Έξυπνα Tips

Πώς να Καθαρίσετε Μόνοι σας τα Χαλιά στο Σπίτι – …

Η άνοιξη είναι η εποχή μαζεύουμε τα χαλιά μας για να τα βάλουμε στην αποθήκη μέχρι τον επόμενο χειμώνα, όπου θα μας περιμένουν να τα στρώσουμε ξανά για ζεστασιά και άνεση. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, έχουμε λίγη δουλίτσα να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι τα χαλιά μας θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση.

Αν σκέφτεστε ότι το πλύσιμο των χαλιών ακούγεται σαν μια τεράστια ταλαιπωρία, μην ανησυχείτε! Εδώ θα βρείτε τις πιο αποτελεσματικές και απλές συμβουλές.

Η σωστή αρχή γίνεται πάντα με ένα καλό σκούπισμα!

Για να αφαιρέσετε τη σκόνη, περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σας σκούπα, και μην ξεχνάτε να το σκουπίσετε και από τις δύο πλευρές για έξτρα καθαριότητα.

Ελέγξτε την ετικέτα

Η ετικέτα του χαλιού σας είναι σαν ένα μικρό λυσάρι. Εκεί θα βρείτε όλες τις απαραίτητες και χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το καθάρισμά του. Αν την έχετε κόψει ή αν έχει φθαρεί μια λύση είναι να ψάξετε το χαλί σας ηλεκτρονικά. Βρείτε την εταιρεία από την οποία το αγοράσατε και αναζητήστε το στα προϊόντα της. Εκεί είναι πολύ πιθανό να έχει πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα του. Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν επιχειρήσετε να καθαρίσετε το χαλί σας με οποιοδήποτε προϊόν (φυσικό ή χημικό) δοκιμάστε πρώτα σε ένα μικρό κομματάκι του χαλιού για να είστε σίγουροι ότι δεν θα το καταστρέψετε.

Κάντε ένα ελαφρύ καθάρισμα

Ρίξτε μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε το χαλί σας εύκολα.

Αν το χαλί δεν είναι πολύ βρώμικο, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα πάνω του και αφήστε την για λίγο, από 2 ώρες έως μια νύχτα, για επιπλέον αποτελέσματα. Μετά, απλά περάστε το πάλι με την σκούπα και θα δείτε μια τεράστια διαφορά. Αν θέλετε να το αρωματίσετε ελαφρώς πριν ρίξετε τη μαγειρική σόδα ρίξτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας στη σόδα, ανακατέψτε καλά και μετά ραντίστε την πάνω στην επιφάνεια του χαλιού σας.

Για πιο βαθύ καθαρισμό

thehomeissue_(carpetwash)02

Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό με υγρό απορρυπαντικό πιάτων, λευκό ξίδι και νερό.

Αν το χαλί σας είναι ταλαιπωρημένο, με σημάδια από λεκέδες τότε χρειάζεται κάτι πιο δραστικό. Φτιάξτε ένα σπιτικό διάλυμα για να το ψεκάσετε με αυτό. Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι σπρέι, 1 κ.γ. υγρό απορρυπαντικό πιάτων, 1 κ.σ. λευκό ξίδι και 1 φλ. ζεστό νερό για να το φτιάξετε.

Προσθέστε στο μπουκάλι του σπρέι το υγρό πιάτων, το ξίδι και από πάνω το νερό. Ψεκάστε όλη την επιφάνεια του χαλιού με το διάλυμα, τρίψτε ελαφριά το χαλί και αφήστε το να στεγνώσει καλά. Μην το αφήσετε να μουλιάσει στο διάλυμα διότι μπορεί να αλλοιωθεί το χρώμα του. Σε κάθε περίπτωση κοιτάξτε την ετικέτα του να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το καταστρέψετε.

Για χαλιά που πλένονται στο πλυντήριο ρούχων

Για τα μικρά χαλιά που χωράνε στο πλυντήριο ρούχων, χρησιμοποιήστε το ίδιο μίγμα αντί για απορρυπαντικό. Αλλά πρώτα, κοιτάξτε τι λέει η ετικέτα!

Στέγνωμα

Αφήστε το χαλί σας στη ζέστη για 2 μέρες σε οριζόντια θέση για να στεγνώσει πάρα πολύ καλά. Μην το τοποθετήσετε απευθείας στον ήλιο γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσει και να αλλάξουν τα χρώματά του ανά σημεία.

Μίνι-Οδηγός: Έτσι θα Καθαρίσετε Τέλεια τα Ευαίσθητα Χαλιά σας

Δείτε επιπλέον μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση και φροντίδα των χαλιών σας:

  1. Συχνό αναποδογύρισμα: Αναποδογυρίζοντας τα χαλιά σας και σκουπίζοντας και τις δύο πλευρές, βοηθάτε να απομακρυνθεί η σκόνη και τα σκουπιδάκια που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί.
  2. Προσοχή με τα υγρά: Αποφύγετε το βαθύ καθάρισμα με πολλά υγρά, καθώς υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των υφασμάτων ή του χρώματος. Αν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε λεκέδες, κάντε το με ελάχιστο διάλυμα και αμέσως στεγνώστε την περιοχή.
  3. Αερισμός: Πριν τα αποθηκεύσετε, αφήστε τα χαλιά σας να αεριστούν καλά έξω για ώρες. Αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών.
  4. Κύλισμα αντί για δίπλωμα: Όταν αποθηκεύετε τα χαλιά σας, καλό είναι να τα κυλίσετε αντί να τα διπλώσετε. Αυτό προστατεύει από το να σπάσουν ή να αποκτήσουν μόνιμες τσακίσεις.
  5. Χρησιμοποιήστε καλύμματα: Για πρόσθετη προστασία κατά την αποθήκευση, τυλίξτε τα χαλιά σας σε ειδικά καλύμματα ή υφάσματα που αφήνουν τον αέρα να περνάει.
  6. Συχνός έλεγχος κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης: Αν τα χαλιά σας θα παραμείνουν αποθηκευμένα για μεγάλο διάστημα, ελέγξτε τα περιοδικά για σημάδια μούχλας ή άλλες φθορές.
  7. Ανανέωση: Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε την εμφάνιση των χαλιών σας αναποδογυρίζοντάς τα ή αλλάζοντας τη θέση τους στον χώρο, ώστε να μην φθείρονται ομοιόμορφα.

Με αυτά τα μικρά μυστικά, τα χαλιά σας θα παραμείνουν σαν καινούργια για πολλά χρόνια!

Μπείτε στην Κατηγορία Tips και βρείτε χιλιάδες έξυπνες, οικονομικές, εύκολες και γρήγορες συμβουλές πατώντας εδώ.




Δημοσιεύθηκε 2024-04-20 12:30:54

Back to top button