Πώς θα μπορούσε η γεωθερμία να καλύψει το 15% της ζήτησης για ηλεκτρισμό
«Ακτινοβόλο» χαρακτηρίζει το μέλλον της γεωθερμίας ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος εκτιμά πως θα μπορούσε να καλύψει το 15% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρισμό μέχρι το 2050.
Η γεωθερμία αποτελεί μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που βασίζεται στη φυσική θερμότητα του υπεδάφους και των υπόγειων στρωμάτων της γης, που σήμερα συνεισφέρει μόνο στο 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού.
Αν το κόστος των προγραμμάτων συνεχίσει να μειώνεται, ο ΔΟΕ εκτιμά στην 125σέλιδη έκθεσή του με τίτλο «Το μέλλον της γεωθερμικής ενέργειας» που δόθηκε την Παρασκευή (13/12) στη δημοσιότητα.
Συνολικά, η ενέργεια που κρύβεται στη γη θα μπορούσε να παρέχει στον πλανήτη έως 800 γιγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος, δηλαδή όσο καταναλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία, έναντι των 15 γιγαβάτ που παρέχει σήμερα.
Για να επιτευχθεί αυτό το άλμα, η ΔΟΕ εκτιμά ότι οι τεχνικές εξόρυξης, που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες του πετρελαίου και του αερίου, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε η γεωθερμία να μην περιορίζεται μόνο στις ζώνες ηφαιστειακής ή τεκτονικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Συγκριτικό πλεονέκτημα
Η τεχνική αυτή, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα από περίπου 40 χώρες είτε για τη θέρμανση και τον κλιματισμό κτηρίων είτε για την παραγωγή ηλεκτρικού, αλλά σε μικρή κλίμακα, προσφέρει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο σταθερή και πιο ευέλικτη από την αιολική ή την ηλιακή, με καλύτερη απόδοση, υπογραμμίζεται στην έρευνα.
Σήμερα είναι η δεύτερη λιγότερο χρησιμοποιούμενη «καθαρή ενέργεια» μετά την υδραυλική ενέργεια των ωκεανών.
Να σημειωθεί πως, ενώ μια σειρά από χώρες έχουν θέσει κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, μόνο 30 το έχουν κάνει για τη γεωθερμία.
Ο ΔΟΕ εκτιμά ότι «οι οικονομικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη (της γεωθερμίας) θα μπορούσαν να μειωθούν για τους επενδυτές» και έτσι «να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των προγραμμάτων». Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει «να μειωθούν κατά 80% τα κόστη έως το 2035 σε περίπου 50 δολάρια η μεγαβατώρα», προσθέτει ο ΔΟΕ.
Ένα τρισ. δολάρια οι παγκόσμιες επενδύσεις στη γεωθερμία έως το 2035
Οι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα της γεωθερμίας θα μπορούσαν έτσι να αυξηθούν σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2035 και σε 2,5 τρισεκατομμύρια έως το 2050.
Αυτή τη στιγμή, οι τρεις χώρες που αναπτύσσουν περισσότερο τον τομέα είναι η Τουρκία, η Ινδονησία και η Κένυα, όμως οι πιο σημαντικές δυνατότητες παραγωγής είναι εγκατεστημένες στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν κατασκευασθεί ανάμεσα στο 1980 και το 1995.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-13 13:39:00