Σχέσεις

Πώς να διαχειριστείς το body shaming από τον σύντροφό σου

Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να το θεωρούμε φυσιολογικό

Έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι είναι οκ, έως και χαριτωμένο, να έχουμε έναν σύντροφο που μας προτρέπει να χάσουμε ή να πάρουμε βάρος ή που σχολιάζει τα κιλά μας, χιουμοριστικά ή μη. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά μπαίνουν στην κατηγορία της συναισθηματικής κακοποίησης και, ειδικότερα, του body shaming.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για τη σχέση με το δικό μας σώμα, είναι πολύ προσωπικό και δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς βιώνεται. Αν κάποιος έχει τραύματα από το παρελθόν, αν η σχέση του με το βάρος του δεν είναι υγιής και αν υποτιμά ο ίδιος τον εαυτό του, το body shaming κανονικοποιείται. Και επειδή τα beauty standards επιτίθενται πάντα στις γυναίκες, θεωρούμε νορμάλ το να ακούμε επικριτικά σχόλια για την εικόνα μας.

Ακόμα και αν ο σύντροφός σου έχει την καλύτερη των προθέσεων, σε αποδέχεται όπως είσαι και ίσως κάνει body shaming για λόγους υγείας, και πάλι πρόκειται για κακοποίηση, που ίσως κάνει επειδή την έχει δεχτεί κι ο ίδιος. Δεν βοηθάμε τον άλλο επισημαίνοντας αυτό που βλέπουμε.

Πώς το body shaming επιδρά στην ψυχική υγεία

Μπορεί να γίνεται με προφανή τρόπο, αν ο σύντροφος ουρλιάζει ή μιλάει άσχημα για το σώμα. Μπορεί να γίνεται όμως και με πιο έμμεσο τρόπο, και να αποδίδεις την κακή σου διάθεση στον εαυτό σου.

Ο μόνος τρόπος να αλλάξεις την κατάσταση είναι επικοινωνώντας το πρόβλημα. Πώς νιώθεις με το body shaming; Γιατί θεωρείς ότι είναι περιττό και ποια προσέγγιση θα σε βοηθούσε; Αν μιλήσεις για όλα αυτά και δεν βρίσκεις ανταπόκριση και ενσυναίσθηση, ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε μία σχέση που είναι τοξική και απλώς εντείνει την κακή ψυχική υγεία. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο εαυτός σου, και ένας ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας.


Δημοσιεύθηκε
2022-11-26 16:00:00

Back to top button