Πώς θα καταλάβεις ότι σου λένε ψέματα, σύμφωνα με έναν νευροεπιστήμονα
Ποιες είναι οι πιο κλασικές ενδείξεις;
Πότε κάποιος δεν είναι ειλικρινής; Πότε μάς λέει ψέματα και πόσο εύκολο είναι να το καταλάβουμε; Η παθολόγος και γνωσιακή νευροεπιστήμων Caroline Leaf, μάς εξηγεί τα λεκτικά και σωματικά μηνύματα που προδίδουν κάποιον.
Υπάρχουν αυτά που είναι κλασικά και είμαστε πλέον εξοικειωμένοι με αυτά, όπως υπάρχουν και εκείνα που μεταβάλλονται, ανάλογα με τον άνθρωπο. Δεν ισχύουν τα ίδια για όλους.
Οι σωματικές ενδείξεις
Οι πιο κλασικές είναι όταν κάποιος ιδρώνει, τα μάτια του διαστέλλονται, ψελλίζει και τρέμει. Δεν είναι όμως και υποχρεωτικό να συμβαίνει. Μπορεί να είναι και απλό άγχος. Αν όμως δεν ταιριάζουν με τη συνηθισμένη συμπεριφορά του, αυτό λέει κάτι. Η πιο σημαντική ένδειξη όμως είναι όταν αποφεύγει το eye contact.
Οι λεκτικές ενδείξεις
Έχουμε την τάση να δίνουμε μόνο σημασία στο πώς μιλάει και όχι στο τι λέει. Αν ψελλίζει, ενώ δεν το συνηθίζει, μπορεί να λέει ψέματα. Όταν όμως κρύβει πράγματι κάτι, έχει την τάση να δίνει υπερβολικά πολλές ή υπερβολικά λίγες πληροφορίες. Επίσης, ίσως αλλάζει ο τόνος της φωνής του. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε αυτό που προδίδει και κάθε ένοχο. Οι αλλαγές στις ιστορίες τους. Όταν λένε λεπτομέρειες, οι οποίες ξαφνικά αλλάζουν.
Πώς να χειριστείς αυτόν που λέει ψέματα
Ακόμα και αν μιλάμε για τα μικρά και αθώα, το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται έλλειψη εμπιστοσύνης και δεν ξέρεις πότε να πιστέψεις αυτόν που έχεις απέναντί σου. Το ζητούμενο είναι να είμαστε ο εαυτός μας σε μία σχέση και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας ακόμα και αν ξέρουμε ότι αυτά θα δημιουργήσουν τριβές. Δεν μάς αξίζουν άνθρωποι που φοβούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.
Δημοσιεύθηκε
2022-09-16 16:30:00