Κόσμος

Πώς το Ισραήλ σκότωσε τον Σινουάρ

Τα ισραηλινά στρατεύματα κυνηγούσαν για περισσότερο από ένα χρόνο τον Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος εξαφανίστηκε στη Γάζα αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, την οποία οργάνωσε και επέβλεψε.

Ο 61χρονος αρχηγός της Χαμάς -αρχικά στη Γάζα και μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, ολόκληρης της τρομοκρατικής οργάνωσης- φέρεται να περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του κρυμμένος στις σήραγγες κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με ένα επιτελείο σωματοφυλάκων και μια «ανθρώπινη ασπίδα» από ομήρους που είχαν κατασχεθεί από το Ισραήλ.

Αλλά τελικά, φαίνεται ότι βρήκε το τέλος του σε μια «τυχαία συνάντηση» με μια ισραηλινή περίπολο στη νότια Γάζα. Η φρουρά του ήταν μόλις δύο άτομα, ενώ δεν βρέθηκαν όμηροι γύρω του.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF), μια μονάδα της 828ης Ταξιαρχίας Bislamach περιπολούσε την Τετάρτη στο Ταλ αλ-Σουλτάν, μια γειτονιά της Ράφα.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν και σκότωσαν τρεις ενόπλους, τους οποίους θεώρησαν απλούς μαχητές και όχι υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς.

Οι στρατιώτες δεν επέστρεψαν στο σημείο μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Τότε, καθώς επιθεωρούσαν τους νεκρούς, διαπίστωσαν ότι ένα από τα πτώματα έφερε εκπληκτική ομοιότητα με τον αρχηγό της Χαμάς.

Δεν το μετακίνησαν γιατί ήθελαν να ελέγξουν μήπως ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά το σημείο. Για να εξετάσουν το DNA του, αφαίρεσαν μέρος ενός δαχτύλου και το έστειλαν στο Ισραήλ για εξετάσεις.

Το πτώμα τελικά μεταφέρθηκε στο Ισραήλ αργότερα την Πέμπτη, καθώς η περιοχή είχε καταστεί ασφαλής.

Το πτώμα του Γιαχία Σινουάρ μεταφέρεται στο Ισραήλ, το βράδυ της Πέμπτης – Israel Police/Handout via REUTERS

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «δεν γνώριζαν ότι ήταν εκεί» ο Σινουάρ και ότι τα στρατεύματά του είχαν εντοπίσει τους τρεις άνδρες που έτρεχαν από σπίτι σε σπίτι και έβαλαν εναντίον τους για να τους χωρίσουν.

Ο Σινουάρ «έτρεξε μόνος του σε ένα από τα κτίρια» και σκοτώθηκε αφού εντοπίστηκε με drone.

Στο σημείο δεν βρέθηκε κανένας όμηρος, ενώ η μικρή συνοδεία του υποδηλώνει ότι είτε προσπαθούσε να κινηθεί απαρατήρητος, είτε ότι είχαν σκοτωθεί πολλοί από τη φρουρά του, σημείωσε το BBC.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ, ισραηλινός υπουργός Αμυνας, δήλωσε: «Ο Σινουάρ πέθανε ενώ ήταν χτυπημένος και καταδιωκόμενος και προσπαθούσε να διαφύγει. Δεν πέθανε ως διοικητής, αλλά ως κάποιος που νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους εχθρούς μας».

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό αργά την Πέμπτη, λέγεται ότι δείχνουν τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ πριν σκοτωθεί.

Το βίντεο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από ένα drone που πετάει μέσα από το ανοιχτό παράθυρο ενός ημικατεστραμμένου κτιρίου.

Ο Γιαχία Σινουάρ κάθεται τραυματισμένος σε μία πολυθρόνα περιμένοντας το τέλος του – IDF via Reuters

Πλησιάζει έναν άνδρα, με καλυμμένο το κεφάλι του με μαντήλα, ο οποίος κάθεται σε μια πολυθρόνα στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού γεμάτου συντρίμμια.

Ο άνδρας, ο οποίος φαίνεται να είναι τραυματισμένος, στη συνέχεια πετάει κάτι που φαίνεται να είναι ένα ξύλο προς το drone και εκεί το βίντεο τελειώνει.

Ο Σινουάρ «εξουδετερώθηκε»

Το Ισραήλ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι «ερευνά την πιθανότητα» να έχει σκοτωθεί ο Σινουάρ στη Γάζα το απόγευμα της Πέμπτης τοπική ώρα.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση, οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν το πτώμα ενός άνδρα με πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά με τον αρχηγό της Χαμάς, ο οποίος είχε υποστεί καταστροφικά τραύματα στο κεφάλι.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι «σε αυτό το στάδιο» δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα κανενός από τους τρεις άνδρες που σκοτώθηκαν.

Λίγο αργότερα, ισραηλινές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήταν «όλο και πιο σίγουρη» ότι τον είχαν σκοτώσει. Ωστόσο, είπαν ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος.

Αυτές οι εξετάσεις δεν άργησαν να γίνουν. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει και επίσημα ότι είχαν ολοκληρωθεί και ότι ο Σινουάρ είχε επιβεβαιωθεί ότι «εξοντώθηκε».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το «κακό» δέχθηκε «πλήγμα» αλλά τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν είχε ολοκληρωθεί.

Μια θηλιά που έσφιγγε

Ο Σινουάρ δεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια στοχευμένης επιχείρησης, αν και οι IDF επί εβδομάδες επιχειρούσαν σε περιοχές όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι βρισκόταν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν περιορίσει τα μέρη στα οποία μπορούσε να κρυφτεί ο Σινουάρ στη Ράφα και προχωρούσαν σιγά-σιγά για να τον πιάσουν.

Σε ανακοίνωσή του, ο IDF ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις του τις τελευταίες εβδομάδες στο νότο «περιόρισαν την επιχειρησιακή κίνηση του Σινουάρ, καθώς καταδιώχθηκε από τις δυνάμεις και οδήγησαν στην εξόντωσή του».

Μεγάλος στόχος, αλλά «όχι το τέλος»

Η δολοφονία του Σινουάρ  ήταν ένας σημαντικός στόχος για το Ισραήλ, το οποίο τον αναζητούσε μετά τις φρικτές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ομως, ο θάνατός του δεν τερματίζει αυτόματα τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «ξεκαθάρισε το θέμα», αλλά επέμεινε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί -και όχι μόνο για να σωθούν οι 101 όμηροι που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς.

«Στις αγαπητές οικογένειες των ομήρων, λέω: αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε με όλη μας τη δύναμη μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι δικοί μας αγαπημένοι, να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Στο Ισραήλ, οι οικογένειες των ομήρων βγήκαν ξανά στους δρόμους απαιτώντας συμφωνία για την άμεση επιστροφή των ομήρων τώρα που ο Σινουάρ είναι νεκρός.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-18 10:41:00

Back to top button