Οικονομία

Πώς θα γίνουν «καταλύτες ανάπτυξης» πληροφορική και τηλεπικοινωνίες

Στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας, λειτουργώντας ως βασικός μοχλός καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας βρίσκεται ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 13,8 δισ. ευρώ ετησίως και περισσότερους από 260.000 απασχολούμενους, ο κλάδος αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Υπολογίζεται ότι τα ψηφιακά εργαλεία και οι πλατφόρμες όπως το gov.gr έχουν συνεισφέρει 3 δισ. ευρώ σε οικονομικά οφέλη μέσα σε πέντε χρόνια λειτουργίας, ενώ η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης έχει αποφέρει 2,5 δισ. ευρώ σε επιπλέον έσοδα μέσω περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που υλοποίησε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ ο τομέας των ΤΠΕ συμβάλλει στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.

Όπως τόνισε ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Τechnology and Transformation Leader της Deloitte, παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να φτάσει το 2029 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με προβλέψεις για μέγεθος αγοράς έως 12,5 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) στο σενάριο σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να υποστηριχθεί από:

  • Επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και το υπολογιστικό νέφος, που αποτελούν τις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες του κλάδου.
  • Δημιουργία «hubs» και competence centers που θα εξυπηρετούν διεθνείς αγορές.
  • Στόχευση σε αγορές όπως οι εφαρμογές fintech, οι βιώσιμες τεχνολογίες και οι ψηφιακές λύσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα διαθέτει τις βάσεις για να μετατρέψει τον τομέα ΤΠΕ σε καταλύτη ανάπτυξης. Με στρατηγικές επενδύσεις, διεθνοποίηση και έμφαση στην καινοτομία, ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη μετάβαση της χώρας σε μια ψηφιακή και ανταγωνιστική οικονομία. Η πρόκληση έγκειται στην υπέρβαση των υφιστάμενων εμποδίων και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που διαμορφώνονται σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό η μελέτη καταγράφει σημαντικά εμπόδια όπως η έλλειψη επαρκούς ψηφιακής υποδομής (data centers, ευρυζωνικότητα), η ανάγκη για περισσότερους ειδικούς ΤΠΕ και η δυσκολία προσέλκυσης ταλέντων, η ασυνέπεια στις επενδύσεις R&D, που παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς και ένα μη ενοποιημένο κανονιστικό πλαίσιο που εμποδίζει τη γρήγορη ανάπτυξη του κλάδου.

Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στον κλάδο ΤΠΕ είναι κρίσιμη, καθώς αντιπροσωπεύει το 24% του συνόλου όσων έρχονται στην Ελλάδα. Τα competence centers διεθνών κολοσσών στην Ελλάδα, όπως αυτά της Microsoft και της Pfizer, λειτουργούν ως κόμβοι καινοτομίας και προσφέρουν υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας. Τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διεθνοποίηση και στρατηγικές συνεργασίες.

Ο ρόλος των ψηφιακών πλατφορμών

Οι ψηφιακές πλατφόρμες όπως το gov.gr αναδεικνύονται ως επιταχυντές της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Η πλήρης ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών έως το 2029 θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αυξάνοντας παράλληλα τη διαφάνεια και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

Ο κ. Νίκος Χριστοδούλου υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να τοποθετήσει τον κλάδο ΤΠΕ στο επίκεντρο της οικονομικής της στρατηγικής. Με τη σωστή υποστήριξη, ο τομέας μπορεί να καταστεί βασικός μοχλός ανάπτυξης, ενισχύοντας παράλληλα την ψηφιακή ωριμότητα της κοινωνίας».

Σε ερώτηση για τις νέες τεχνολογίες που πρέπει να εστιάσει ο κλάδος ΤΠΕ στην Ελλάδα κατά την επόμενη 3ετία το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ακολουθεί η κυβερνοασφάλεια και το υπολογιστικό νέφος.

Οι στρατηγικές κατευθύνσεις

Η μελέτη προτείνει συγκεκριμένα βήματα για την ανάπτυξη του κλάδου:

  • Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού: Δημιουργία 30 νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων και απονομή 1.000 «tech visas» ετησίως για την προσέλκυση εξειδικευμένων επαγγελματιών.
  • Ψηφιακή πρώτη κοινωνία: 100% ψηφιοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών και πλήρης εξάλειψη έγχαρτων συναλλαγών έως το 2029.
  • Διεθνοποίηση: Ετήσιο συνέδριο διεθνούς εμβέλειας για τις ΤΠΕ και στρατηγικές εμπορικές αποστολές για την προώθηση ελληνικών λύσεων σε παγκόσμιες αγορές.
  • Επενδύσεις στην καινοτομία: Ανάπτυξη ερευνητικών κέντρων και αύξηση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για R&D.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-17 08:05:00

Back to top button