Σχέσεις

Πώς μπορείς να ζητήσεις αποτελεσματικά μια συγγνώμη (γιατί δεν είναι και εύκολη υπόθεση)

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά προσωπικά μπορώ να καταλάβω σχετικά εύκολα πότε κάποιος είναι φανερά μετανιωμένος, και πότε ξεστομίζει «ένα συγγνώμη», για να βγει από την δύσκολη θέση, και να δείξει απλά ευγενικός. Είναι μεγάλη υπόθεση η μετάνοια. Είναι εκείνη που μπορεί να καθορίσει αν μια σχέση θα χτιστεί ή θα διαλυθεί. Είναι εκείνη που μπορεί να δημιουργήσει τους πιο δυνατούς, αλλά και τους πιο αδύναμους δεσμούς.

Μπορεί να μην έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία, να σκεφτείς και να συνειδητοποιήσεις πόσο σημασία έχει αυτή η λέξη και αυτή η κατάσταση της μετάνοιας για τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ, προκειμένου να δούμε τι είναι αυτό που κάνει τελικά μια συγγνώμη ειλικρινής, χωρίς να την ξεπετάμε.

(Ευγενική σημείωση πριν ξεκινήσουμε): Αν θεωρείς πως δεν έχεις πληγώσει ποτέ κάποιον για να απολογηθείς, ή πως δεν κάνεις συχνά λάθη στη ζωή σου, τότε αυτό το άρθρο δεν είναι για σένα. Και δεύτερον, ας ξεκαθαριστεί, πως με την συγγνώμη, εννοούμε μετάνοια. Και η μετάνοια είναι μια κατάσταση, όπου φανερώνουμε το αποτέλεσμα της μεταμέλειας μας και όχι ένα συναίσθημα της στιγμής.


Δημοσιεύθηκε
2023-08-03 09:20:00

Back to top button