Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής
Τι διαφορετικό έχει μια συγγνώμη από ένα νάρκισσο
Είναι πολύ εύκολο για έναν νάρκισσο να μπει στη ζωή μας. Είναι συνήθως άτομα με έντονη γοητεία και γνωρίζουν πολύ καλά πως να παρουσιάζουν τον εαυτό τους. Ειδικά τις πρώτες ημέρες γνωριμίας, θα σου δείξουν την καλύτερη εκδοχή τους, η οποία όμως δεν είναι πραγματική, ούτε και αντικατοπτρίζει την πραγματική τους προσωπικότητα.
Σε αυτό το άρθρο όμως, θα σταθούμε κυρίως στις απολογίες και στις συγγνώμες ενός νάρκισσου. Τα καλά νέα για τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι πως μια ειλικρινής συγγνώμη μπορεί να καταπραΰνει τα συναισθήματα, να χτίσει ξανά την εμπιστοσύνη και να ενδυναμώσει συναισθήματα αγάπης, σεβασμού και ενσυναίσθησης.
Τα κακά νέα, είναι πως για τους νάρκισσους, η μετάνοια, η παραδοχή του λάθους και η επανόρθωση, (βασικά στοιχεία της συγγνώμης), δεν μπορούν να είναι απόλυτα ειλικρινή.
Τι διαφορετικό έχει μια συγγνώμη από ένα νάρκισσο
Για αρχή, ένα άτομο με έντονα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, θα ζητήσει πολύ σπάνια μια απολογία ή μια συγγνώμη. Ακόμη και τις στιγμές που θα συμβεί αυτό, πιθανό να νιώσεις πως ακόμη και μετά την απολογία, δεν νιώθεις καλύτερα. Η νιώθεις πως τίποτα δεν έχει λυθεί και ίσως υπάρχουν ακόμη και τύψεις.
Οι νάρκισσοι σιχαίνονται να παραδέχονται τα λάθη τους και αυτό γιατί δεν θέλουν να χαλάσουν την εικόνα που πιστεύουν πως έχουν για τον εαυτό τους. Προτιμούν να δώσουν δικαιολογίες για την στάση τους, και να υποβαθμίσουν ή να ακυρώσουν τα συναισθήματα των άλλων, μένοντας μακριά από κάθε ευθύνη.
Για παράδειγμα πιθανότερο είναι μια συγγνώμη ενός νάρκισσου να μοιάζει κάπως έτσι:
«Συγγνώμη, αλλά εσύ το πήρες λάθος» ή «Συγγνώμη, που νιώθεις έτσι, αλλά μια πλάκα έκανα». Στην ουσία, ρίχνουν το φταίξιμο στα δικά σου συναισθήματα, κατηγορούν εσένα για το πως ένιωσες, και αποποιούνται την ευθύνη. Αντίθετα, μια ειλικρινής συγγνώμη σημαίνει πως απολογούμαστε για τις πράξεις ή τα λεγόμενά μας κι όχι για το πώς ένιωσε το άλλο άτομο.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των νάρκισσων, που κυμαίνεται στα πλαίσια της απαξίωσης συναισθημάτων των άλλων και των υποβιβασμού, είναι φράσεις όπως: «Σου έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη, απλώς ξεπέρασε το» ή πολύ απλά σε κατακρίνουν που ενοχλήθηκες. Για παράδειγμα «Ξέρεις πολύ καλά ότι εγώ δεν θα σε πλήγωνα ποτέ». «Δεν μου αρέσει που πιστεύεις αυτά για μένα και με βάζεις σε θέση να απολογηθώ. Οι πραγματικά κοντινοί μου, ξέρουν πολύ καλά με τι άνθρωπο έχουν να κάνουν».
Αυτές οι συγγνώμες υποδηλώνουν ότι δε θα έπρεπε να στεναχωριέστε. Πως δεν έχετε το δικαίωμα να ενοχληθείτε από μια συμπεριφορά ή ακόμη χειρότερα, πως η «τέλεια προσωπικότητα τους», δεν κάνει ποτέ λάθη. Στην «απολογία τους», ένα νάρκισσος θα προσπαθήσει να σε απομακρύνει από τα συναισθήματά σου ή να «σε βγάλει τρελή» (gashlighting).
Eίναι πολύ πιθανό ακόμη, ένας νάρκισσος να πει μια συγγνώμη κάτω από πίεση μόνο και μόνο για να ξεμπερδεύει: «Με κούρασες, συγγνώμη, οκ;» ή «είσαι υπερβολικά ευαίσθητη, δεν υπάρχει τόσο σημαντικός λόγος να ζητήσω συγγνώμη. Ξεκόλλα».
Γιατί οι νάρκισσοι δεν μπορούν να ζητήσουν ειλικρινείς συγγνώμες
Μια ειλικρινής συγγνώμη, προϋποθέτει ενσυναίσθηση. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου και να κατανοήσουμε σε τι συναισθηματική κατάσταση τον φέραμε, αθελά μας ή όχι. Ωστόσο οι νάρκισσοι, και άλλες προβληματικές προσωπικότητες, στερούνται σημαντικής ενσυναίσθησης, με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα στις σχέσεις τους και συχνές εναλλαγές συντρόφων.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα κάνουμε λάθη στις σχέσεις μας και ίσως μετανιώσουμε για συμπεριφορές και πράξεις μας. Σημασία έχει η ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας, να επιλύουμε τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν, αλλά και να επιθυμούμε ειλικρινείς και ουσιαστικές σχέσεις, βασιζόμενες σε σεβασμό, κατανόηση και συναισθηματική ασφάλεια.
Δημοσιεύθηκε
2023-09-25 16:20:00