι ότι την επόμενη φορά που θα έρθει στο γήπεδο του γκολφ, θα υπάρχει πιθανώς λίγο περισσότερος κόσμος γύρω από την περίμετρο. Αλλά η Μυστική Υπηρεσία έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνει, παρείχε ακριβώς την προστασία που έπρεπε να έχει και ο πράκτοράς της έκανε φανταστική δουλειά’, δήλωσε ο Μπράντσοου.

Ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας Anthony Guglielmi δήλωσε σε ανάρτηση στα social media ότι η υπηρεσία συνεργάζεται στενά με το FBI, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Palm Beach και άλλες αστυνομικές αρχές για να διερευνήσει το περιστατικό.

6.03μμ

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε ως ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ (Ryan Wesley Routh), 58 ετών, κάτοικος Χαβάης και εγγεγραμμένος Δημοκρατικός.

Ο Ρουθ ζούσε στη Βόρεια Καρολίνα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πριν μετακομίσει στην Καάουα στη Χαβάη το 2018, σύμφωνα με το Associated Press.

Στη Χαβάη, ο ίδιος και ο γιος του φαίνεται ότι είχαν μια εταιρεία που κατασκεύαζε υπόστεγα.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τιμ Γουόλτς δήλωσε στο πρώην Twitter ότι χαίρεται που ο Τραμπ είναι «ασφαλής».

6.33μμ

Η βουλευτής Elise Stefink εξέδωσε δήλωση μετά την επίθεση. «Είμαι ευγνώμων που ακούω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ασφαλής μετά τη σημερινή αναφερόμενη απόπειρα δολοφονίας στη Φλόριντα.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε «πώς επιτράπηκε σε έναν δολοφόνο να πλησιάσει ξανά τόσο κοντά στον πρόεδρο Τραμπ».

Η βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην απόπειρα δολοφονίας του Ιουλίου και είπε: «Συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη απαντήσεων για την τρομερή απόπειρα δολοφονίας στην Πενσιλβάνια και περιμένουμε να υπάρξει μια σαφής εξήγηση για το τι συνέβη σήμερα στη Φλόριντα».

«Είμαστε ευγνώμονες που ο πρώην πρόεδρος δεν έπαθε τίποτα, αλλά παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την πολιτική βία και την καταδικάζουμε σε όλες τις μορφές της», δήλωσαν βουλευτές.

7.24μμ

Οι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ απέδωσαν τα εύσημα στη Μυστική Υπηρεσία για την ταχεία προστασία του Τραμπ την Κυριακή.

Οι ανώτεροι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας Κρις ΛαΚιβίτα και Σούζι Γουάιλς έγραψαν σε email προς το προσωπικό: «Σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, ένα σατανικό τέρας προσπάθησε να αφαιρέσει τη ζωή του προέδρου Τραμπ.

Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε στο γήπεδο γκολφ. Ο πρόεδρος Τραμπ και όλοι όσοι τον συνοδεύουν είναι ασφαλείς χάρη στο σπουδαίο έργο της Μυστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφεραν.

8.31μμ

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis δήλωσε ότι η πολιτεία «θα διεξάγει τη δική της έρευνα» για την απόπειρα δολοφονίας.

«Η Πολιτεία της Φλόριντα θα διεξάγει τη δική της έρευνα σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας στο Trump International Golf Club.

Ο λαός αξίζει την αλήθεια για τον επίδοξο δολοφόνο και για το πώς κατάφερε να πλησιάσει τον πρώην πρόεδρο και σημερινό υποψήφιο του GOP σε απόσταση 500 μέτρων», δήλωσε ο DeSantis στο X.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ro Khanna επανέλαβε αυτό το μήνυμα. «Δύο απόπειρες δολοφονίας σε 60 ημέρες εναντίον ενός πρώην προέδρου & του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων είναι απαράδεκτες», έγραψε.

«Η Μυστική Υπηρεσία πρέπει να έρθει αύριο στο Κογκρέσο, να μας πει ποιοι πόροι χρειάζονται για την επέκταση της προστατευτικής περιμέτρου, & ας τους διαθέσει σε διακομματική ψηφοφορία την ίδια μέρα».

8.50μμ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τους πυροβολισμούς και ότι «δεν υπάρχει χώρος για βία» στις ΗΠΑ.

«Έχω ενημερωθεί από την ομάδα μου σχετικά με αυτό που οι ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές ερευνούν ως πιθανή απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ σήμερα.

Ένας ύποπτος έχει τεθεί υπό κράτηση και επαινώ το έργο της Μυστικής Υπηρεσίας και των συνεργατών τους στις αρχές επιβολής του νόμου για την επαγρύπνηση και τις προσπάθειές τους να κρατήσουν τον πρώην πρόεδρο και τους γύρω του ασφαλείς.

Είμαι ανακουφισμένος που ο πρώην πρόεδρος είναι σώος και αβλαβής. Υπάρχει ενεργή έρευνα για το περιστατικό αυτό, καθώς οι αστυνομικές αρχές συγκεντρώνουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη.

Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία ή για οποιαδήποτε βία ποτέ στη χώρα μας και έχω δώσει εντολή στην ομάδα μου να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Μυστική Υπηρεσία διαθέτει κάθε πόρο, δυνατότητα και μέτρο προστασίας που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη συνεχή ασφάλεια του πρώην Προέδρου», δήλωσε ο Μπάιντεν.

9.04μμ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι «ασταμάτητος», αφού πέρασε χρόνο μαζί του μετά το περιστατικό.

Αν και δεν βρισκόταν στο γήπεδο με τον πρώην πρόεδρο κατά τη διάρκεια του χρόνου, ο Τζόνσον είχε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του στο Μαρ-α-Λάγκο στη συνέχεια.

«Η Kelly και εγώ αναχωρούμε από το Mar-a-Lago, όπου μόλις περάσαμε λίγες ώρες με τον Πρόεδρο Τραμπ και ευχαριστούμε τον Θεό που τον προστάτευσε σήμερα -για άλλη μια φορά.
Κανένας ηγέτης στην αμερικανική ιστορία δεν έχει υποστεί περισσότερες επιθέσεις και δεν έχει παραμείνει τόσο δυνατός και ανθεκτικός. Είναι ασταμάτητος», έγραψε ο Τζόνσον.

11:36μμ

Αργά την Κυριακή, ο Τραμπ ανάρτησε ένα μήνυμα στα social media, ευχαριστώντας τις μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές που τον κράτησαν ασφαλή, αποκαλώντας τους «γενναίους και αφοσιωμένους πατριώτες», προσθέτοντας ότι ήταν «σίγουρα μια ενδιαφέρουσα μέρα»!

Τη Δευτέρα επρόκειτο να ενημερωθεί αυτοπροσώπως από τον εκτελούντα χρέη διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας Ρόναλντ Ρόου για την έρευνα σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας, σύμφωνα με πρόσωπο που γνώριζε το σχέδιο και δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημοσίως.

Πληροφορίες από Dailymail

To άρθρο Πώς το χαλαρό κυριακάτικο γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ παραλίγο να εξελιχθεί σε νέα απόπειρα δολοφονίας του – Όλο το χρονικό δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-16 16:19:12

Back to top button