Ελλάδα

Πώς θα εκπαιδεύσει τους ανήλικους να κάνουν σωστή χρήση των social media

Τη στήριξή τους στη θέσπιση μέτρων για την προστασία των ανηλίκων από εθιστικές συμπεριφορές εκφράζουν ειδικοί, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει ωριμότητα από τους εφήβους» σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου και των social media και την κατανάλωση αλκοόλ.

Σε κρίσιμη σύσκεψη με θέμα την προστασία των ανηλίκων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη (17.12.2024) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα μέτρα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στα social media αλλά και τη θωράκισή τους απέναντι σε ασυνείδητους καταστηματάρχες χώρων διασκέδασης, που τους πωλούν παράνομα αλκοόλ.

Στη συνάντηση, που σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στον περιορισμό της χρήσης των social media από ανήλικους κάτω των 16 ετών, αναμένεται να συμμετάσχουν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει το μοντέλο της Αυστραλίας, που πρόσφατα επέβαλε περιορισμούς στην πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 15 – 16 ετών στα social media.

Κεντρικό ρόλο στη στρατηγική θα παίξει η πρωτοβουλία «kids wallet», που προετοιμάζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το «kids wallet» θα συνδέει τη χρήση δημοφιλών εφαρμογών με τον έλεγχο της ηλικίας των χρηστών, περιορίζοντας την πρόσβαση των ανηλίκων σε περιεχόμενο που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο ή επιβλαβές.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, υποστηρίζει ότι τα μέτρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

«H ωριμότητα για τη χρήση του διαδικτύου κάτω από τα 16 δεν υπάρχει. Πολύ σωστά λοιπόν -επειδή υπάρχει και η πλευρά με τις ανεπιθύμητες συνέπειες- μαζί με μία πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης θα πρέπει να συνυπάρχει και η πολιτική του ελέγχου. Να το πούμε έτσι καλύτερα, γιατί το “καταστολή” και “απαγόρευση” δεν μου αρέσει. Και εκεί που δεν υπάρχει η ορθή χρήση, να υπάρχει η πολιτική του ελέγχου», επισημαίνει.

Η εφαρμογή ενός «κόφτη» και συγκεκριμένα του kids wallet, ενδέχεται να συμβάλλει θετικά στην εκπαίδευση των παιδιών στην ορθή χρήση του διαδικτύου, όπως προσθέτει η γιατρός:

«Το να είναι ελεγχόμενη η χρήση μαζί με την ενεργοποίηση κάποιων φίλτρων, μια γονική συναίνεση και παρακολούθηση, είναι σωστό. Και παράλληλα να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση για την ορθή χρήση και τους κινδύνους, που δεν μπορεί να τους φανταστεί ένα παιδί 12, 14 ή και 15 ακόμη χρόνων», σημειώνει.

«Κόφτες» στα social media: Κρίσιμη η ενεργοποίηση των γονέων

Η ενεργοποίηση των γονέων, είναι κρίσιμη για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η καμπάνια ενημέρωσης που θα λάβει χώρα από την κυβέρνηση, με τη χρήση καινοτόμων τρόπων επικοινωνίας, αναμένεται να φτάσει σε κάθε οικογένεια.

Η συμβολή των γονέων, η συναίνεση των οποίων θα είναι απαραίτητη για την εμπλοκή των παιδιών του με τα social media, θα είναι ωφέλιμη, υποστηρίζει η κα. Παρδάλη:

«Θα είναι κατά κάποιον τρόπο και λίγο υποχρεωτική αυτή η παράλληλη παρουσία του γονιού, λόγω της συμπεριφοράς του εφήβου που έχει να κάνει με την ανάγκη αμφισβήτησης και ανατροπής του περιβάλλοντος του. Κι είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι θα υποχρεωθεί ο έφηβος, που είναι στη φύση του να μην συνεργάζεται με τον γονιό, να συνεργαστεί. Γιατί δεν θα έχει άλλο τρόπο. Άρα αυτό το περιοριστικό πλαίσιο θα αναγκάσει και τον γονιό και το παιδί να συνεργαστούν», εξηγεί η ειδικός.

Σκληρά μέτρα για την πώληση αλκοόλ σε ανήλικους

Παράλληλα, από το νέο έτος η κυβέρνηση προγραμματίζει την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την πώληση αλκοόλ σε ανήλικους, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν:

Ελέγχους ταυτότητας: Η Αστυνομία θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των ελέγχων σε επιχειρήσεις.

Κλιμακούμενες κυρώσεις: Για την πρώτη παράβαση, η επιχείρηση θα κλείνει για 5 ημέρες. Σε δεύτερη παράβαση, το λουκέτο θα επεκτείνεται στις 20 ημέρες, ενώ στην τρίτη θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας επ’ αόριστον.

Αυστηρότεροι έλεγχοι σε κλαμπ και ιδιωτικές εκδηλώσεις: Οι κανονισμοί θα περιλαμβάνουν και μέτρα για τις «ιδιωτικές εκδηλώσεις» σε χώρους διασκέδασης, όπου παρατηρείται συχνά αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους.

Η προστασία των ανηλίκων από τους σύγχρονους κινδύνους είναι απαραίτητη και στο πρόβλημα του αλκοόλ, τονίζει η παιδίατρος κα. Άννα Παρδάλη:

«Η αλήθεια είναι ότι είναι ότι το πλαίσιο για την αντιμετώπιση κάθε “βλαβερής” συνήθειας και κάθε επικίνδυνης συμπεριφοράς είναι απαραίτητο για τους ανήλικους. Γιατί το αλκοόλ είναι μια επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως και ο εθισμός στη χρήση του διαδικτύου. Το αλκοόλ μάλιστα, οι στατιστικές λένε ότι αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους στην Ευρώπη, μέσω των ατυχημάτων που προκαλεί. Είναι το τρίτο πιο σημαντικό αίτιο κινδύνου για χρόνιες ασθένειες», καταλήγει η επιστήμονας.

Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει και δράσεις στα σχολεία, με ενημερωτικά προγράμματα για τους κινδύνους του εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενεργό ρόλο, ενισχύοντας τους ελέγχους και συμμετέχοντας σε δράσεις ευαισθητοποίησης.

Της Γιάννας Σουλάκη / Iatropedia.gr


Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-17 09:59:00

Back to top button