Οικονομία

Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός

Διάταξη με την οποία δεν θα επιτρέπεται η μείωση του κατώτατου μισθού, όπως αυτός θα καθορίζεται βάσει ενός αυτόματου μηχανισμού από το 2028, θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, και παρουσίασε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Μάλιστα, καθώς η πρόβλεψη αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, δεν θα είναι εύκολο, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως να παρακάμπτει.

Το ποσοστό μεταβολής του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται, σύμφωνα με την υπουργό:

  • από το ποσοστό μεταβολής του ΔΤΚ για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο 20% των χαμηλότερων εισοδηματικών επιπέδων, και
  • από το ποσοστό μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του Γενικού Δείκτη Μισθών δια 2

Σε περιόδους οικονομικών κρίσεων προβλέπεται η δυνατότητα παρέκκλιση από τον αυτόματο μαθηματικό τύπο και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού βάσει διαβούλευσης. Ωστόσο δεν θα επιτρέπεται η μείωση του.

«Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης», είπε η κ. Κεραμέως, «είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, συνδέοντας το ύψος των μισθών με τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027, ποσό που μεταφράζεται σε συνολική αύξηση 46,2% από το 2019, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027. Στην κατεύθυνση αυτή, ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041, προτείνουμε έναν τρόπο υπολογισμού βασισμένο σε διαφανή, αντικειμενικά κριτήρια, που ωφελεί και διασφαλίζει τους εργαζόμενους».

Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού προσφέρει σύμφωνα με την υπουργό τέσσερις ουσιαστικές καινοτομίες οι οποίες ενισχύουν τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την προστασία των εργαζομένων:

  1. Ασφάλεια. Προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί.
  2. Σύνδεση με την οικονομία. Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλ. τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.
  3. Διαφάνεια και αξιοπιστία. Το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
  4. Κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά, προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Στο σχέδιο νόμου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, θα ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων καθώς δημιουργείται Επιτροπή Διαβούλευσης με τη συμμετοχή τους, που θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού όπως επίσης και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται, από την Επιστημονική Επιτροπή, παρέκκλιση από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σε περίπτωση πχ μεγάλων οικονομικών αναταράξεων. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα μπορεί να μειωθεί.

Η Επιτροπή αυτή θα ενεργοποιηθεί και κατά την διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και κατά το μεταβατικό διάστημα, έως το 2028.

Ως προς την ενίσχυση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, προβλέπεται η εκπόνηση Σχεδίου Δράσης εντός ενός έτους από την ψήφιση του νόμου, με σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-31 17:37:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button