Ελλάδα

Πώς επιχειρούν να κουκουλώσουν καραμπινάτο σκάνδαλο υπεξαίρεσης στην Κάλυμνο

Ήταν ανέκαθεν γνωστό πώς στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι δείκτες διαφθοράς αφορούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Υπηρεσίες Πολεοδομίας. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση γνωστό ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου .

Μία υπόθεση η οποία ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία της Καλύμνου, και έρχεται και πάλι στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά ο πώς η έννοια του Κράτους Δικαίου στη σύγχρονη Ελλάδα είναι ενδεχομένως το πιο σύντομο ανέκδοτο. Μιλάμε για την ουρά μίας δικαστικής υπόθεσης προ δεκαπενταετίας στην οποία εμπλέκεται ένα σημαντικό τμήμα της τοπικής πολιτικής και οικονομικής ζωής της Καλύμνου

Η σημερινή δημοτική αρχή Καλύμνου, όπως αποκαλύπτει η «Ζούγκλα», επιχειρεί να «κουκουλώσει» σκάνδαλο υπεξαίρεσης 410.000 ευρώ σε βάρος της εταιρείας «ΑΝΕΚ – Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Καλύμνου», στην οποία είναι βασικός μέτοχος ο Δήμος Καλύμνου με πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 67%.

Η συγκεκριμένη εταιρεία πραγματοποιεί τα δρομολόγια απο κάλυμνο προς Λειψούς, Λέρο, Πάτμο, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Πυθαγόρειο Σάμου, ενώ διαθέτει δύο πλοία: το ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ, και το ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΝΤΟΛΦΙΝ.

Το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ»

Συγκεκριμένα, με το Πόρισμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με αριθμό 79/2022 έχει ασκηθεί δίωξη για απιστία σε βάρος του τότε προέδρου της εταιρείας, κατά την «αμαρτωλή περίοδο» που συνέβη το σκάνδαλο, ο οποίος ωστόσο είναι και νυν δημοτικός σύμβουλος της σημερινής διοίκησης του Δήμου. Πρόκειται για τον Μιχαήλ Λελέκη, τον οποίο ο σημερινός δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Μαστροκούκος διατηρεί στη θέση του αντιπροέδρου της ναυτιλιακής εταιρείας του νησιού (!), σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Το πλοίο «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΝΤΟΛΦΙΝ»

Το σκάνδαλο με τα εισιτήρια

Επισημαίνεται ότι το σκάνδαλο συνέβη κατά τη διετία 2009-2011, όταν πράκτορας της εταιρείας δεν απέδωσε τα χρήματα που εισέπραξε από την πώληση εισιτηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρξει ζημιά για το Δήμο ύψους 410.000 ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται λογιστές, διαχειριστές αλλά και υπάλληλοι της εταιρείας. Ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων έχουν απαλλαγεί, ενώ έχει ασκηθεί δίωξη κατά τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Αντιπροέδρου της ΑΝΕΚ Μιχαήλ Λελέκη.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας, πως ο σημερινός δήμαρχος κ.Μαστροκούκος διατηρεί στη θέση του αντιπροέδρου της ναυτιλιακής εταιρείας του νησιού, ΑΝΕΚ, τον Μιχαήλ Λελέκη, ένα πρόσωπο με πολύ σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του, όπως είναι η απιστία. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι όπως αναφέρεται στο πόρισμα, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του κ.Λελέκη. Μάλιστα αναφέρεται ότι ο ίδιος δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΚ για πλαστογραφημένες επιταγές.

Ο Αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Μιχάλης Λελέκης

Κίνδυνος να μην υπάρξει πολιτική αγωγή

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης, η νέα δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για το Νοέμβριο του 2024.

Ωστόσο, το γεγονός ότι παραμένει ακόμη και σήμερα αντιπρόεδρος της εταιρείας ο κατηγορούμενος δημοτικός σύμβουλος Μιχαήλ Λελέκης, ο οποίος τυγχάνει να είναι και «εκλεκτός» του δημάρχου Καλύμνου, μας βάζει σε υποψίες ότι επιχειρείται η υποβάθμιση της υπόθεσης, προκειμένου να μην υπάρξει παράσταση πολιτικής αγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.

Ο δήμαρχος Καλύμνου Ιωάννης Μαστροκούκος

Ο σημερινός δήμαρχος Καλύμνου Ιωάννης Μαστροκούκος φαίνεται πώς δεν διατηρεί ούτε τα προσχήματα. Δεν απήλλαξε των καθηκόντων του τον κατηγορούμενο για απιστία Μιχάλη Λελέκη, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθεί η δίκη. Είναι βεβαίως το δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για την αθωότητα ή την ενοχή του κατηγορουμένου. Ωστόσο είναι φανερό πως την σημερινή ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλύμνου δεν απασχολεί το εάν ή όχι είναι ηθικά και κοινωνικά απαράδεκτο να επιχειρείται κουκούλωμα μία καραμπινάτης υπόθεσης υπεξαίρεσης. Είναι άραγε τόσο αυτάρεσκα σίγουρη η σημερινή δημοτική αρχή του νησιού για την τοπική της εξουσία ή απλά, όπως συνήθως συμβαίνει, έχει πλήρη άγνοια κινδύνου;


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-27 19:26:37

Back to top button