Πώς να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης (ακόμα και αν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν)
Αν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα και στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να ανοιχτείς ξανά, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εαυτό σου
Η εμπιστοσύνη είναι η βάση για κάθε υγιή σχέση, αλλά όταν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν, μπορεί να φαίνεται στα μάτια σου δύσκολο και ακατόρθωτο να την ξαναχτίσεις.
Αν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα σε βοηθήσουν να ανοιχτείς ξανά, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εαυτό σου.
Παρακάτω θα βρεις πρακτικές συμβουλές για να καλλιεργήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης, κάνοντας ότι σε πόνεσε να διαλυθεί με τον καιρό όπως η ασπιρίνη σε μια κουταλιά νερό.
Δες πώς θα χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης
Pexels
Αποδέξου τον πόνο του παρελθόντος (Χωρίς να τον φέρνεις στο τώρα)
Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείς ότι έχεις πληγωθεί, χωρίς όμως να επιστρέψεις στο παρελθόν να καθορίσει τη νέα σου σχέση.
Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να αισθανθεί και να αποδεχτεί τις προηγούμενες απογοητεύσεις, ώστε να τις αφήσεις πίσω και να προχωρήσεις με πιο καθαρό μυαλό.
Μπορείς να το κάνεις αυτό με τη βοήθεια ενός ημερολογίου ή ακόμη και με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.
Ξεκίνησε σιγά-σιγά και χτίσε τη σχέση με μικρές πράξεις εμπιστοσύνης
Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ξεκίνα με μικρές, απλές πράξεις, όπως να μοιράζεσαι καθημερινές εμπειρίες και να κρατάς τις υποσχέσεις που δίνεις.
Όταν βλέπεις τον σύντροφό σου να κάνει το ίδιο, αυτό θα σε βοηθήσει να γεμίσεις με ασφάλεια. Η συνέπεια είναι το κλειδί για να αισθανθείς ότι η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία.
Pexels
Επικοινώνησε ειλικρινά και ανοιχτά
Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης. Μοιράσου τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους φόβους σου με τον σύντροφό σου.
Όταν επικοινωνείς ανοιχτά, δείχνεις την πρόθεσή σου να συνδεθείς βαθύτερα. Κάνε ερωτήσεις, άκου με προσοχή και δείξε κατανόηση για τις εμπειρίες του συντρόφου σου, ώστε και αυτός να νιώσει άνετα με τη σειρά του και να σου ανοιχτεί.
Σεβάσου τον προσωπικό χώρο του καθενός
Για να χτίσεις εμπιστοσύνη, χρειάζεται να αφήνεις και χώρο στον σύντροφό σου.
Αυτός είναι απαραίτητος για να νιώθει κανείς ασφάλεια και αυτονομία μέσα στη σχέση.
Όταν δίνεις την ελευθερία στον άλλον να κάνει πράγματα που αγαπά, χωρίς να τον καταπιέζεις ή να αμφιβάλλεις, βοηθάς στο να χτιστεί μια υγιής σχέση.
Pexels
Μάθε να διαχειρίζεσαι την αβεβαιότητα και τους φόβους σου
Αν έχεις περάσει πολύ δύσκολα στο παρελθόν, είναι φυσιολογικό να είσαι γεμάτη ανασφάλεια και φόβο στην προοπτική και μόνο μιας νέας σχέσης
Όμως, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάθε σχέση είναι μοναδική και ότι οι προηγούμενες εμπειρίες δεν θα πρέπει να καθορίζουν το μέλλον σου.
Ασκήσεις διαχείρισης άγχους, όπως η βαθιά αναπνοή ή η χρήση ενός ημερολογίου για τις σκέψεις σου, μπορούν να σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις και να αποφύγεις τη μεταφορά των φόβων σου στη νέα σχέση.
Προσπάθησε να είσαι συνεπής και υπομονετική
Η εμπιστοσύνη θέλει χρόνο για να ανθίσει και να ενδυναμωθεί. Δώσε χρόνο στη σχέση σου να αναπτυχθεί και να βαθύνει.
Η υπομονή και η συνέπεια στις πράξεις σου δείχνουν στο σύντροφό σου ότι είσαι αφοσιωμένη στη σχέση.
Μην επιμένεις για άμεση εμπιστοσύνη, αλλά δώσε και στον εαυτό σου και στον άλλον τον χρόνο να ανοιχτείτε σταδιακά.
Pexels
Αναγνώρισε και εκτίμησε τα θετικά στοιχεία του συντρόφου σου
Η εκτίμηση και η αναγνώριση των θετικών στοιχείων του συντρόφου σου ενισχύουν την εμπιστοσύνη.
Προσπάθησε να παρατηρήσεις τις καλές πράξεις και τις προθέσεις του και να του το πεις.
Όταν επικεντρώνεσαι στα θετικά, σίγουρα θα νιώσεις πιο ασφαλής και σίγουρη μέσα στη σχέση.
Δημοσιεύθηκε
2024-11-16 18:00:00